Chokladvåfflor är en fantastisk variant av den klassiska våfflan, perfekt för chokladälskare i alla åldrar. Denna artikel utforskar olika recept, serveringsförslag och tips för att lyckas med dina chokladvåfflor. Oavsett om du föredrar belgiska våfflor, frasiga tunna våfflor eller en lyxig våffeltårta, finns det något för alla smaker.
Grundrecept för Chokladvåfflor
Det finns många sätt att göra chokladvåfflor, men här är ett grundrecept som du kan anpassa efter dina egna preferenser:
Ingredienser:
- 2 ägg
- 4 dl mjölk
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk farinsocker eller mörkt muscovadosocker
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
Gör så här:
Vispa samman ägg och mjölk i en skål.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, farinsocker och salt i skålen.
Läs även: Recept på stekpannevåfflor
Vispa smeten slät.
Smält smöret och tillsätt det till smeten.
Grädda våfflor i ett hett våffeljärn. Pensla med smält smör i järnet första omgången.
Tips för Frasiga Våfflor
- Kolsyrat vatten: Tillsätt 1 dl kolsyrat vatten till smeten för extra frasighet.
- Vila smeten: Låt smeten stå i kylskåp i ca 20 minuter innan gräddning. Detta hjälper till att utveckla glutenet och ger en bättre konsistens.
- Grädda på galler: Lägg de gräddade våfflorna på ett galler istället för på en hög. Detta förhindrar att de blir ångiga och behåller sin frasighet.
- Varmhållning: Varmhåll våfflorna på ett galler i ugnen på 80 grader för fortsatt krisp.
Belgiska Chokladvåfflor
Belgiska våfflor är tjockare och luftigare än vanliga våfflor, vilket gör dem perfekta för att suga upp alla goda tillbehör.
Läs även: Din guide till ljuvliga våfflor
Ingredienser:
- 100 g smör
- 100 g hackad mörk choklad
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 2 ägg
- 2 dl mjölk (3%)
- 2 dl kallt vatten
Gör så här:
- Smält smöret och blanda ner chokladen.
- Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en skål.
- Tillsätt ägg, mjölk och kallt vatten och vispa ihop till en jämn smet.
- Rör ner chokladsmöret.
- Grädda våfflor i ett belgiskt våffeljärn.
- Lägg på galler så håller de sig frasiga.
Variation med Chokladknappar
För en extra chokladkick kan du vända i chokladknappar i smeten innan du gräddar de belgiska våfflorna.
Våffeltårta med Chokladvåfflor
En våffeltårta är ett imponerande och läckert alternativ till en traditionell tårta. Chokladvåfflor ger en extra dimension av smak och gör tårtan ännu mer speciell.
Ingredienser:
- Chokladvåfflor:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk socker
- 1 krm salt
- 3 dl mjölk
- 1 dl kolsyrat vatten naturell
- Fyllning:
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl drottningsylt
- Garnering:
- Hallon och blåbär, färska
Gör så här:
- Chokladvåfflor:
- Smält smöret och smält sedan chokladen i det.
- Vispa grädden och ställ åt sidan.
- Lägg mjöl, kakao, bakpulver, socker och salt i en bunke och blanda.
- Vispa ner mjölken och chokladsmöret.
- Vispa ner det kolsyrade vattnet.
- Vänd ner den vispade grädden.
- Grädda våfflorna och låt dem svalna.
- Fyllning:
- Vispa grädden och vänd ner sylten.
- Montering:
- Bred eller spritsa ut fyllningen mellan våfflorna.
- Dekorera överst med färska blåbär och hallon.
Laktosfria Chokladvåfflor
För de som är laktosintoleranta finns det enkla sätt att anpassa recepten för chokladvåfflor. Ersätt bara mjölk och smör med laktosfria alternativ.
- Mjölk: Använd laktosfri mjölk, havremjölk, mandelmjölk eller sojamjölk.
- Smör: Använd laktosfritt smör eller växtbaserat margarin.
Se till att kontrollera alla ingredienser för att säkerställa att de är laktosfria.
Serveringsförslag och Tillbehör
Chokladvåfflor är mångsidiga och kan serveras med en mängd olika tillbehör. Här är några förslag:
Läs även: Populär kladdkaka utan socker
- Glass: Vaniljglass, chokladglass, hasselnötsglass eller jordgubbsglass är alla utmärkta val.
- Frukt och bär: Färska jordgubbar, hallon, blåbär, bananer eller päron ger en fräsch och söt kontrast till chokladvåfflorna.
- Grädde: Vispad grädde eller hasselnötsgrädde ger en lyxig touch.
- Chokladsås: En hemgjord chokladsås, eventuellt smaksatt med päronlikör (Xanté), är pricken över i:et.
- Nötter: Hackade rostade hasselnötter, mandlar eller valnötter ger en knaprig textur och extra smak.
- Sirap: Lönnsirap, chokladsirap eller karamellsirap kan ringlas över våfflorna för extra sötma.
- Florsocker: Sikta florsocker över våfflorna för en elegant presentation.
- Citronmeliss: Dekorera med färsk citronmeliss för en fräsch touch.
- Stekta bananer: Dela bananerna på längden och stek i smör på låg värme tills de får lite färg. Servera dem varma tillsammans med chokladvåfflorna.
- Hallongrädde: Vispa grädde, socker och vaniljsocker fluffigt, vänd ihop med frysta hallon som krossats lätt med en gaffel.
Chokladsås med Päronlikör
Denna chokladsås är en otroligt god och enkel sås som passar perfekt till chokladvåfflor. Päronlikören ger en unik och sofistikerad smak.
Ingredienser:
- 1 msk smör
- 1 msk Xanté (päronlikör)
- 1 1/2 msk kakao
- 1 msk sirap
- 2 msk strösocker
- 1 dl grädde
- 1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och häll i päronlikören.
- Tillsätt kakaon och rör om.
- Tillsätt därefter sirap, socker och grädde.
- Låt allt koka ihop.
- Servera ljummen.
Glass till Chokladvåfflor
En hemgjord chokladglass är ett fantastiskt tillbehör till chokladvåfflor. Här är ett enkelt recept:
Ingredienser:
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
- 100 g mjölkchoklad
- 100 g mörk choklad
Gör så här:
- Vispa grädden tills mjuka toppar bildas och häll försiktigt i burken med kondenserad mjölk.
- Finhacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något innan du rör i den i grädden.
- Blanda väl. Häll upp i en avlång brödform och ställ in i kylen i minst 4 timmar.
Viktigt att tänka på angående hallon
Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung då bären kan bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Koka upp hallonen och låt koka 1 minut. Låt svalna och frys in, gärna i en iskubsform. Ta sedan fram och tina något innan du tillsätter dem i grädden. Har du frysta hallon plockade i Sverige kan du använda dem utan att koka upp dem.