Pasta och korv är en klassisk rätt som älskas av både stora och små. Den är snabblagad, enkel att variera och passar perfekt som vardagsmiddag. Men tröttnar man på den vanliga varianten finns det mängder av sätt att piffa upp rätten och skapa nya smakupplevelser. Den här artikeln utforskar några läckra recept och variationer på pasta och korv, med fokus på krämiga såser och smakrika ingredienser.
Enkel Pasta med Chorizo och Purjolök
Detta recept är en snabb och smakrik variant med chorizo och purjolök. Chorizon ger en kryddig smak som passar utmärkt med den milda purjolöken och den krämiga tomatsåsen.
Ingredienser:
- 280 g pasta (t.ex. tagliatelle)
- 3 chorizokorvar (ca 300 g)
- 2 purjolökar
- 1 förpackning krossade tomater (500 g)
- 1 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1/2 tsk salt
- 1/2 - 1 krm kajennpeppar
- Pecorinoost och färsk basilika till servering
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Skär korven i slantar.
- Skölj, ansa och strimla purjolöken.
- Fräs korv och purjolök i en stekpanna utan extra matfett i några minuter.
- Häll på krossade tomater och grädde och låt puttra i ca 5 minuter.
- Smaka av med salt och kajennpeppar.
- Servera med riven pecorinoost och färsk basilika.
Krämig Paprikapasta med Korv
Detta recept är en färgstark och smakrik variant med paprika, chilisås och senap. Crème fraiche gör såsen extra krämig.
Ingredienser (4 portioner):
- 4 port pasta (gärna fusilli)
- 1 grön paprika
- 1 röd paprika
- 1 msk olja
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar
- 480 g prinskorv
- 2 dl crème fraiche
- 1/2 dl chilisås eller ketchup
- 2 tsk senap
- 1/2 dl vatten
- 1/2 kruka persilja
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Dela, kärna ur och tärna paprikorna.
- Stek paprikan i hälften av oljan i en stekpanna ca 5 minuter. Pressa i vitlök. Vänd runt och fräs ytterligare en stund. Salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.
- Dela korven i bitar och bryn den i resten av oljan.
- Blanda ner crème fraiche, chilisås, senap och vatten i pannan. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Hacka persiljan. Vänd ner den och paprikan i såsen och låt allt bli varmt.
- Servera pastan med korvsåsen.
Krämig Pasta med Svamp och Soltorkade Tomater
För den som vill ha en vegetarisk variant, eller bara vill variera sig, är denna rätt med svamp och soltorkade tomater ett utmärkt alternativ.
Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta
Ingredienser (4 portioner):
- Tortiglioni (eller annan pasta med liknande form)
- 300 g färsk svamp (t.ex. kastanjechampinjoner)
- Ca 250 g soltorkade tomater i olja
- 1 gul lök
- 1 msk grönsaksbuljongspulver
- Svartpeppar
- 3 dl grädde
- Färsk persilja
- Ca 2 dl pastavatten
- Riven parmesanost
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
- Skiva svampen tunnt och stek i en het, torr panna under omrörning.
- Finhacka soltorkade tomater och lök. När svampen börjat få färg och släppt ifrån sig vätska, tillsätt de soltorkade tomaterna och löken.
- Drag ner värmen till medel och stek tills löken är genomskinlig.
- Krydda med grönsakspulver och svartpeppar.
- När pastan har cirka en minut kvar att koka, tillsätt grädden i stekpannan med svampen och låt allt koka upp.
- Finhacka persilja och blanda i såsen.
- Späd pastasåsen med varmt pastavatten till önskad konsistens. Häll sedan av den färdigkokta pastan, blanda ned i såsen och rör om.
- Låt stå kvar på den varma spisen i cirka en minut så pastan riktigt suger åt sig av såsen.
- Servera den krämiga pastan med finhackad persilja och rikligt med riven parmesan.
Pasta med Korv i Tomat-Gräddsås med Vitlök
Detta recept kombinerar en klassisk tomat-gräddsås med smakrik korv och vitlök.
Ingredienser:
- Valfri pasta
- Olivolja
- Vitlök
- Korv (valfri sort)
- Grädde
- Passerade tomater
- Tomatpuré
- Vitt vin (valfritt)
- Örter (t.ex. oregano, basilika)
Gör så här:
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Hetta upp en liten panna med olivolja och pressa i vitlöken. Sautera den en stund utan att låta den ta färg och häll över i en liten skål.
- Ställ tillbaka pannan och hetta upp den igen med en klick smör och lite olja. Sprätta upp korvarna och kläm ut fyllningen i kastrullen. Låt fräsa en stund så det får en aningen färg.
- Häll tillbaka vitlöken i pannan och häll över grädden och de passerade tomaterna. Tillsätt tomatpurén och vitt vin. Smaka upp med örter och låt stå och puttra en stund.
- Häll av pastavattnet och häll pastan direkt ner i såsen och blanda om.
Tips för att lyckas med pasta och korv
- Välj rätt pasta: Olika pastasorter passar olika bra till olika såser. Till krämiga såser passar ofta pastasorter med mycket yta, som t.ex. fusilli, penne eller rigatoni.
- Koka pastan al dente: Pastan ska vara kokt men fortfarande ha lite tuggmotstånd.
- Använd bra råvaror: Kvaliteten på ingredienserna påverkar smaken på rätten. Välj bra korv, färska grönsaker och en god grädde.
- Smaka av såsen: Smaka av såsen under tillagningen och justera kryddningen efter smak.
- Var inte rädd för att experimentera: Prova olika kombinationer av korv, grönsaker och kryddor för att hitta din egen favoritvariant.
Vin till pasta och korv
Till krämig pasta med korv passar ofta ett medelfylligt rött vin bra. Ett italienskt vin som Ruffino Chianti Organic är ett utmärkt val. Det har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon och lakrits.
Klimatsmart matlagning
När du lagar pasta och korv kan du tänka på att göra klimatsmarta val. Välj t.ex. korv från svenska gårdar och använd ekologiska grönsaker.
Läs även: Recept: Krämig Pasta med Räkor
Läs även: Tips för bästa citron- och kycklingpastan