Blåbärskaka i långpanna: Recept och variationer

Blåbärskaka i långpanna är en klassisk och älskad dessert som passar perfekt för stora sällskap, sommarfester eller bara en mysig fikastund. Den är enkel att baka och kan varieras på många olika sätt. Den här artikeln ger dig flera recept och tips för att lyckas med din blåbärskaka.

Varför baka blåbärskaka i långpanna?

Långpannan är idealisk för att göra en stor sats av kakan, vilket är praktiskt när du har många gäster eller vill ha en kaka som räcker länge. Dessutom blir kakan jämn och fin i långpannan, vilket gör den lätt att skära i snygga bitar.

Grundrecept på blåbärskaka i långpanna

Här är ett enkelt grundrecept som du kan anpassa efter dina egna önskemål:

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 6 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 5 dl blåbär (färska eller frysta)
  • 50 g mandelspån

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i smöret. Blanda till en slät smet.
  4. Häll smeten i långpannan.
  5. Strö över bär och mandelspån.
  6. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter.
  7. Drag kakan ur pannan med hjälp av pappret och lägg på ett galler.

Variationer på blåbärskaka i långpanna

Det finns oändliga möjligheter att variera din blåbärskaka. Här är några idéer:

Läs även: Variationer av baconris

  • Smultäcke: Byt ut mandelspånen mot ett smultäcke gjort på smör, havregryn och socker.
  • Yoghurt: Tillsätt yoghurt i smeten för en saftigare kaka.
  • Kardemumma: Krydda smeten med kardemumma för en extra smakdimension.
  • Citron eller lime: Riv skalet av en citron eller lime och tillsätt i smeten för en frisk smak.
  • Andra bär: Blanda blåbären med andra bär, som hallon eller vinbär.
  • Glasyr: Ringla över en glasyr gjord på florsocker och vatten eller citronsaft.

Recept med smultäcke

Detta recept ger en blåbärskaka med ett krispigt och smuligt täcke:

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 6 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 5 dl blåbär (färska eller frysta)

Smultäcke:

  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 0,75 dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i smöret. Blanda till en slät smet.
  4. Häll smeten i långpannan.
  5. Strö över blåbären.
  6. Smält smöret till smultäcket. Blanda med havregryn och socker. Strö smultäcket över blåbären.
  7. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter.
  8. Drag kakan ur pannan med hjälp av pappret och lägg på ett galler.

Recept med yoghurt och smuldeg

Detta recept ger en saftig kaka med en knaprig smuldeg:

Ingredienser:

  • 200 grader
  • Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke.
  • Tillsätt smöret och rör ihop allt till en smuldeg.
  • Mät upp 4 dl smuldeg och lägg över den i en annan bunke (detta ska strös över kakan).
  • Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
  • Bred ut smeten, från den stora bunken, i en långpanna, ca 22 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper.
  • Strö blåbären jämnt över kakan och strö över strösocker.
  • Strö smuldegen från den andra bunken över blåbären.
  • Grädda kakan längst ner i ugnen i 27-30 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor med en kniv.

Recept med grädde och majsstärkelse

Detta recept ger en extra krämig kaka:

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 250 g frysta blåbär
  • 1 msk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna lite.
  2. Vispa ägg och socker poröst.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Blanda ner mjölblandningen, det smälta smöret och grädden i äggvispet.
  5. Klä en form/långpanna ca 25 x 35 cm (för 20 bitar) med bakplåtspapper och häll i smeten.
  6. Blanda blåbären med majsstärkelsen och strö över smeten.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Blåbärskaka med jästdeg

Detta recept ger en fluffig och matigare kaka, mer lik en blåbärspaj:

Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 st jäst
  • 3 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 11 dl mjöl
  • 4-5 dl blåbär som är blandade i lite potatismjöl

Gör så här:

  1. Blanda ägg, socker och lite salt och rör om.
  2. Rör ner kardemumma och smula ner jästen.
  3. Värm mjölken och smöret fingervarmt och rör ner det i smeten.
  4. Rör sedan ner mjölet. Låt degen bli lite lös.
  5. Låt degen jäsa under duk i ca 40 min.
  6. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i två lika delar.
  7. Den ena delen lägger du som botten i en långpanna. Kavla ut den eller tryck med fingrarna.
  8. Lägg blåbären över hela plåten och skär sedan remsor av den deg som är över och lägg över blåbären.
  9. Pensla med lite ägg.
  10. Grädda i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.
  11. Servera med en klick grädde eller vaniljsås.

Tips för att lyckas med din blåbärskaka

  • Använd rumstempererade ingredienser: Det gör att smeten blandas bättre och kakan blir jämnare.
  • Rör inte smeten för mycket: Överdriven omrörning kan göra kakan seg.
  • Använd färska eller frysta blåbär: Om du använder frysta blåbär, blanda dem med lite mjöl eller majsstärkelse innan du lägger dem på kakan. Detta förhindrar att de sjunker till botten.
  • Kolla kakan med en provsticka: Stick ner en provsticka (t.ex. en tandpetare) i mitten av kakan. Om den kommer ut ren är kakan klar.
  • Låt kakan svalna innan du skär den: Det gör att den håller ihop bättre.

Serveringstips

Blåbärskaka är gott att äta som den är, men den kan också serveras med:

  • Vaniljsås
  • Vispad grädde
  • Glass
  • Färska bär

Andra somriga godsaker

Förutom blåbärskaka finns det många andra somriga godsaker att njuta av:

  • Fläderblomssaft: En klassisk sommardryck med en söt och blommig smak.
  • Jordgubbstårta: En festlig tårta med färska jordgubbar och grädde.
  • Sylt och marmelad: Perfekt att ta vara på sommarens frukter och bär.
  • Hemgjord glass: En svalkande och läcker dessert som du kan variera i oändlighet.
  • Sommardrinkar: Uppfriskande drinkar med smak av sommar.

Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon

Populära inlägg: