Att baka cookies med vit choklad är ett fantastiskt sätt att skämma bort sig själv och andra. Den söta, krämiga smaken av vit choklad kombinerat med den klassiska cookie-basen skapar en oemotståndlig frestelse. Den här artikeln ger dig en mängd olika recept och tips för att lyckas med dina vit choklad cookies varje gång. Oavsett om du är en erfaren bagare eller nybörjare, kommer du att hitta något som passar dina behov och smakpreferenser.
Grundrecept för cookies med vit choklad
Detta recept är en bra utgångspunkt för att skapa dina egna unika vit choklad cookies. Det är enkelt att följa och kan anpassas med olika smaker och ingredienser.
Ingredienser:
- 150 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl ljust muscovadosocker eller rörsocker
- 1/2 msk vaniljsocker
- 2 ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 2 krm salt
- 200 g hackad vit choklad
Gör så här:
- Vispa ihop smör, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker med en elvisp tills det blir krämigt.
- Rör ner äggen, ett i taget, i smörblandningen.
- Tillsätt mjöl, bikarbonat, salt och rör till en deg.
- Rör ner den hackade vita chokladen.
- Täck degen med plastfolie och ställ i kylen i 1 timme.
- Dela upp degen i 25 bitar. Rulla till bollar och fördela på 2 bakpappersklädda plåtar.
- Platta till bollarna lätt.
- Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Tips för att lyckas med grundreceptet
- Smöret: Se till att smöret är rumstempererat för att få en jämn och krämig smet.
- Socker: Muscovadosocker ger en djupare, mer karamellliknande smak. Om du inte har det kan du använda farinsocker.
- Kyla degen: Att kyla degen är viktigt för att förhindra att kakorna flyter ut för mycket under gräddningen.
- Gräddning: Håll ett öga på kakorna under gräddningen. De ska vara gyllenbruna i kanterna men fortfarande mjuka i mitten.
Cookies med brynt smör och vit choklad
Brynt smör ger kakorna en rik, nötig smak som passar perfekt med vit choklad.
Ingredienser:
- 150 g smör
- 1 dl brun farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 200 g vit chokladknappar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Höj värmen och bryn smöret under vispning tills det blir ljusbrunt och doftar nötigt.
- Tillsätt brun farinsocker, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Häll över det varma brynta smöret. Vispa i ca 30 sekunder. Låt stå 1-2 minuter. Vispa i 30 sekunder och låt stå ytterligare 1-2 minuter (för att sockerkristallerna ska lösas upp).
- Tillsätt ägget och vispa ihop.
- Blanda samman de torra ingredienserna.
- Sikta ner hälften av de torra ingredienserna. Vänd ihop till en slät smet med en slickepott. Sikta sedan ner resterande torra ingredienserna och vänd ihop till en kaksmet.
- Om kaksmeten är varm, låt den svalna (för att chokladknapparna inte ska smälta).
- Vänd ner chokladknapparna.
- Forma smeten till ca 12-18 kakor och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ca 10 minuter.
Tips för att lyckas med brynt smör cookies
- Bryna smöret: Var försiktig så att du inte bränner smöret. Det ska vara ljusbrunt och dofta nötigt.
- Sockerkristaller: Processen att låta sockerkristallerna lösas upp är viktig för att få en bra konsistens på kakorna.
- Svalna smeten: Om smeten är för varm kan chokladknapparna smälta.
Subway-inspirerade cookies med vit choklad
Om du älskar kakorna från Subway, kommer du att älska detta recept. Det är en uppdaterad version som ger dig den där perfekta sega konsistensen och underbara smaken.
Läs även: Populär kladdkaka utan socker
Ingredienser:
- 150 g smör, smält
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 1 ägg
- 1 msk vaniljsocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 200 g vit choklad, grovhackad
Gör så här:
- Vispa ihop strösocker, vaniljsocker, ägg och farinsocker till en krämig smet med elvisp.
- Ha sedan ner vetemjöl, salt och bikarbonat.
- Grovhacka den vita chokladen och blanda ner i smeten.
- Rulla degen till lika stora bollar eller använd en glasskopa för att fördela lika mycket deg till varje kaka.
- Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen på 175 grader i 10-12 minuter eller tills kakorna blivit matta i färgen och fått en gräddad kant.
Tips för Subway-cookies
- Smält smöret: Det smälta smöret bidrar till den sega konsistensen.
- Glasskopa: Använd en glasskopa för att få jämna kakor.
- Matt färg: Kakorna ska vara matta i färgen, inte blanka, när de är klara.
Variationer och anpassningar
Det finns oändliga möjligheter att variera dina cookies med vit choklad. Här är några idéer:
- Nötter: Tillsätt hackade nötter, som macadamianötter eller valnötter, för extra smak och textur.
- Citrus: Rivet limeskal eller citronskal ger en frisk och syrlig smak.
- Bär: Torkade tranbär, hackade jordgubbar eller andra bär passar bra med vit choklad.
- Kryddor: Kanel, kardemumma eller ingefära ger en varm och kryddig smak.
- Glutenfritt: Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix för ett glutenfritt alternativ.
- Äggfritt: Använd äggsubstitut eller chiaägg om du vill baka äggfritt.
Recept med jordgubbar och vit choklad
För en somrig twist, prova att tillsätta jordgubbar till dina vit choklad cookies.
Ingredienser:
- Samma som grundreceptet, plus:
- 1 dl finhackade jordgubbar, torkade med hushållspapper
Gör så här:
- Följ grundreceptet.
- Finhacka jordgubbarna och torka de med hushållspapper.
- Tillsätt jordgubbarna i degen och arbeta in med en slickepott tills allt blandats väl.
- Skopa upp degen på två plåtar, 8 st på varje plåt med jämna mellanrum.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter - tills de fått en gyllene färg i kanterna.
- Tag ut och toppa genast med de sista chokladknapparna.
- Låt svalna på plåten innan du flyttar kakorna.
Felsökning
Ibland går inte bakningen som planerat. Här är några vanliga problem och lösningar:
- Kakorna flyter ut för mycket:
- Se till att degen är tillräckligt kall.
- Mät mjölet korrekt och packa det inte för tätt i dl-måttet.
- Kontrollera ugnstemperaturen.
- Kakorna blir för torra:
- Grädda inte kakorna för länge.
- Tillsätt lite mer smör eller olja i degen.
- Kakorna blir för höga och inte platta:
- Använd smör istället för margarin.
- Justera mängden bakpulver eller bikarbonat.
- Kakorna smakar inte tillräckligt:
- Experimentera med olika smaksättningar och kryddor.
- Använd högkvalitativ vit choklad.
Förvaring
För att hålla dina cookies färska och goda, förvara dem i en lufttät behållare i rumstemperatur. De håller sig bra i upp till en vecka. Du kan också frysa både degen och de färdiga kakorna. Tina degen i kylen innan du gräddar den.
Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe
Läs även: Ljuvliga chokladrecept