Havrekaka i långpanna är en klassiker som är både enkel att baka och otroligt god. Den är perfekt för fikastunder, kalas eller som ett snabbt och mättande mellanmål. Denna artikel ger dig en detaljerad guide till hur du bakar den perfekta havrekakan i långpanna, inklusive olika recept, tips och variationer.
Varför havrekaka i långpanna?
Det finns många anledningar till varför havrekaka i långpanna är så populär:
- Enkelhet: Recepten är oftast enkla och kräver inga avancerade ingredienser eller tekniker. Det är en "rör-ihop-kaka" som är perfekt för nybörjare.
- Snabbhet: Tillagningstiden är relativt kort, vilket gör den idealisk när du behöver något snabakt.
- Mångsidighet: Du kan variera receptet i oändlighet med olika smaksättningar som choklad, kanel, nötter eller bär.
- Stor mängd: Eftersom den bakas i långpanna får du många kakor på en gång, perfekt för stora sällskap eller att frysa in.
- Hållbarhet: Havrekakan håller sig saftig och god i flera dagar, och den går utmärkt att frysa.
Grundrecept på havrekaka i långpanna
Här är ett grundrecept som du kan utgå ifrån och anpassa efter dina egna preferenser:
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl (300 g)
- 5 dl strösocker
- 10 dl havregryn
- 1 msk bakpulver
- 250 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 2 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Häll mjöl, socker, havregryn och bakpulver i en bunke.
- Smält smöret och häll det tillsammans med sirapen och äggen över de torra ingredienserna.
- Blanda ihop allt till en kladdig smet.
- Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 15-18 minuter. Den ska inte kännas riktigt färdiggräddad, då blir den torr och hård.
- När den kommer ut ur ugnen sjunker den ihop och stelnar lite.
- Skär den i rutor när den har svalnat.
Variationer och smaksättningar
Här är några idéer på hur du kan variera grundreceptet:
Läs även: Recept: Kaka utan ägg, smör, mjölk
- Chokladhavrekaka: Tillsätt hackad mörk choklad (ca 200 g) till smeten. Du kan även ringla smält choklad över den färdiga kakan.
- Kanelhavrekaka: Tillsätt 1-2 tsk kanel till de torra ingredienserna.
- Havrekaka med toscatäcke: Gör ett toscatäcke med smör, socker, havregryn och mandelspån. Bred ut täcket över kakan innan gräddning.
- Havrekaka med bär: Strö över färska eller frysta bär (t.ex. blåbär, hallon eller vinbär) över kakan innan gräddning.
- Glutenfri havrekaka: Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och använd glutenfria havregryn.
- Havrekaka med kokos: Tillsätt 1-2 dl kokosflingor till smeten.
- Havrekaka med nötter: Hacka valnötter, hasselnötter eller mandlar och tillsätt till smeten.
Tips för den perfekta havrekakan
- Använd bakplåtspapper: Klä långpannan med bakplåtspapper för att undvika att kakan fastnar och för att enkelt kunna lyfta ur den.
- Inte övergrädda: Kakan ska vara lite kladdig i mitten när du tar ut den ur ugnen. Den stelnar när den svalnar.
- Låt svalna helt: Skär kakan i rutor först när den har svalnat helt, annars kan den smula sig.
- Förvaring: Förvara havrekakan i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur eller i frysen.
- Smält smöret försiktigt: Värm smöret på låg värme så att det inte bränns.
Recept med topping
En variant av havrekaka i långpanna är att göra en med topping. Här är ett recept:
Ingredienser:
- 7 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 3 dl strösocker
- 3 dl mjölk
- 100 g smält smör
- Smör (till långpannan)
Topping:
- 1 1/2 msk kanel
- 5 dl havregryn
- 2 dl strösocker
- 250 g smält smör
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Vispa ihop ägg, socker och mjölk.
- Rör ner mjölblandningen och smält smör.
- Fördela smeten i en smord långpanna.
- Topping: Rör ihop en topping av kanel, havregryn, socker och smält smör.
- Fördela toppingen på den ogräddade kakan.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Segmjuka havrerutor
Ett annat populärt recept är sega havrerutor:
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl strösocker
- 10 dl havregryn
- 1 msk bakpulver
- 250 g smör
- 1 dl sirap
- 2 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Häll mjöl, socker, havregryn och bakpulver i en bunke.
- Smält smöret och häll det tillsammans med sirapen och äggen över de torra ingredienserna.
- Blanda ihop allt till en kladdig smet.
- Bred ut smeten i en långpanna, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda kakan mitt i ugnen 15-18 min. Den ska inte kännas riktigt färdiggräddad, då blir den torr och hård.
- När den kommer ut ur ugnen sjunker den ihop och stelnar lite.
- Skär den i rutor när den har svalnat.
Havretosca i långpanna
Detta recept kombinerar en mjuk sockerkaka med ett seg-krispigt toscatäcke av havre med smak av kola.
Ingredienser:
- Sockerkaka:
- Ägg
- Strösocker
- Bakpulver
- Vaniljsocker
- Vetemjöl
- Smält smör
- Havretosca:
- Smör
- Strösocker
- Havregryn
- Sirap
- Vetemjöl
- Mjölk
Gör så här:
- Förbered en långpanna (ca 30x40 cm) genom att smörja och bröa den eller klä den med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Vispa ägg och socker till sockerkakan ljust och pösigt.
- Tillsätt bakpulver och vaniljsocker.
- Rör ner mjölet och det smälta smöret.
- Häll smeten i långpannan.
- Blanda ingredienserna till havretoscan i en kastrull och smält samman på svag värme.
- Fördela havretoscan jämnt över sockerkakssmeten.
- Grädda i mitten av ugnen tills kakan är gyllenbrun och havretoscan har fått fin färg.
- Låt svalna och skär i rutor.
Att tänka på vid bakning i långpanna
- Långpannans storlek: Det är viktigt att använda en långpanna med rätt storlek för att kakan ska bli lagom tjock. En standardlångpanna är ca 30x40 cm.
- Gräddningstid: Gräddningstiden kan variera beroende på ugn. Håll koll på kakan och justera tiden om det behövs.
- Svalning: Låt kakan svalna ordentligt innan du skär den i rutor. Detta gör den lättare att hantera och förhindrar att den smular sig.
Havrekaka som powerbar
Havrekaka i långpanna kan också användas som ett nyttigt och energirikt mellanmål, perfekt som powerbar inför träning eller friluftsaktiviteter.
Läs även: Inspiration för din nästa kaka
- Tillsätt extra fibrer: Använd grova havregryn och tillsätt kli eller linfrön för extra fibrer.
- Minska sockret: Minska mängden socker eller använd ett alternativt sötningsmedel som honung eller agavesirap.
- Tillsätt protein: Tillsätt proteinpulver eller hackade nötter för extra protein.
- Torkad frukt: Blanda i torkad frukt som russin, aprikoser eller tranbär för extra energi och smak.
Läs även: Baka långpannekaka