Fläskfilé är en mångsidig råvara som kan användas till en mängd olika rätter, från enkla vardagsmiddagar till festliga helgmåltider. Skivade fläskfiléer tillagas snabbt och jämnt, vilket gör dem perfekta för både stekpannan och ugnen. Denna artikel utforskar olika recept och tillagningsmetoder för fläskfiléskivor, med tips och tricks för att lyckas varje gång.
Fläskfilé i ugn med gräddsås och champinjoner
En klassisk rätt som är både enkel och smakrik. Perfekt för en helgmiddag eller när du vill bjuda på något extra.
Ingredienser:
- 800g fläskfilé eller fläskytterfilé
- 1 gul lök
- 350g färska champinjoner
- 1 paket bacon
- 8 bitar soltorkade tomater i olja
- 5 dl grädde
- 2 tsk majsstärkelse
- Salt och peppar
- 0,5 dl hackad färsk persilja
Tillbehör:
- 1 kg fast potatis
- Romansallad, tomat, gurka
- Äppelcidervinäger
Gör så här:
- Hacka löken och stek den i smör tills den mjuknat. Lägg över i en skål.
- Skär champinjonerna i kvartar och stek dem i en torr panna. Tillsätt smör på slutet och smaka av med salt och peppar. Lägg i skålen med löken.
- Strimla baconet och stek det. Låt svalna och blanda med lök, champinjoner och strimlade soltorkade tomater.
- Skiva fläskfilén i 1,5 cm tjocka skivor. Stek köttet hastigt på båda sidor i en het panna med baconfettet. Krydda med salt och peppar.
- Rada upp köttet i en ugnsäker form. Fördela lök- och champinjonblandningen över köttet.
- Blanda grädde, majsstärkelse, salt och peppar och häll över köttet.
- Ställ in i ugnen på 225°C i 20-25 minuter, tills grädden tjocknat och köttet är genomstekt. Täck med folie om det börjar bli bränt.
- Strö över hackad persilja och servera med kokt potatis och sallad med äppelcidervinäger.
Tips: Förbered rätten i förväg genom att steka lök, bacon och champinjoner, samt skiva köttet. Förvara i kylen och tillsätt grädden precis innan ugnstillagning.
Gratinerad fläskfilé
En smakrik och krämig variant som garanterat blir en succé.
Läs även: Perfekt stekt lax
Ingredienser:
- Fläskfilé
- Paprika
- Lök
- Dijonnaise (dijonmajonnäs)
- Vitlök
- Timjan
- Kalvfond
- Grädde
- Ost
Gör så här:
- Skiva fläskfilén och stek den i smör tills den fått färg. Salta och peppra.
- Hacka paprika och lök och stek dem i samma panna tills de mjuknat.
- Tillsätt dijonnaise, pressad vitlök, hackad timjan, kalvfond och grädde.
- Häll såsen över köttet i en ugnsfast form.
- Strö över ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills osten fått fin färg.
Tips: Använd fläskytterfilé eller kyckling istället för fläskfilé. Experimentera med olika sorters ost för variation.
Fläskfilé Provencale
En festlig rätt med ugnsbakade tomater, råstekt potatis och vitlökssmör.
Ingredienser:
- 600 g fläskfilé
- Salt och peppar
- 1 msk smör
- 400 g romanticatomater
Råstekt potatis:
- 1 kg fast potatis
- 3 msk rapsolja
- 3 msk smör
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Vitlökssmör:
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1/2 kruka persilja
- 100 g rumstempererat smör
- 1/2 tsk worcestershiresås
Tillbehör:
- 150 g haricots verts (bönor)
Gör så här:
- Putsa fläskfilén och krydda med salt och peppar. Bryn den i smör och lägg i en ugnsform. Lägg på tomaterna och sätt in i ugnen på 175°C i ca 30 minuter, tills innertemperaturen är 70°C. Låt vila i 5 minuter.
- Råstekt potatis: Skala och skiva potatisen. Skölj i kallt vatten. Stek i olja och smör tills den fått färg och är mjuk. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 5 minuter.
- Vitlökssmör: Riv vitlöken och hacka persiljan. Blanda med smör och worcestershiresås. Smaksätt med salt och peppar.
- Koka bönorna i saltat vatten ca 4 minuter.
- Höj ugnsvärmen till 225°C. Skiva köttet och lägg på potatisen. Fördela vitlökssmöret på köttet. Lägg bönor och tomater i formen och sätt in i ugnen ca 3 minuter, tills smöret smält.
Tips: Använd andra grönsaker som zucchini eller aubergine istället för bönor. Servera med en fräsch sallad.
Fläskfilé i krämig dragon- och senapssås
En smakrik rätt med rotfrukter i ugn.
Läs även: Frysta ärtor: Steg-för-steg-instruktioner
Ingredienser:
- 700 g fläskfilé
- Smör och olja till stekning
- Salt och peppar
Rotfrukter:
- 600 g potatis
- 2 morötter
- 1 rödlök
- 2 palsternackor
- 3 msk olja
- 5 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
Sås:
- 3 dl grädde
- 1 msk kycklingfond
- 1 msk dijonsenap
- 1,5 tsk torkad dragon
- 1 tsk honung
- Citronsaft
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en långpanna. Ringla över olja, salta och peppra. Baka i ugnen i 35 minuter.
- Putsa fläskfilén och skär i skivor. Salta, peppra och bryn snabbt i olja och smör. Lägg åt sidan.
- Vispa ur pannan med grädde och kycklingfond. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop. Smaka av med honung, citronsaft, salt och peppar.
- Servera fläskfilén med rotfrukter och sås.
Tips: Använd andra rotfrukter som kålrot eller rotselleri. Tillsätt en skvätt vitt vin i såsen för extra smak.
Allmänna tips för att lyckas med fläskfiléskivor
- Köttkvalitet: Välj en fläskfilé av hög kvalitet för bästa resultat.
- Skivtjocklek: Skiva köttet i jämna skivor, ca 1,5-2 cm tjocka, för att säkerställa jämn tillagning.
- Bryning: Bryn köttet snabbt på hög värme för att få en fin yta och bevara saftigheten.
- Temperatur: Använd en köttermometer för att säkerställa att köttet är genomstekt (ca 65-70°C).
- Vila: Låt köttet vila några minuter efter tillagning för att safterna ska fördelas jämnt.
Variationer och smaksättningar
- Marinad: Marinera fläskfiléskivorna innan tillagning för extra smak. Använd en marinad baserad på olja, vinäger, örter och kryddor.
- Kryddor: Experimentera med olika kryddor och örter, som timjan, rosmarin, vitlök, paprika eller chili.
- Sås: Servera fläskfiléskivorna med olika såser, som gräddsås, bearnaisesås, rödvinssås eller en kall yoghurtsås.
- Grönsaker: Kombinera fläskfiléskivorna med olika grönsaker, som champinjoner, lök, paprika, zucchini eller sparris.
Serveringstips
Fläskfiléskivor passar bra med en mängd olika tillbehör, som:
- Potatis (kokt, stekt, mosad eller gratinerad)
- Ris
- Pasta
- Grönsaker (rostade, grillade eller ångkokta)
- Sallad
- Bröd
Läs även: Recept för att steka kött med timjan