Jävligt Gott Soppa Recept: En Djupdykning i Vegansk Matinspiration

Jävligt Gott, en välkänd svensk vegansk matblogg, har nyligen genomgått en omfattande uppdatering av sin webbplats. Syftet är att skapa en mer användarvänlig plattform med fokus på recept och inspiration för grön matlagning. Den nya sidan har tydligt separerade recept från blogginlägg och erbjuder möjligheten att justera portionsstorlekar och skriva ut recept. Dessutom har bilder och videor fått en mer framträdande roll.

Denna artikel kommer att utforska några av de spännande sopprecepten som presenteras på Jävligt Gott, samt andra rätter, med särskild uppmärksamhet på veganska alternativ och innovativa användningar av ingredienser.

Utvalda Sopprecept från Jävligt Gott

Jävligt Gott erbjuder en rad olika sopprecept, från enkla vardagsrätter till mer avancerade gourmetalternativ. Här är några exempel:

Proteinladdad Vegansk Ramen Soppa

Ramen är en asiatisk soppa som är en favorit hos många. Gustav Johansson beskriver ramen som en mattrend han varit väldigt peppad på sedan hamburgaren. Han menar att de påminner om varandra då de kan vara både snabba rätter och komplexa kulinariska upplevelser. Ramen kan varieras i oändlighet med billiga eller lyxiga råvaror.

Läs även: Guide till soppa för många portioner

Johanssons version av vegansk ramen är inspirerad av Totemo Ramen i Stockholm. Buljongen görs på vitlök, ingefära, kokosfett, shiitake, alger och sojasås, och blandas med miso och chiliolja. Istället för fläsk används rökt tofu, och soppan toppas med tofuägg och böngroddar. Johansson uppmanar läsarna att experimentera med buljongen och anpassa smakerna efter eget tycke.

Ingredienser för Tofuägg (Dag 1):

  • Ca 200 g tofu
  • 1 dl japansk sojasås
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här:

  1. Skär tofun i fyra lika stora block.
  2. Gröp ur äggformade tofubollar med hjälp av en sked med tunna kanter.
  3. Lägg tofubollarna i en plastpåse med sojasås och sesamolja. Låt marinera över natten.

Ingredienser för Buljong (Dag 2):

  • 4 torkade eller färska shiitake-svampar
  • 4 x 3 cm färsk ingefära
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 liter vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 msk japansk sojasås
  • 2 msk risvinsvinäger
  • 1 msk mirin
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 ark kombualger, eller 2 ark norialger (som används till sushi)
  • 2 msk naturell kokosolja att steka i
  • 1 dl ljus misopasta

Gör så här:

  1. Blötlägg shiitaken i hett vatten i 15 minuter om du använder torkad.
  2. Skala ingefära, lök och vitlök och skiva dem. Skär av foten på svampen och skiva hatten.
  3. Hetta upp en stor kastrull med kokosfett och fräs grönsakerna och svampen tills de blivit mjuka och precis börjar få lite färg.
  4. Häll i vatten, fond, sojasås, risvinsvinäger, mirin, sesamolja samt nori- och kombualger och låt koka kraftigt under lock i 45-60 minuter.
  5. Smaka av, buljongen ska ha en mustig smak med tydlig men inte för stark sälta, eftersom mison också är salt. Använd soja för mer sälta, och tillsätt mer risvinsvinäger om det behövs mer syra. Låt småputtra tills alla övriga ingredienser är klara.

Ingredienser för Stekt Tofu:

  • 300 g rökt tofu
  • 1 msk japansk sojasås
  • 2 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Skär den rökta tofun i cirka 7 mm tjocka skivor.
  2. Hetta upp en stekpanna till medelhög värme och stek tofun knaprig tillsammans med sojasåsen. Det kommer skvätta en hel del medan vätskan avdunstar, så använd gärna lock eller ett stänkskydd. När tofun blivit knaprig och lätt sotig på bägge sidor är den klar.

Ingredienser för Servering:

  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad
  • 4 salladslökar
  • Ca 400 g ramen eller udonnudlar
  • ½ dl chiliolja, Lao Gan Ma (finns i asiatiska matbutiker)
  • 100 g böngroddar på burk
  • 50 g rödbetsgroddar (valfritt, men fint!)
  • 3 msk furikakekrydda eller togarashikrydda (finns i asiatiska matbutiker)

Gör så här:

  1. Skölj och skiva koriander och salladslök fint. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet.
  2. Sila av grönsakerna från buljongen. Spara gärna svampen, som är god som topping på soppan! Koka upp buljongen igen. Ta av den från värmen så fort den kokar och rör ner misopastan.
  3. Klicka i 1-2 msk chiliolja och lägg 100 g nudlar i botten på fyra skålar. Häll på buljongen.
  4. Toppa varje skål med 3-4 skivor stekt tofu, 1 tofuägg, böngroddar, rödbetsgroddar, färsk koriander, salladslök och furikake.

Vegansk Minestronesoppa

Minestronesoppa är en klassisk italiensk grönsakssoppa som är både enkel och smakrik. Den är perfekt för att använda upp grönsaksrester och kan anpassas efter säsongens grönsaker. Jävligt Gotts version är vegansk och använder torkade makaroner, grönsaksbuljong och diverse grönsaker.

Vegansk Bouillabaisse

Bouillabaisse är en traditionell fransk fisksoppa från Marseille. Jävligt Gott har tagit sig an utmaningen att veganisera denna klassiker. Receptet är ett av de tio som valdes ut i en kokbokstävling för de roligaste recepten att veganisera.

Enkel Vegansk Vietnamesisk Nudelsoppa - Pho

Pho är en vietnamesisk nudelsoppa som är känd för sin aromatiska buljong och färska örter. Jävligt Gotts version är en enkel vegansk variant som är lätt att laga hemma.

