Högrev är en smakrik och mångsidig styckningsdetalj från nötdjurets framdel, som passar utmärkt till både långkok, stekar, grillning och till och med som färs. Med rätt tillagning blir högreven otroligt mör och saftig. Denna artikel ger dig inspiration och recept för att lyckas med högrev i köket.
Vad är högrev?
Högreven sitter på nötdjurets rygg, vid skulderpartiet, precis bredvid entrecoten. Den kännetecknas av sin grövre textur och insprängda fett, vilket ger köttet mycket smak och gör det lämpligt för långsam tillagning. Fettet smälter under tillagningen och bidrar till saftighet och smakrikedom.
Tillagningstips för högrev
Oavsett hur du väljer att tillaga din högrev, är låg temperatur och lång tid nyckeln till ett mört resultat. Använd en stektermometer för att kontrollera innertemperaturen och låt köttet vila efter tillagning för att bevara saftigheten.
- Gryta: Högrev är en klassiker i grytor. Låt köttet sjuda i minst 2 timmar, gärna upp till 4 timmar, tills det är sönderfallande mört.
- Stek: Bryn köttet först i en stekpanna för att få en fin yta. Fortsätt sedan tillagningen i ugnen på låg temperatur tills önskad innertemperatur är uppnådd.
- Grillning: Skiva högreven och grilla den på medelhög värme. Pensla med glaze mot slutet av grillningen för extra smak.
- Färs: Mal högreven till en extra saftig och smakrik färs. Perfekt för hamburgare!
Recept med högrev
Här är några receptidéer för att komma igång med din högrev:
Läs även: Perfekt stekt lax
Långkokt högrev i ugn med rotfrukter
En rustik och smakrik rätt som sköter sig själv i ugnen.
Ingredienser:
- Ca 2 kg högrev i bit
- Lök
- Vitlök
- Morötter
- Selleri
- Potatis
- Äpple
- Timjan
- 5 dl vatten
- Smör
- Tomatpuré
- Buljongtärningar (ox)
- Soya
- Olja
- Salt och peppar
Gör så här:
- Tvätta och skär grönsakerna i grova bitar. Dela vitlökshuvudet på mitten.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna med olja och smör.
- Lägg grönsakerna i en rymlig ugnsform. Lägg köttet ovanpå grönsakerna.
- Koka upp vatten med smör, tomatpuré, buljongtärningar och soya. Häll blandningen över köttet och grönsakerna.
- Täck formen med lock eller aluminiumfolie.
- Tillaga i ugnen på 200°C i ca 2,5 timmar, eller tills köttet är mört.
- Ta vara på skyn och gör en sås genom att tillsätta grädde, soya och vetemjöl. Koka upp och låt sjuda.
- Servera köttet med grönsakerna och såsen.
Ugnsbakad högrev med rödvin och vitlökssmör
En elegant och smakrik rätt som passar perfekt till helgen.
Ingredienser:
- 2 bitar högrev (à ca 1 kg)
- Salt och peppar
- 4 dl rött vin
- 1 köttbuljongtärning
- 8 vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1 burk inlagda soltorkade tomater (à 200 g)
- 1 dl hackad bladpersilja
- 250 g rumstempererat smör
Gör så här:
- Krydda köttet runt om med salt och peppar.
- Lägg köttet i en ugnsform eller gryta med lock. Häll på vinet och smula över buljongtärningen.
- Täck formen med aluminiumfolie eller lägg på locket och tillaga mitt i ugnen i 4 timmar.
- Skala och rosta vitlökarna i en stekpanna i olja. Låt svalna och hacka dem tillsammans med tomaterna.
- Blanda vitlök, tomater, persilja och smör. Krydda med salt och peppar. Ställ smöret kallt.
- Sätt ugnen på 175°C. Bryn köttet runt om i lite smör i en ugnssäker gryta.
- Tillsätt lök, vitlök, timjan, vin och buljong. Sätt in grytan i nedre delen av ugnen och tillaga tills köttets innertemperatur är 75°C, ca 1 tim.
- Lägg rotfrukterna på en plåt. Blanda dem med honung, salt och peppar.
- När köttet är klart, ta ut det ur ugnen och låt vila i grytan ca 20 min under lock.
- Höj ugnstemperaturen till 225°C och rosta rotfrukterna i mitten av ugnen ca 20 min.
- Ta upp köttet och skiva det. Sila vätskan från grytan i en kastrull.
- Rör ut maizena i lite kallt vatten och häll det i kastrullen. Låt koka upp och sjud i 2 min under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
- Servera köttet med rotfrukterna och såsen, toppa med vitlökssmöret.
Grillad högrev med glaze
En smakrik och snabblagad rätt som är perfekt för sommarens grillkvällar.
Ingredienser:
- Ca 2 kg högrev i bit
- 2 oxbuljongtärningar
- 2 tsk salt
- Nymalen svartpeppar
- Valfri glaze (t.ex. barbeque- eller svartpepparglaze)
Gör så här:
- Lägg köttet i en stor kastrull och fyll på med kallt vatten så att det täcker.
- Koka upp med buljongtärningarna. Skumma av med en sked.
- Tillsätt salt och peppar.
- Koka högreven under lock tills den är mör, 2-3 timmar.
- Ta upp högreven och förvara den i kylskåp till nästa dag, gärna under lite press så behåller den formen bättre.
- Skär köttet i skivor och grilla/stek, 3-4 minuter på varje sida. Vänd några gånger under grillningen.
- Pensla på glaze i omgångar mot slutet av grillningen.
- Servera med valfria tillbehör.
Att tänka på
- Marmorering: Välj en högrevsbit med bra marmorering, det vill säga insprängt fett. Detta ger köttet mer smak och saftighet.
- Hinnor: Ansa bort hinnor och eventuella slemmiga partier från köttet. Det hårdare fettet kan du behålla, eftersom det smälter under tillagningen och ger smak.
- Datum: Kött blir mörare ju längre det ligger i sin vakuumförpackning. Välj en köttbit med kort datum om du vill tillaga den snart, och en med längre datum om du vill förvara den längre.
- Förvaring: Förvara öppnad köttbit invirad i vaxat papper eller bakplåtspapper på en tallrik i kylen.
Läs även: Fläskfiléskivor för alla tillfällen
Läs även: Frysta ärtor: Steg-för-steg-instruktioner