En sallad med grillad lax är en mångsidig och läcker rätt som passar perfekt för både vardag och fest. Kombinationen av den smakrika laxen och fräscha grönsaker gör den till en komplett och näringsrik måltid. Här presenteras olika recept och variationer för att inspirera dig att skapa din egen favoritsallad med grillad lax.
Basrecept: Sallad med grillad lax och honungsvinägrett
Detta recept är en bra utgångspunkt för att skapa en enkel men smakrik sallad med grillad lax.
Ingredienser:
- 500 g färskpotatis (gärna små och runda)
- 200 g djupfrysta sockerärtor
- 250 g djupfryst grön sparris
- 4 bitar laxfilé (ca 600 g)
- Grillkrydda
- 2 msk mild olivolja
- Salt
- Peppar
Honungsvinägrett:
- 1 tsk fransk senap
- 2 msk flytande honung
- 2 msk ljus balsamvinäger
- 0.5 dl mild olivolja
- 0.5 tsk salt
- 2 krm kajennpeppar
Gör så här:
- Halvera potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och ställ åt sidan.
- Vinägrett: Vispa ihop senap och honung. Tillsätt vinäger under vispning. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaka av med salt och kajennpeppar.
- Spola hastigt av sockerärter och sparris i hett vatten. Skär sparrisen i tre delar.
- Grillkrydda laxbitarna. Pensla dem lätt med olja. Grilla eller stek dem ca 4 minuter på varje sida.
- Fräs sockerärter och sparris hastigt i en panna med olja. Vänd ner potatisen. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela på tallrikar. Lägg på laxen och ringla över honungsvinägretten.
Variationer på salladen
Det finns oändliga möjligheter att variera din sallad med grillad lax. Här är några idéer:
Sallad Niçoise med lax
En klassisk Sallad Niçoise får en lyxig twist med grillad lax istället för tonfisk.
Läs även: Snabblagade recept med sjögräsnudlar
Ingredienser:
- 500 g fast potatis
- 70 g salladsmix
- 125 g körsbärstomater
- 125 g gurka
- 2 ägg
- 240 g svarta oliver utan kärnor
- 500 g laxfilé
- 1 msk olivolja
- Salt
- Peppar
Dressing:
- 2 msk vit balsamvinäger
- 0.5 dl olivolja
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk flytande honung
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Låt svalna och skär i klyftor.
- Koka äggen så att gulan fortfarande är lite mjuk (ca 7-8 minuter). Spola dem kalla, skala och skär i skivor.
- Skölj och halvera tomaterna. Skölj och skär gurkan i bitar. Skölj salladen.
- Dela varje laxfilé i 4 bitar. Salta och peppra på båda sidor. Stek laxkuberna i olja i en varm stekpanna ca 3-4 minuter på varje sida.
- Dressing: Vispa ihop olja, balsamvinäger, senap och honung i en skål. Krydda med salt och peppar.
- Blanda samman kokt potatis, sallad, tomat, oliver och gurka med dressingen. Fördela på tallrikar och toppa med ägg och grillad lax.
Sallad med bulgur, grillad lax och lime-dressing
En matigare sallad med bulgur och en fräsch lime-dressing.
Ingredienser:
- Bulgur (tillagas enligt anvisning på förpackningen med gurkmeja)
- Laxfilé
- Rapsolja
- Salt
- Svartpeppar
- Tomater
- Gurka
- Avokado
- Sallad
Lime-dressing:
- Koriander
- Majonnäs
- Crème fraiche
- Vitlök
- Lime
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Tillaga bulgurn tillsammans med gurkmejan enligt anvisning på förpackningen.
- Lime-dressing: Lägg koriander, majonnäs, crème fraiche, skalad vitlök och pressad lime i en cylinderformad bunke. Sätt ned en stavmixer och mixa till en slät och fin dressing. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ i kylen fram till servering.
- Salta laxen runt om. Stek laxen i rapsolja i en stekpanna till innertemperaturen är ca 52 grader.
- Halvera tomaterna. Skär gurkan i halvmånar. Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Skär avokadon i skivor.
- Blanda sallad, tomathalvor och gurkhalvor med dressingen.
- Lägg upp bulgur och sallad på tallrikar. Toppa med den stekta laxen.
Sommarsallad med grillad lax och citronsås
En lätt och fräsch sallad med en kall citronsås.
Ingredienser:
- Laxfilé
- Tomater
- Mozzarella
- Bladspenat
- Solrosfrön
- Mynta
- Lime
- Balsamico
Citronsås:
- Ingredienser till citronsås (varierar beroende på recept)
Gör så här:
- Marinera laxen: Gör en marinad (recept varierar). Pensla laxfiléerna med marinaden, plasta in och låt stå i kylen en stund. Stek sedan laxen tills den är genomstekt.
- Gör salladen: Skär upp tomaterna och mozzarellan i mindre bitar. Lägg i en skål tillsammans med bladspenat och solrosfrön. Hacka myntan och ha i den också. Blanda saften av limen och en skvätt balsamico och häll över.