Läs även: Recept: Thailändsk kycklingsoppa

Krämig Svampsoppa på Kantareller och Svart Trumpetsvamp

Denna soppa tar vara på skogens guld. Kantareller och svart trumpetsvamp ger en djup och rik smak. Svampsoppan är krämig och passar bra som förrätt eller en lättare måltid.

Mild Tomatsoppa med Snäckpasta

Denna soppa är en barnfavorit. Den påminner om Keldas Milda Tomatsoppa och är lätt att göra själv. Snäckpasta gör soppan extra mättande.

Morotssoppa med Aioli

Morotssoppa behöver inte vara tråkig. Denna version innehåller palsternacka och potatis som mjukar upp morotssmaken. En klick aioli ger soppan extra smak.

Andra Rätter och Inspiration från Jävligt Gott

Utöver soppor erbjuder Jävligt Gott en mängd andra veganska recept och matinspiration. Här är några exempel:

Vegan Grilled Cheese

En vegansk variant av den klassiska grillade ostmackan. Receptet använder veganskt bröd, majonnäs, smör, senap, cheddar och färskost. Gustav Johansson tipsar om att steka mackorna på medelvärme och att pressa dem med en stekspade. Att lägga ett lock på pannan den sista minuten gör att osten smälter perfekt.

Läs även: Värmande soppa med fänkål

Ingredienser:

  • 8 skivor rostbröd
  • 0,5 dl majonnäs, vegansk
  • 0,5 dl smör, veganskt
  • 2 msk senap, gul, amerikansk
  • 200 g blockost, cheddar
  • 100 g färskost, vegansk

Gör så här:

  1. Riv blockosten på den fina sidan av ett rivjärn och blanda ihop med färskosten till en jämn kräm. Bred smör på ena sidan av alla brödskivor och majonnäs på andra sidan.
  2. Lägg 4 brödskivor på en skärbräda med smöret nedåt och majonnäsen upp. Toppa majonnäsen med senap och ett ca 2 mm tjockt lager av ostkrämen. Ostkrämen kommer vara riktigt fast, så det är nästan enklast att platta till den på förhand med händerna till en tunn skiva som är ungefär lika stor som mackan.
  3. Lägg på de sista brödskivorna ovanpå osten, med majonnäsen nedåt och smöret uppåt.
  4. Stek mackorna i ett mackjärn, ett våffeljärn eller i en stekpanna tills de är gyllene och osten läcker ut på sidorna när du pressar mackorna.

Rotselleridipp med Crudité

Rotselleri rostas i ugnen och mixas sedan till en dipp med dijonsenap, citron och en smaksatt japansk sojasås. Serveras med råa grönsaker.

Blomkålsfritters med Curry och Sriracha

Fritters med blomkål, curry och sriracha. Smeten innehåller kikärtsmjöl för att hålla dem frasiga längre. Serveras i salladsblad med en fruktig salsa.

Peach Melba med Mandelsmul

En vegansk version av den klassiska desserten Peach Melba. Vaniljglass serveras med persika, hallon och ett frasigt mandelsmul.

Minipajer med Grönkålssallad

Små pajer fyllda med riven ost och äggstanning. Serveras med en syrlig sallad på grönkål och knapriga hasselnötter.

Smoothie Bowl med Blåbär och Ananas

En smoothie i skål toppad med hemgjord granola och färska frukter och bär. Blåbär och ananas är en oväntad men god kombination.

Morotsmuffins med Kvarg och Russin

Muffins fyllda med morötter, kvarg, russin och pumpakärnor. Ett mättande mellanmål som är perfekt att ta med på utflykten.

Piggelin Smoothie

En smoothie som smakar som isglassen Piggelin. Den gröna färgen kommer från spenat, och päron, ingefära och citron ger den "glassiga" tonen.

Punschparfait med Gula Frukter

Punschrussin används i en parfait med soliga gula frukter.

Siciliansk Tomatsås med Aubergine och Basilika

En tomatsås med aubergine och basilika som serveras med valfri pasta. Toppas med krispig pangrattato.

Salsa med Chipotle och TABASCO® Sriracha

En salsa med rökig smak från chipotle och chilisting från TABASCO® Sriracha pepparsås. Innehåller även rostad majs.

Ostronskivling Steak

En hel klase ostronskivling gnids in i en rub och steks under press. Serveras med ett kryddsmör.

Majsfritters i Tortillabröd med Coleslaw

Majsfritters i nystekta tortillabröd med krämig coleslaw.

Vegansk Lasagne

En vegansk lasagne med sojafärs, paprika, majs, passerade tomater och bechamelsås. Toppas med halverade cocktailtomater.

Principer för Vegansk Matlagning

Jävligt Gott visar att vegansk matlagning inte behöver vara komplicerad eller smaklös. Genom att använda kreativa ingredienser och tekniker kan man skapa rätter som är både goda och näringsrika. Här är några viktiga principer:

  • Användning av växtbaserade proteinkällor: Tofu, tempeh, linser, bönor och kikärter är utmärkta proteinkällor som kan användas i en mängd olika rätter.
  • Kreativ användning av grönsaker: Grönsaker kan användas på många olika sätt, från enkla sallader till avancerade grytor och soppor.
  • Användning av kryddor och örter: Kryddor och örter kan användas för att ge smak och karaktär till veganska rätter.
  • Experimentera med olika smaker och texturer: Var inte rädd för att prova nya saker och att kombinera olika smaker och texturer.
  • Fokus på säsongens råvaror: Att använda säsongens råvaror är både mer hållbart och mer smakrikt.

Populära inlägg: