Saffranskaka i långpanna är ett utmärkt alternativ till traditionella lussebullar och en perfekt kaka att bjuda på under adventsfikat eller julfesten. Den är relativt enkel att baka, saftig och kan varieras på många olika sätt med olika typer av glasyrer och garneringar. Denna artikel ger dig flera recept och tips för att lyckas med din saffranskaka i långpanna.
Saffransmums i Långpanna med Citronglasyr och Kokos
Detta är ett klassiskt recept på en saftig saffranskaka som toppas med en frisk citronglasyr och kokosflingor.
Ingredienser:
- Kaka:
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl (180 g)
- 1 msk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver
- 1 pkt saffran (1/2 g)
- 1,5 dl vatten
- Glasyr:
- 100 g smör
- 4 dl florsocker
- 1 äggula
- 1 tsk citronsaft (pressad)
- Garnering:
- Kokosflingor eller strössel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form, ca 20 x 30 cm.
- Vispa ägg och strösocker poröst.
- Blanda ihop de torra ingredienserna (vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver) och vänd ner dem i smeten.
- Vänd ner saffran och vatten och rör om tills smeten är klumpfri.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter. Känn med en sticka så kakan är färdiggräddad.
- Låt kakan kallna helt.
- Glasyr: Smält smöret i en kastrull och rör ner florsocker, äggula och citronsaft. Vispa glasyren slät.
- Bred glasyren över den avsvalnade kakan.
- Strö över kokosflingor eller strössel.
- Låt kakan stå svalt en stund innan den skärs i bitar.
Tips:
- För tunnare bitar, använd en större form.
- Kakan håller sig saftig i flera dagar om den förvaras i en lufttät behållare.
Saffranskaka med Toscatäcke
För den som vill ha en extra lyxig och kladdig saffranskaka är detta recept med toscatäcke ett utmärkt val.
Ingredienser:
- Kaka:
- (Samma som ovanstående recept, eller valfritt annat saffranskaksrecept)
- Toscatäcke:
- (Specifikt recept på toscatäcke saknas i källmaterialet, men generella recept på toscatäcke finns online. Sök efter "toscatäcke recept" för att hitta ett passande recept.)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Smält smöret och blanda i det i smeten. Rör till en jämn smet.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska ha satt sig något innan toscatäcket läggs på.
- Bred på toscatäcket och grädda ytterligare ca 10 minuter, eller tills toscatäcket fått en fin gyllenbrun färg.
Viktigt:
- Var noga med att kakan har satt sig tillräckligt innan toscatäcket läggs på, annars kan det sjunka ner i kakan.
Saffranskaka i Långpanna med Dubbelglasyr
Detta recept kombinerar en saftig saffranskaka med en dubbelglasyr för extra smak och sötma.
Läs även: Julig glutenfri kaka
Ingredienser:
- Kaka:
- (Liknande som ovanstående recept, anpassa mängden efter långpannans storlek)
- Glasyr:
- (Recept på dubbelglasyr saknas i källmaterialet, men det kan innebära två olika lager glasyr, t.ex. en smörkräm och en chokladglasyr, eller en glasyr med dubbla mängden ingredienser. Experimentera!)
Gör så här:
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
- Vänd ner saffran och vatten och rör tills smeten är klumpfri.
- Häll smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 20-35 minuter. Provkänn med sticka.
- Låt kakan svalna helt.
- Gör glasyren genom att smälta smöret och röra ner alla ingredienser. Vispa glasyren slät.
- Låt glasyren svalna något innan den breds på kakan.
Tips:
- Den här kakan blir ofta ännu godare om den får stå till sig en dag.
Magiska Saffransrutor med Krämig Frosting
Dessa saffransrutor är enkla att göra och har en fantastiskt god och krämig frosting.
Ingredienser:
- Kaka:
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 pkt saffran (1/2 g)
- 1,5 dl vatten
- Frosting:
- (Mängd saknas i källmaterialet, experimentera med proportionerna nedan)
- Smör
- Philadelphiaost
- Florsocker
- Garnering:
- Kokos
Gör så här:
- Vispa ihop ägg och strösocker tills det blir vitt och fluffigt.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sikta ner i äggsmeten och blanda.
- Rör ut saffran i vattnet och rör försiktigt ner i bunken.
- Häll ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 20x30cm).
- Sätt in i ugnen ca 30-35 minuter på 175 grader. Håll koll på kakan mot slutet och stick med en sticka, stickan ska vara torr.
- Låt kakan kallna.
- Smält smöret till frostingen och låt det svalna.
- Vispa ihop smör, philadelphiaost och florsocker till en krämig frosting.
- Bred frostingen över kakan.
- Strö över kokos, dela i bitar och njut!
Tips:
- Förvara kakan i kylen, men ta fram den innan servering för bästa smak.
- Frostingen ger en ljuvlig krämighet från färskosten.
Att tänka på när du bakar Saffranskaka i Långpanna:
- Saffran: Använd äkta saffran för bästa smak och färg. Stöt saffranet med lite socker och blanda det med lite varmt vatten eller sprit (t.ex. vodka) för att frigöra smak och färg.
- Gräddning: Var uppmärksam på gräddningstiden, eftersom den kan variera beroende på ugn. Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad.
- Formens storlek: Anpassa receptet efter formens storlek. Om du använder en större form blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare.
- Kylning: Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren eller frostingen, annars kan den smälta.
- Förvaring: Förvara saffranskakan i en lufttät behållare i rumstemperatur eller i kylen. Den håller sig saftig i flera dagar.
Variationer och Anpassningar
- Glutenfri Saffranskaka: Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Tänk på att glutenfria mjölmixer kan absorbera mer vätska, så du kan behöva justera mängden vatten.
- Vegansk Saffranskaka: Ersätt äggen med äggersättning (t.ex. aquafaba eller chiaägg) och använd växtbaserad margarin istället för smör.
- Smaksättning: Experimentera med olika smaksättningar, t.ex. rivet apelsinskal, kardemumma eller ingefära.
- Garnering: Variera garneringen med hackade nötter, torkade tranbär eller chokladströssel.
Läs även: Långpannekladdkaka med kokostosca
Läs även: Mångsidigt långpannebröd