Pastasallad är en mångsidig rätt som kan anpassas efter säsong, smak och tillgängliga ingredienser. Den är perfekt som en lätt lunch, en smakrik sidorätt till grillat, eller som en komplett måltid på picknicken. Denna artikel utforskar ett recept på pastasallad med salami och soltorkade tomater, samt ger inspiration till variationer och tips för att minska matsvinnet.
Grundrecept: Pastasallad med Salami och Soltorkade Tomater
Detta recept kombinerar sältan från salamin, sötman från de soltorkade tomaterna, och krämigheten från fetaosten för en välbalanserad och smakrik rätt.
Ingredienser:
- 280 g pasta (valfri sort, t.ex. penne, fusilli eller farfalle)
- 100 g salami, strimlad
- 50 g marinerade soltorkade tomater, grovhackade
- 150 g fetaost, smulad
- ½ dl hackad färsk basilika
- 20 svarta oliver, halverade
- Nymalen svartpeppar efter smak
- Bröd, för servering (valfritt)
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i lättsaltat vatten. Se till att den är al dente, det vill säga med ett litet tuggmotstånd.
- Häll av pastan i ett durkslag och spola den med kallt vatten för att stoppa kokningen och förhindra att den klibbar ihop. Låt pastan rinna av ordentligt.
- I en stor skål, blanda den kokta pastan med strimlad salami, grovhackade soltorkade tomater, smulad fetaost, hackad basilika och halverade oliver.
- Krydda med nymalen svartpeppar efter smak. Var försiktig med saltet, eftersom både salami, soltorkade tomater och fetaost bidrar med sälta.
- Servera pastasalladen direkt eller låt den stå i kylen en stund för att smakerna ska sätta sig. Servera gärna med bröd.
Variationer och Anpassningar för att Minska Matssvinn
En av de stora fördelarna med pastasallad är att den är så lätt att anpassa efter vad man har hemma. Här är några idéer för att minska matsvinnet och skapa nya och spännande smakkombinationer:
- Byt ut pastan: Använd rester av kokt pasta från tidigare måltider. Nästan alla pastasorter fungerar bra i en pastasallad.
- Använd olika charkuterier: Istället för salami kan du använda andra charkuterier som prosciutto, chorizo, eller till och med rester av grillad kyckling eller stekt bacon. Vegokorv är ett bra alternativ för den som vill ha en vegetarisk variant.
- Experimentera med grönsaker: Byt ut eller komplettera med andra grönsaker som du har hemma. Cocktailtomater, gurka, rödlök, paprika, zucchini, aubergine, spenat och rucola är alla utmärkta alternativ. Marinerade kronärtskockor ger en extra smakdimension.
- Använd olika ostar: Om du inte har fetaost hemma, prova med mozzarella, parmesan, halloumi eller någon annan ost som du gillar.
- Piffa upp med örter och kryddor: Färsk basilika är klassiskt, men även persilja, timjan, oregano och chili kan användas för att ge salladen en extra kick.
- Tillsätt baljväxter: Kikärtor, bönor eller linser gör salladen mer mättande och proteinrik.
- Använd rester av dressingar: Istället för att göra en ny dressing kan du använda rester av vinägrett, pesto eller någon annan dressing du har i kylen.
Exempel på en "Rensa-Kylen"-Pastasallad (Inspirerad av Pasta Puttanesca)
Detta recept är inspirerat av Pasta Puttanesca, en italiensk rätt som traditionellt görs med ingredienser som man ofta har hemma.
Läs även: Recept: Pastasallad med stekt lax
Ingredienser:
- 300 g pasta (t.ex. penne)
- 3 msk olivolja
- 2 msk pressad citron
- 1 riven vitlöksklyfta
- 3 msk repade timjanblad (eller annan valfri ört)
- 8 hackade sardeller (kan uteslutas eller ersättas med ansjovis)
- 1 hackad rödlök
- 4 msk kapris
- 1,5 dl oliver
- Salt och peppar efter smak
- 250 g cocktailtomater (eller andra valfria grönsaker)
- Ca 50 g babyspenat eller rucola (eller annat grönt)
Gör så här:
- Blanda olivolja, citron, vitlök, timjan och sardeller i en bunke.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Låt rinna av och blanda med dressingen.
- Blanda pasta, lök, kapris och oliver. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd sist ner halverade tomater och sallad vid servering.
Tips för en Lyckad Pastasallad
- Koka pastan rätt: Se till att pastan är al dente. Överkokt pasta blir mosig och tråkig i en sallad.
- Kyl ner pastan snabbt: Spola pastan med kallt vatten efter kokning för att stoppa kokningen och förhindra att den klibbar ihop.
- Smaka av ordentligt: Smaka av salladen med salt, peppar och eventuellt andra kryddor. Tänk på att smakerna utvecklas när salladen står en stund.
- Blanda dressingen separat: Blanda dressingen i en separat skål och häll den över salladen precis före servering. Detta förhindrar att salladen blir torr och tråkig.
- Var kreativ: Var inte rädd för att experimentera med olika smaker och ingredienser. Det är det som gör pastasallad så roligt och mångsidigt!
Förslag på Toppings och Tillbehör
För att göra din pastasallad ännu mer spännande kan du toppa den med olika godsaker:
- Proteiner: Salami, kryddig korv, vegokorv, lufttorkad skinka, knaperstekt bacon, kyckling, halloumi, cocktailmozzarella, tonfisk, marinerade kronärtskockor.
- Frön och nötter: Pumpakärnor, pinjenötter, valnötter, mandlar.
- Dressingar: En klassisk vinägrett med olivolja, vinäger och senap, basilikasås (se recept nedan), pesto, örtostcrème (se recept nedan).
Recept: Basilikasås
Ingredienser:
- 1 kruka basilika
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk olivolja
- ½ tsk örtsalt
Gör så här:
- Kör basilikablad, crème fraiche, olivolja och örtsalt till en slät sås i en mixer eller matberedare.
- Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller peppar.
Recept: Örtostcrème
Ingredienser:
- 100 g naturell färskost
- 250 g kesella
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 dl grovriven parmesanost (eller annan ost)
- Ca 2 dl färska, hackade örter (t.ex. basilika och persilja)
- Salt och peppar
Gör så här:
- Rör ihop färskost och kesella.
- Blanda i vitlök, ost och örter.
- Smaka av med salt och peppar.
Vin till Pastasallad Puttanesca (och liknande pastasallader)
Ett vin med fruktig smak och inslag av kryddor passar bra till en pastasallad med salami och soltorkade tomater. Ett exempel är Camp Syrah, ett vin med inslag av fat, björnbär, kryddor, plommon och choklad. Serveras vid 16-18°C, med fördel till grillade rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
Vegetarisk och Vegansk Pastasallad
Det är enkelt att göra en vegetarisk eller vegansk pastasallad med soltorkade tomater. Välj en pasta utan ägg och byt ut salamin mot grillad aubergine eller zucchini, marinerade kronärtskockor eller andra grönsaker. Använd en vegetabilisk fetaost eller uteslut osten helt. För en vegansk variant, använd en vegansk dressing, t.ex. en vinägrett baserad på olivolja och vinäger.
Läs även: Guide till perfekt pizzasås
Läs även: Pastarätt med smakrika ugnsbakade tomater