- Gör såsen: Hacka myntan fint och blanda med resten av ingredienserna till citronsåsen. Ställ kallt tills den ska serveras.
- Servera den grillade laxen med salladen och citronsåsen.
Grillspett med lax och grönsaker
Ett roligt och smakrikt alternativ till en traditionell sallad.
Ingredienser:
- Lax i bitar
- Sparris
- Citronklyftor
- Tomater
- Marinad (se tips nedan)
Gör så här:
- Skär upp laxen i bitar.
- Varva lax, sparris, citronklyftor och tomater på grillspett.
- Pensla med marinad och grilla tills laxen är genomstekt och grönsakerna är mjuka.
Grillad laxsida med melon- och fetaostsallad
En elegant och smakrik kombination för grillkvällen.
Läs även: Näringsvärde i Kycklingkebab Sallad
Ingredienser:
- 1 hel laxsida (ca 1,2 kg)
- Olivolja
- 1 citron
- Salt
Melon- och fetaostsallad:
- 300 g fetaost
- 500 g jordgubbar
- 500 g vattenmelon (+ några skivor att grilla)
- ca 200 g svarta urkärnade oliver
- ca 2 dl finhackade örter (t.ex. persilja och basilika)
Gör så här:
- Torka laxen helt torr och skär den i lagom stora portionsbitar. Ringla över lite olja, pressa över citron och strö över salt.
- Lägg laxbitarna med köttsidan ned över direkt värme på grillen och grilla i cirka 1 minut. Vänd laxbitarna med skinnsidan ned och flytta till indirekt värme och grilla tills innertemperaturen är 48°C.
- Tag av från värmen och låt vila under folie till servering. Grilla gärna några skivor melon också.
- Melon- och fetaostsallad: Skär fetaost, jordgubbar och melon i bitar och dela oliverna.
- Blanda allt tillsammans med färska, hackade örter till en härlig sallad och servera till laxen.
Inkokt lax med somrig sallad och dijondressing
En kall variant med inkokt lax och en krämig dijondressing.
Ingredienser:
- Laxfilé
Inkokningslag:
- Vatten
- Ättika
- Socker
- Salt
- Dill
- Salladslök
- Lagerblad
- Svartpepparkorn
Vispad örtkräm:
- Ingredienser till örtkrämen (varierar beroende på recept)
Somrig sallad:
- Grön sparris
- Tomater
- Färskpotatis
- Babyspenat
- Avokado
- Kapris
Dijondressing:
- Dijonsenap
- Rödvinsvinäger
- Olja
- Vatten
- Salt
- Svartpeppar
Gör så här:
- Inkokt lax: Skär laxen i mindre portionsbitar och lägg i en form. Koka upp lagen och häll den heta lagen över laxen så att det täcker alla bitar. Täck formen snabbt med plastfolie och låt fisken tillagas i ca 35-40 minuter. Ställ i kylskåp därefter.
- Vispad örtkräm: Vispa ihop ingredienserna till örtkrämen med elvisp tills den tjocknar ordentligt och blir fluffig. Smaka av med citronzest, salt och nymalen svartpeppar. Ställ i kylen till servering.
- Somrig sallad: Koka den gröna sparrisen i saltat vatten i 4 minuter. Häll sedan av vattnet och spola med iskallt vatten tills sparrisen är genomkall. Skär sparrisen i 2-3 cm långa bitar på snedden och lägg på ett uppläggningsfat. Skär tomaterna i kvartar, halvera den kokta färskpotatisen och lägg över på sparrisen. Lägg på babyspenaten, blanda runt och skär ned avokadon och lägg uppe på. Toppa med stora kapris (kaprisbär).
- Dijondressing: Vispa samman dijonsenap och rödvinsvinäger, tillsätt oljan lite i taget under konstant vispning tills den tjocknar. Vispa i vattnet och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
- Servering: Ringla den krämiga dressingen över salladen och lägg den inkokta laxen ovanpå.
Tips för att lyckas med din sallad med grillad lax
- Välj rätt lax: Färsk laxfilé av hög kvalitet är bäst. Se till att laxen är fast och har en fin färg.
- Grilla laxen perfekt: Undvik att övergrilla laxen, den ska vara saftig och mör. Använd en termometer för att säkerställa att innertemperaturen är rätt (ca 48-52°C).
- Var kreativ med grönsakerna: Använd dina favoritgrönsaker och experimentera med olika smaker och texturer.
- Gör din egen dressing: En hemgjord dressing är alltid godast. Prova olika kombinationer av olja, vinäger, senap, honung och kryddor.
- Servera salladen direkt: Salladen smakar bäst när den är nylagad.
Marinader för grillad lax
En god marinad kan lyfta din grillade lax till nya höjder. Här är några förslag:
- Enkel marinad: Olivolja, citronjuice, salt och peppar.
- Asiatisk marinad: Sojasås, sesamolja, ingefära, vitlök och honung.
- Örtmarinad: Olivolja, hackade örter (t.ex. dill, persilja, gräslök), citronjuice och vitlök.
Läs även: Bulgur för Alla Tillfällen