Sallad till oxfilé: Recept och inspiration för en lyxig måltid

Oxfilé är en festlig detalj som förtjänar att ackompanjeras av välsmakande tillbehör. En fräsch och smakrik sallad är ett utmärkt val för att balansera den rika smaken av köttet. Den här artikeln ger dig en mängd olika recept och tips för att skapa den perfekta salladen till din oxfilé, oavsett om du vill ha en snabb och enkel vardagsrätt eller en mer avancerad skapelse för en speciell tillställning.

Klassisk sallad med haricots verts och vinegrätt

Den här enkla men eleganta salladen är ett säkert kort som passar utmärkt till oxfilé.

Ingredienser:

  • Haricots verts
  • Tomater
  • Lök
  • Olivolja
  • Vinäger
  • Senap
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka haricots verts tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Kyl ner dem i kallt vatten.
  2. Dela tomaterna i halvor.
  3. Finhacka löken.
  4. Blanda olivolja, vinäger och senap till en vinegrätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda haricots verts, tomater och lök med vinegrätten.

Sparrissallad - en säsongsbetonad delikatess

När sparrisen är i säsong är den ett fantastiskt tillbehör till grillad oxfilé.

Ingredienser:

  • Grön sparris
  • Vit sparris
  • Salt

Gör så här:

  1. Ta bort den nedre delen av den gröna sparrisen och skala den vita.
  2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk men fortfarande har tuggmotstånd.
  3. Servera sparrisen varm eller kall till oxfilén.

Asiatisk biffsallad med oxfilé

För en mer exotisk smakupplevelse, prova denna asiatiska biffsallad med oxfilé.

Läs även: Snabblagade recept med sjögräsnudlar

Ingredienser:

  • 500 g oxfilé eller biff
  • Salt och peppar
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 morötter
  • 5 salladslökar
  • 2 lime
  • 1 1/2 dl hackade saltade jordnötter
  • 1 hjärtsalladshuvud

Dressing:

  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 - 1 1/2 röda chilifrukter (t ex spansk peppar)
  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk asiatisk fisksås
  • 2 - 3 lime (ca 4 msk juice)
  • 2 tsk strösocker
  • 2 msk rapsolja

Gör så här:

  1. Dressing: Skala och finriv vitlöken. Dela, kärna ur och hacka chilin fint. Skala och skiva löken tunt. Blanda med fisksås, limejuice, socker och hälften av oljan.
  2. Biff: Skär köttet i 3 cm tjocka skivor. Stek i resten av oljan, i omgångar, i en stekpanna ca 4 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 58°C. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Hacka koriandern grovt. Skala morötterna och skär morötterna samt salladslöken i tunna strimlor.
  4. Blanda koriander, morötter och hälften av salladsöken med köttet och dressingen.
  5. Servering: Skär limen i klyftor, hacka jordnötterna. Strimla salladen eller lossa bladen och lägg upp på ett fat.

Helstekt oxfilé med rotfrukter och vitlökssmör

Detta recept kombinerar oxfilé med rostade rotfrukter och ett smakrikt vitlökssmör.

Ingredienser:

  • Oxfilé
  • Rotfrukter (t ex potatis, morötter, palsternacka)
  • Vitlök
  • Smör
  • Persilja
  • Citron
  • Worchestershiresås
  • Rosmarin
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och bryn runtom i smör.
  3. Lägg oxfilén i en form och stek färdig i ugnen tills den når en innertemperatur på 58 grader, låt vila 20 minuter.
  4. Lägg in vitlöken (utan att skala den) i ugnen och höj temperaturen till 200 grader.
  5. Skala och skiva alla rotfrukter i tunna skivor. Använd gärna en mandolin.
  6. Råstek rotfrukterna i omgångar i smör. Salta och krydda med finskuren rosmarin och finhackad vitlök under stekningen. Lägg över i en ugnsfast form och varmhåll i ugnen.
  7. Ta ut vitlöken när den är mjuk och pressa ner i smöret. Blanda med finhackad persilja, citronskal, citronsaft, worchestershiresås och salt. Smaka av.
  8. Höj nu värmen till 250 grader, gärna med grilleffekt.
  9. Skär filén i tjocka skivor och lägg på grönsakerna. Fördela smöret över köttet och sätt in att gratinera i ugnen i några minuter eller tills smöret smält.

Oxfilé med pommes, ört- och dijonsmör och sallad

En lyxigare variant av klassikern med pommes.

