Panerad torsk, en älskad klassiker i det svenska köket, är en rätt som väcker minnen från skolmatsalen för många. Den enkla men smakrika kombinationen av krispig panering och mör fisk, serverad med en krämig sås och kokt potatis, har en given plats på middagsbord runt om i landet. Denna artikel utforskar olika recept på stekt torsk med ströbröd, från den traditionella skolvarianten till mer moderna och varierade tolkningar, och ger tips för att lyckas med rätten.
Panerad Torsk med Skolans Fisksås
Detta recept återskapar den nostalgiska smaken av panerad torsk serverad i skolan. Med en enkel gräddfilssås smaksatt med gurka och dill blir det en snabb och tillfredsställande måltid.
Ingredienser:
- Fisksås:
- 2 dl gräddfil
- ½ dl majonnäs
- 1 dl hackad inlagd gurka
- 2 msk hackad färsk dill
- 1 ½ tsk citronsaft
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Torsk:
- Salt och peppar
- 2 förpackningar fryst torskrygg eller torskfilé (à ca 375 g)
- ½ dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd (gärna panko)
- 2 msk smör
Gör så här:
- Fisksås: Blanda alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.
- Torsk: Krydda torsken med salt och peppar.
- Häll upp mjöl på en tallrik, vispa upp ägget på en annan och häll ströbröd på en tredje.
- Doppa torsken först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
- Stek fisken i smöret i en stekpanna, cirka 2 minuter på varje sida, tills den är gyllenbrun och genomstekt.
- Servera med kokt potatis, ärtor och fisksås.
Näringsvärde (per portion):
- Energi: 2693 KJ / 644 kCal
- Fett: 22 g
- Salt: 3 g
- Kolhydrater: 60 g
- Protein: 47 g
Panerad Torsk med Rostad Lök och Rhode Island-sås
Detta recept ger en modern twist till den klassiska panerade torsken genom att inkludera rostad lök i paneringen och servera den med en Rhode Island-sås.
Ingredienser:
- 900 g potatis
- 250 g broccoli
- Torsk:
- 2 ägg
- 1 dl rostad lök (krossad eller mortlad)
- 1 dl ströbröd
- 1 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 krm peppar
- ca 600 g torskfilé
- 1 msk smör eller margarin
- Sås:
- 2 msk chilisås
- 2 dl crème fraiche
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
- Tina torsken om fryst används.
- Koka potatisen. Ansa och skär broccolin i mindre bitar och koka den med potatisen ca 3 minuter.
- Torsk: Vispa upp äggen i en djup tallrik. Blanda rostad lök med ströbröd i en annan tallrik och mjöl, salt och peppar i en tredje tallrik.
- Vänd torsken först i mjölet, sen i ägget och sist i ströbrödsblandningen.
- Stek fisken i matfettet i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida.
- Sås: Rör ihop chilisås, crème fraiche, salt och peppar i en skål.
- Servera torsken med sås, potatis, broccoli och tomater.
Näringsvärde (per portion):
- Energi: 3132 KJ / 747 kCal
- Fett: 31 g
- Salt: 2 g
- Kolhydrater: 71 g
- Protein: 42 g
Smörstekt Fisk med Potatis, Rödbetor och Kaprissmör
Detta recept är en mer elegant och festlig variant av stekt fisk, perfekt för både vardag och helg. Serveras med potatis, rödbetor och ett smakrikt kaprissmör.
Läs även: Smakrikt Kycklinggryta Recept
Ingredienser:
- 500g fast potatis
- 500g rödbetor
- 100g haricots verts
- Brynt kaprissmör:
- 125g smör
- 0,5 dl kapris
- Smörstekt fisk:
- 4 vita fiskfiléer, ex pangasius eller sej (eller torsk)
- smör att steka i
- salt, svartpeppar
- 3-4 msk pankoströbröd
- Till dekoration:
- 4 nävar bladspenat
- 1/4 rödlök
- 1 knippe dill
- några klickar majonnäs
- 4 skivor citron
Gör så här:
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Kvarta eller halvera den beroende på storlek.
- Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten, cirka 35 minuter. Låt svalna och kläm av skalet. Skär till samma storlek som potatisen.
- Koka haricots verts i saltat vatten i 1-2 minuter. Dela bönorna i 2-3 cm långa bitar.
- Brynt kaprissmör: Smält smöret i en liten kastrull på medelvärme tills det fått en kolafärgad ton. Lägg i kaprisen.
- Smörstekt fisk: Smält smör i en stekpanna och lägg i fisken. Stek på medelvärme i en minut, vänd och dra ner värmen. Skeda smör över fisken och strö över salt, peppar och panko. Stek tills fisken har en innertemperatur på 52°C.
- Lägg en näve spenat på varje tallrik. Fördela ut potatis och rödbetor. Ringla över det brynta smöret och lägg på fisken. Strö över finhackad rödlök och spritsa ut några klickar majonnäs. Dekorera med dillkvistar och en skiva citron.
Tips för att lyckas med panerad torsk
- Val av fisk: Torsk är ett utmärkt val för panering, men andra vita fiskar som sej, pangasius eller kolja fungerar också bra. Tänk på att välja filéer som är relativt tjocka för att undvika att de blir torra under stekningen.
- Panering: För en extra krispig panering, använd panko ströbröd. Om du vill ha en hårdare panering, se till att vända fisken i mjöl innan du doppar den i ägg och ströbröd. Detta hjälper paneringen att fästa bättre och förhindrar att den faller av under stekningen.
- Stekning: Använd rikligt med smör i stekpannan för att få en gyllenbrun och smakrik panering. Stek fisken på medelvärme för att undvika att den bränns vid. Var noga med att inte översteka fisken, eftersom den då kan bli torr. En innertemperatur på 52°C är idealisk.
- Kryddning: Var generös med kryddorna! Salt, peppar och eventuellt lite vitpeppar ger fisken en god grundsmak. Du kan också experimentera med andra kryddor som paprikapulver, vitlökspulver eller torkade örter.
- Variationer: Det finns oändliga möjligheter att variera panerad torsk. Tillsätt riven parmesanost, hackade örter eller kryddor till ströbrödet för att ge paneringen en extra smakdimension. Servera med olika typer av såser, som remouladsås, tartarsås eller en enkel dillsås.
Miljövänliga val
När du väljer fisk är det viktigt att tänka på miljön. Välj MSC-certifierad torsk för att säkerställa att fisken kommer från ett hållbart fiske. Du kan också välja andra miljövänliga alternativ som sej eller kolja.
Läs även: Gott Recept: Stekt Svartkål
Läs även: Näringsinformation leverkorv