Sprödbakad fisk är en klassisk rätt som uppskattas av många. Den frasiga ytan i kombination med den mjuka fisken inuti gör den till en favorit både i vardagen och vid festligare tillfällen. Den här artikeln utforskar olika recept på sprödbakad fisk, inklusive variationer med torsk och sej, samt tips för att göra rätten både smakrik och hälsosam.
Sprödbakad Torsk med Ströbröd och Timjan
Detta recept kombinerar enkelhet med smakrikedom. Genom att använda färska örter och citronskal får fisken en extra dimension.
Ingredienser:
- 600 g torskfilé (fryst eller färsk)
- 2 dl ströbröd
- 1 krm salt
- 2 msk rapsolja
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk färsk timjan
- 1 citron (skal och saft)
- 1 krm svartpeppar
Instruktioner:
- Stek ströbrödet i olja tills det blir gyllenbrunt. Blanda med pressad vitlök, rivet citronskal och hackad timjan. Smaka av med salt och peppar.
- Krydda torskfiléerna med salt och peppar. Baka i ugnen på 100 grader i cirka 20 minuter, eller tills fisken är precis genomstekt.
- Strö över rikligt med ströbrödsblandningen innan servering.
Serveringstips: Servera med en fräsch avokadosallad (se recept nedan).
Avokadosallad
En enkel och smakrik sallad som passar perfekt till den sprödbakade torsken.
Läs även: Smakupplevelse med rökt fisk
Ingredienser:
- 1 msk kapris, hel
- 1 dl kalamataoliver
- 1 citron (saft)
- 1 msk persilja (färsk, hackad)
- 1 krm svartpeppar
- 1 tomat
- 1 krm salt
- 3 msk olivolja
- 0,5 rödlök (finhackad)
- 50 g salladslök (strimlad)
- 2 avokado
- 0,5 chili (finhackad, efter smak)
Instruktioner:
- Blanda alla ingredienser i en skål.
- Smaka av med salt och peppar.
Sprödbakad Torsk med Panko och Fritering
För den som vill ha en extra frasig och smakrik fisk är detta recept med panko och fritering ett utmärkt val.
Ingredienser:
- 800 g fiskfilé (t.ex. torsk)
- 5 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 2 ägg
- Vetemjöl
- Panko ströbröd
Instruktioner:
- Dela fisken i lagom stora bitar.
- Vispa upp äggen i en skål. Häll vetemjölet i en annan skål och panko ströbrödet i en tredje skål.
- Vänd fisken först i mjölet, sedan i äggsmeten och sist i panko ströbrödet.
- Hetta upp oljan i en stekpanna eller fritös. Testa om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i några panko brödsmulor. Om det fräser till och brödsmulorna blir gyllenbruna är det klart att fritera!
- Lägg i några fiskbitar i taget och fritera i 2-3 minuter tills de är gyllenbruna.
- Låt fisken rinna av på hushållspapper innan servering.
Tips: För en mindre fet variant kan fisken tillagas i ugnen istället för att friteras.
Sprödbakad Sejrygg med Parmesan och Citron
Detta recept använder sejrygg, en prisvärd och smakrik fisk, och kombinerar den med parmesan och citron för en extra dimension av smak.
Ingredienser:
- Sejryggfiléer
- Salt och peppar
- Panko ströbröd
- Riven parmesanost
- Olivolja
- Tomat (tärnad)
- Smör
- Vetemjöl
- Mjölk
- Vispgrädde
- Grönsaksbuljong
- Citron (skal och saft)
Instruktioner:
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Krydda sejrygg med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform.
- Tärna tomat fint och lägg i en skål. Blanda ner panko, riven parmesan, olivolja och salt. Fördela blandningen på fisken.
- Tillaga mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills fisken är klar och fått fin färg.
- Smält smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt vispgrädde och grönsaksbuljong, koka upp och sjud i cirka 5 minuter.
- Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet. Ta kastrullen från värmen och blanda ner citronskal, pressad citronsaft och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fisken med den citron- och parmesansåsen och kokt potatis och broccoli.
Sprödbakad Torsk med Rhode Island-sås
Ett snabbt och enkelt recept där sprödbakad torsk kombineras med en hemgjord Rhode Island-sås.
Läs även: Fisksalladsrecept du måste prova
Ingredienser:
- 2 förpackningar sprödbakade torskfiléer (à 360 g)
- 900 g potatis
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk chilisås
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- 1 gurka
- 1 msk olja (om fisken steks i stekpanna)
Instruktioner:
- Tillaga fisken enligt anvisningen på förpackningen.
- Koka potatisen.
- Rör ihop crème fraiche, chilisås, salt och peppar i en skål.
- Skär gurkan i stavar eller skivor.
- Servera torsken med potatis, gurka och Rhode Island-sås.
Sprödbakad Torsk med Krossade Ärtor och Mynta
En modern variant av sprödbakad fisk där den serveras med en fräsch ärtkross smaksatt med mynta.
Ingredienser:
- 2 port torskfilé
- Salt och peppar
- ½ dl ströbröd (gärna panko)
- 1 msk smör
- 2 dl små gröna ärtor
- ½ dl vispgrädde
- 1 kruka mynta
Instruktioner:
- Tina fisken om fryst används.
- Lägg torsken i en ugnsäker form och krydda med salt och peppar.
- Strö över ströbröd och hyvla eller klicka på smöret.
- Stek mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
- Koka upp en kastrull med vatten och koka ärtorna i 2 minuter.
- Häll av vattnet och krossa eller mixa ärtorna till ett grovt mos tillsammans med grädden.
- Hacka myntan och blanda med ärtorna, smaka av med salt och peppar.
- Servera torsken med potatis och ärtkross.
Tips för en Hälsosammare Sprödbakad Fisk
- Ugnsbaka istället för att fritera: Genom att tillaga fisken i ugnen minskar du mängden fett.
- Använd panko ströbröd: Panko ger en extra frasig yta och absorberar mindre fett än vanligt ströbröd.
- Välj mager fisk: Torsk och sej är bra val eftersom de är magra och innehåller mycket protein.
- Servera med grönsaker: Kombinera fisken med en stor portion grönsaker eller en sallad för en balanserad måltid.
- Använd nyttiga oljor: Om du steker fisken, använd en hälsosam olja som olivolja eller rapsolja.
Variationer och Anpassningar
- Kryddor: Experimentera med olika kryddor i ströbrödsblandningen. Paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver eller chiliflakes kan ge fisken en extra smakdimension.
- Såser: Servera fisken med olika såser, som tartarsås, remouladsås, eller en enkel yoghurtsås smaksatt med örter och citron.
- Grönsaker: Lägg till rostade grönsaker som broccoli, morötter eller blomkål för en komplett måltid.
- Glutenfritt: Använd glutenfritt ströbröd eller mandelmjöl för att göra rätten glutenfri.
Läs även: En Smakresa till Thailand med Friterad Fisk