Ingredienser:

  • Oxfilé
  • Potatis
  • Haricots verts
  • Tomater
  • Schalottenlök
  • Vitlök
  • Smör
  • Olivolja
  • Timjan
  • Dijonsenap
  • Örter (t ex persilja, gräslök)
  • Cayennepeppar
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Oxfilé: Sätt ugnen på 110 grader. Salta och peppra oxfilén ganska kraftigt. Stek en fin yta på alla sidor hastigt i olivolja i en het stekpanna. I med smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret i någon minut. Lägg köttet i en annan form och in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter.
  2. Pommes: Skär ganska tunna och smala strips. Fritera i olja tills gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta direkt medan de är varma.
  3. Ört- och dijonsmör: Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt, cayennepeppar och svartpeppar. Låt stå i frysen minst 10 minuter.
  4. Sallad: Skär av ändarna av haricots vertsen, blanchera i någon minut. Skär tomaterna i hälften, hacka schalottenlöken och vitlök fint. Stek haricots vertsen i någon minut i smör, tillsätt sedan tomaterna, schalottenlöken och vitlök.

Rosastekt oxfilé med grönsaker och vitlöksdressing

En fräsch och smakrik rätt med rostade grönsaker och en krämig vitlöksdressing.

Ingredienser:

  • Oxfilé
  • Broccoli
  • Paprika
  • Spenat
  • Vitlök
  • Jalapeño
  • Majonnäs
  • Citron
  • Parmesan
  • Krutonger
  • Krasse
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Rostad broccoli och paprika: Sätt ugnen på 200 grader. Skär broccolin och paprikan i mindre bitar. Blanda i en form med olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  2. Rosastekt oxfilé: Skär filén i fyra bitar. Värm olja i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra skivorna på båda sidor. Stek oxfilén i matolja till fin färg på båda sidorna. Krossa vitlöken (med skalet på) och lägg i den i pannan tillsammans med smöret. Ös köttet med smöret under stekningen. Stek tills innertemperaturen är 52 grader. Låt köttet vila. Skär i skivor.
  3. Vitlöksdressing: Skala och riv vitlöken fint. Dela, kärna ur och finhacka jalapeñon fint. Blanda allt med majonnäsen. Smaka av med salt och pressad citronsaft.
  4. Servering: Lägg upp grönsakerna med spenat på ett stort fat. Toppa med skivat kött, steksky, klickar av dressingen, riven parmesan, krutonger och krasse.

Snabblyx: Helstekt oxfilé med tomatsallad och tryffelbearnaise

För en extra snabb och lyxig måltid.

Läs även: Näringsvärde i Kycklingkebab Sallad

Ingredienser:

  • 300 g oxfilé
  • 1 msk smör
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk sherryvinäger
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl bearnaisesås (färdig)
  • 1 tsk tryffelolja
  • 2 msk persilja
  • Crostini

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Bryn köttet i smör i en het panna tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga till 56° innertemperatur, beräkna ca 10 min. Låt det vila ca 5 min.
  3. Tomatsallad: Halvera tomaterna. Skala och skär löken i klyftor. Stek tomater och lök i olja i en stekpanna under omrörning ca 4 min. Stänk över vinägern och krydda med socker och salt.
  4. Tryffelbearnaise: Smaksätt bearnaisesåsen med tryffelolja och blanda i persiljan.
  5. Skär köttet i skivor och servera med den varma salladen och sås. Krossa crostinin och strö den över.

Tips för att lyckas med oxfilén

  • Ta fram köttet i rumstemperatur i ca 30 minuter innan tillagning.
  • Krydda med salt och svartpeppar.
  • Bryn filén runt om i smör och olja.
  • Stek färdigt i ugn i 125 grader till en innertemperatur på 60 grader (för rosa kött).
  • Ju större köttstycken du skall grilla, desto lägre värme på grillen. Detta sätt kallas att grilla med indirekt värme och kräver tålamod. Men slutresultatet blir saftigt och otroligt gott.
  • Låt köttet vila innan servering.

Dryckestips till oxfilé

Till oxfilé passar ett generöst rött vin med bra friskhet, som bryter fint mot de rika smakerna.

  • Fox Creek Red Baron - Shiraz 2015, Australien
  • Jacob’s Creek UnVined Shiraz 2016, Australien (alkoholfritt)

Läs även: Bulgur för Alla Tillfällen

Populära inlägg: