Silviakaka med choklad: Recept, variationer och tips för ett lyckat bak

Silviakaka är en älskad klassiker i det svenska fikabordet, ofta förknippad med sin enkla men oemotståndliga kombination av saftig kaka, chokladglasyr och kokosflingor. Den går även under andra namn som Kärleksmums, Snoddas eller Mockarutor. Denna artikel guidar dig genom grundreceptet, utforskar olika varianter och delar med sig av tips och trix för att lyckas med din Silviakaka varje gång.

Grundrecept på Silviakaka

Detta recept ger en klassisk Silviakaka som är perfekt som utgångspunkt för vidare experiment.

Ingredienser:## Kaka:

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten
  • 1 msk smör eller margarin (till formen)

Glasyr:

  • 250 g smör
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 3 äggulor

Garnering:

  • Kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt med elvisp. Detta är viktigt för att få en luftig och saftig kaka.
  3. Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl och bakpulver) i en separat skål. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  4. Häll i vattnet och vänd tills du får en klumpfri smet. Var noga med att inte överarbeta smeten, då detta kan göra kakan seg.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr från mitten av kakan.
  6. Under tiden kakan gräddas, gör glasyren. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Ta bort från plattan och tillsätt äggulorna under snabb omrörning. Rör om tills du har en slät glasyr.
  7. Låt glasyren kallna och tjockna något innan du brer den över den avsvalnade kakan.
  8. Strö över kokosflingor och låt glasyren stelna helt. Ställ gärna kakan i kylskåpet för att påskynda processen.

Alternativt recept på Silviakaka (Kärleksmums)

Detta recept liknar det ovanstående, men med några mindre justeringar.

Ingredienser:## Kaka:

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten
  • Smör eller margarin till formen

Glasyr:

  • 250 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 3 äggulor

Garnering:

  • Kokosflingor

Gör så här:

  1. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop allt till en smet.
  3. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper och smörj pappret med smör eller margarin.
  4. Häll ut smeten i pannan.
  5. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i långpannan.
  6. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i 1 minut. Ta av kastrullen från plattan.
  7. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns.
  8. Häll ut glasyren på kakan och bred slätt med en slickepott.
  9. Strö över kokos och låt glasyren stelna, ställ gärna kakan i kylskåpet.

Variationer av Silviakaka

  • Kärleksmums med kaffesmak: Tillsätt 1-2 msk starkt kaffe till glasyren för en extra dimension.
  • Silviakaka med choklad i kakan: Blanda i 1-2 msk kakao i smeten för en chokladigare kaka.
  • Bounty-kärleksmums: Ersätt kokosflingorna med en hemgjord Bounty-fyllning.
  • Silviakladdkaka: Anpassa receptet för en kladdigare variant.
  • Silviakaka med toscatäcke: Istället för glasyr och kokos, toppa kakan med ett klassiskt toscatäcke.

Recept på Silviakladdkaka

Ingredienser:## Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Garnering:

  • Kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör i de övriga ingredienserna (strösocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl).
  3. Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda kakan i ca 15 minuter.
  5. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Tillsätt socker och låt det puttra på låg värme i 1 minut.
  6. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker och äggula. Vispa ihop till en slät smet och värm smeten under omrörning tills första bubblan syns.
  7. Häll glasyren över den avsvalnade kladdkakan och strö över kokosflingor.

Recept på Bounty-kärleksmums

  1. Baka en Silviakaka enligt grundreceptet.
  2. Blanda ihop ingredienserna till Bounty-fyllningen i en skål.
  3. Bred ut Bounty-fyllningen över kakan och ställ den i kylen en stund för att stelna.

Bounty fyllning (ungefärliga mängder):

  • 200 g kokosflingor
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 50 g smält smör
  • En nypa salt

Tips för att lyckas med din Silviakaka

  • Vispa ägg och socker ordentligt: Detta är A och O för en luftig kaka. Använd elvisp och vispa tills smeten är ljus och pösig.
  • Mät upp mjölet rätt: Använd ett litermått och fyll det löst med mjöl. Undvik att "gräva" med måttet i mjölpåsen, då detta packar mjölet och ger för mycket mjöl i receptet.
  • Överarbeta inte smeten: Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Rör bara tills allt är blandat.
  • Anpassa gräddningstiden: Alla ugnar är olika. Håll koll på kakan och justera gräddningstiden efter behov. Kakan ska vara genomgräddad, men inte torr. En provsticka ska komma ut torr från mitten av kakan.
  • Låt kakan svalna innan du brer på glasyren: Detta förhindrar att glasyren smälter och rinner av kakan.
  • Låt glasyren stelna ordentligt: Detta gör kakan lättare att skära och servera. Ställ gärna kakan i kylskåpet för att påskynda processen.
  • Experimentera med smaker: Var inte rädd för att testa olika smaksättningar i kakan eller glasyren. Kaffe, kakao, apelsin eller citron är några populära alternativ.

Vanliga problem och lösningar

  • Kakan blir torr: Detta kan bero på att du har övergräddat kakan, använt för mycket mjöl eller inte vispat ägg och socker tillräckligt pösigt.
  • Kakan blir för sockerkaksliknande: Undvik att använda elvisp och vispa smeten poröst.
  • Glasyren blir för lös: Låt glasyren kallna och tjockna något innan du brer den över kakan. Du kan också tillsätta lite mer florsocker för att få en tjockare konsistens.
  • Glasyren blir för hård: Tillsätt lite mer smör eller grädde för att få en mjukare konsistens.
  • Toscatäcket blir som ett pulver: Använd "vanligt/äkta/riktigt" smör med 80% fett. Tänk på att inte ta för mycket mjöl.

Att tänka på vid användning av olika typer av smör

En användare nämnde problem med Valiosmör vid bakning av toscatäcke. Det kan vara värt att notera att olika smörsorter kan ha olika vattenhalt och fetthalt, vilket kan påverka resultatet vid bakning. Om du upplever problem med ett visst smör, kan det vara värt att testa ett annat märke eller en annan typ av smör. "Vanligt" smör med en fetthalt på 80% rekommenderas ofta för bästa resultat.

Läs även: Populär kladdkaka utan socker

Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe

Läs även: Ljuvliga chokladrecept

Populära inlägg: