Fläskkotletter är en klassisk rätt som kan varieras på många olika sätt. De är relativt billiga, snabba att tillaga och kan kombineras med en mängd olika tillbehör. Den här artikeln ger dig inspiration och recept för att laga fläskkotletter, från enkla vardagsrätter till mer avancerade festmåltider.
Grundläggande tillagning av fläskkotletter
Oavsett vilket recept du väljer är det viktigt att tillaga fläskkotletterna rätt för att de ska bli saftiga och smakrika. Här är några grundläggande tips:
- Temperatur: Ta ut kotletterna ur kylen en halvtimme innan tillagning så att de når rumstemperatur. Detta hjälper dem att tillagas jämnare.
- Kryddning: Salta och peppra kotletterna precis innan du steker dem. Att salta dem för tidigt kan dra ut fukt och göra dem torra.
- Stekpanna: Använd en stekpanna med tjock botten som håller värmen bra. Värm upp pannan ordentligt med smör och eventuellt lite olja. Oljan förhindrar att smöret bränns.
- Stekning: Stek kotletterna på medelhög värme i cirka 3-5 minuter per sida, beroende på tjocklek. Undvik att överfylla pannan, eftersom det sänker temperaturen och gör att kotletterna kokar istället för att stekas.
- Innertemperatur: Använd en termometer för att kontrollera att kotletterna är klara. De är klara vid en innertemperatur på 65-67°C.
- Vila: Låt kotletterna vila i några minuter efter stekning innan du serverar dem. Detta gör att saften fördelas jämnt och köttet blir saftigare.
Receptidéer och variationer
Här är några inspirerande recept och variationer på fläskkotletter:
Tunn kotlett med gräddsås
Detta är en snabb och enkel vardagsrätt som är klar på under 30 minuter.
Läs även: Perfekt stekt lax
Ingredienser:
- 600 g tunnskivad fläskkotlett
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk torkad timjan
- Salt och peppar
- Olja till stekning
Tillbehör:
- 900 g potatis
- 250 g gröna ärtor
Gör så här:
- Koka potatis och ärtor enligt anvisningarna på förpackningen.
- Stek kotletterna i olja i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
- Häll grädde, soja och timjan i pannan och låt sjuda några minuter.
- Servera kotletterna med potatis, sås och gröna ärtor.
Stekt fläskkotlett med potatisgratäng
En klassisk kombination som är både enkel och smakrik.
Ingredienser:
- 2 benfria fläskkotletter
- 400 g potatisgratäng (färdigköpt eller hemgjord)
- 1 tsk olja
- Salt och peppar
- 1/2 förpackning salladsärtor
- 65 g krispig salladsmix
- 2 tsk vinäger
- 2 tsk olivolja
Gör så här:
- Värm gratängen enligt anvisningen på förpackningen.
- Bryn kotletterna i olja i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Sänk värmen och stek dem ca 5 minuter, vänd då och då.
- Strimla ärterna tunt och blanda med salladsmixen. Ringla över vinäger och olivolja, salta och peppra.
- Servera kotletterna med gratäng och sallad.
Långkokta fläskkotletter
För extra möra och smakrika kotletter.
Ingredienser:
- Fläskkotletter med ben
- Morötter
- Lök
- Vatten
- 2 mörka oxbuljontärningar (eller 4 msk koncentrerad)
- Creme fraiche
- Grädde
- Salt och peppar
- Smör till stekning
- Eventuellt redning
Gör så här:
- Stek kotletterna på hög värme i smör. Salta och peppra.
- Skala morötter och skär i mindre bitar. Skala lök och klyfta.
- Häll upp med vatten så det knappt täcker. Tillsätt buljongtärningar.
- Ta upp kotletterna och grönsakerna och sila skyn.
- Vispa ner creme fraiche och grädde i skyn och smaka av med salt och peppar, red eventuellt med lite redning om det behövs.
- Lägg tillbaka kotletterna och grönsakerna i såsen och låt puttra tills kotletterna är riktigt möra.
Fläskkotletter med ingefärsinlagd cocktailtomat
En fräsch och smakrik rätt med en spännande twist.
Ingredienser:
- Fläskkotletter
- Vitlök
- Rosmarin
- Olja
- Salt och peppar
- Ingefärsinlagd cocktailtomat (se recept nedan)
Ingefärsinlagd cocktailtomat:
- Cocktailtomater
- Ättika
- Socker
- Vatten
- Syltad ingefära
Gör så här:
- Ingefärsinlagd cocktailtomat: Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg sköljda tomater och den syltade ingefäran i en bunke. Slå över den varma ättikslagen och låt det svalna. Låt stå med lock i kyl, gärna 1-2 dagar innan den används.
- Gnugga in kotletterna med vitlök och rosmarin. Ringla lite olja på och låt dra i 10 min.
- Hetta upp en panna och bryn kotletterna gyllenbruna på båda sidorna. Salta och peppra.
- Lägg över på plåt och tillaga i ugn på 150°C, kärntemp 65°C.
- Ta ut kotletterna och låt dem vila i några minuter.
- Servera kotletterna med de ingefärsinlagda cocktailtomaterna.
Fläskkotletter med brysselkål och senapssås
En smakrik och elegant rätt.
Läs även: Fläskfiléskivor för alla tillfällen
Ingredienser:
- Fläskkotletter
- Brysselkål
- Potatis
- Buljong
- Crème fraiche
- Fransk senap
- Smör
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Skala potatisen och skär den i skivor, krydda med salt och nymalen vitpeppar och pensla med 1 msk smör. Bryn potatisen gyllenbrun i stekpanna och lägg över i en ugnssäker form. Baka i ugnen i 250° 10-15 minuter.
- Koka brysselkålen mjuk i lätt saltat vatten.
- Krydda kotletterna med salt och nymalen vitpeppar och stek dem på medelvärme 3-5 minuter på var sida.
- Ta upp kotletterna ur pannan. Häll buljongen i en såskastrull och låt koka 1 minut. Tillsätt crème fraiche och fransk senap, vispa och låt koka samman till en sås. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
- Servera kotletterna med potatis, brysselkål och senapssås.
Tips och tricks
- Marinad: Marinera kotletterna i några timmar innan tillagning för extra smak. En enkel marinad kan bestå av olja, vinäger, vitlök och kryddor.
- Svamp: Stek svamp och lök i samma panna som kotletterna för att få en god såsbas.
- Kryddor: Experimentera med olika kryddor och örter för att variera smaken på kotletterna. Paprika, vitlökspulver, lökpulver, rosmarin, timjan och oregano är några exempel.
- Såser: Servera kotletterna med en god sås. Gräddsås, bearnaisesås, pepparsås eller en enkel tomatsås är alla bra alternativ.
- Tillbehör: Servera kotletterna med dina favorittillbehör. Potatis, ris, pasta, grönsaker eller en fräsch sallad är alla bra val.
- Crock-Pot/Slow Cooker: Fläskkotletter passar utmärkt att tillaga i en Crock-Pot eller slow cooker. De kan gå i minst 6 timmar på hög värme.
Klimatsmart matlagning
Att välja rätt sorts mat kan göra stor skillnad för miljön. Fläskkött har en relativt låg klimatpåverkan jämfört med exempelvis nötkött. Genom att välja fläskkotletter och kombinera dem med säsongens grönsaker kan du laga en god och klimatsmart måltid.
Läs även: Frysta ärtor: Steg-för-steg-instruktioner