Hel kyckling i ugn med rotfrukter: En klassisk rätt med oändliga variationer

Hel kyckling i ugn är en älskad klassiker som passar perfekt som vardagsrätt eller festligare måltid. Den är relativt enkel att tillaga, sköter sig själv i ugnen och kan varieras i oändlighet beroende på vilka tillbehör man väljer. Att rosta rotfrukter tillsammans med kycklingen ger en komplett och smakrik måltid.

Ingredienser och förberedelser

För att lyckas med en hel kyckling i ugn behöver du en färsk kyckling av bra kvalitet. Storleken kan variera, men räkna med cirka 1,2-1,5 kg för 4-6 personer. Utöver kycklingen behövs smör eller olja, kryddor och eventuellt grönsaker som morot och lök för att smaksätta.

Grundläggande ingredienser:

  • 1 hel färsk kyckling (ca 1,2-1,5 kg)
  • 30-50 g smör eller 2-3 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Valfria kryddor (t.ex. rosmarin, timjan, vitlökspulver, paprikapulver)
  • 1 morot och 1 gul lök (valfritt)

Förbered kycklingen:

  1. Ta ut kycklingen ur kylskåpet i god tid, gärna en timme innan tillagning, så att den hinner bli rumstempererad. Detta ger ett jämnare resultat.
  2. Kontrollera att kycklingen är urtagen och att det inte finns några inälvor kvar inuti.
  3. Torka av kycklingen med hushållspapper.
  4. Salta och peppra kycklingen både inuti och utanpå.

Krydda och smaksätt kycklingen

Här kan du låta kreativiteten flöda! Det finns oändligt många sätt att krydda och smaksätta en hel kyckling.

Några populära varianter:

  • Citron och rosmarin: Blanda smör med rivet citronskal, citronsaft, rosmarin, salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen och stoppa in en halverad citron och några kvistar rosmarin i kycklingens hålrum.
  • Dragonsmör: Blanda rumsvarmt smör med torkad dragon, rivet citronskal, salt och peppar. Peta in smöret under skinnet på kycklingen, runt om hela kycklingen.
  • Kinesisk soja och rosmarin: Blanda smör med kinesisk soja, torkad rosmarin, salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen.
  • Vitlök och örter: Blanda smör med pressad vitlök, hackade färska örter (t.ex. persilja, timjan, rosmarin), salt och peppar. Gnid in kycklingen med blandningen.

Rosta rotfrukter tillsammans med kycklingen

Att rosta rotfrukter tillsammans med kycklingen är ett enkelt sätt att få en komplett måltid. Välj dina favoriter och skär dem i jämnstora bitar så att de blir klara samtidigt.

Läs även: Variationer av baconris

Förslag på rotfrukter:

  • Potatis (gärna delikatesspotatis eller sötpotatis)
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Rödlök
  • Fänkål

Gör så här:

  1. Skala och skär rotfrukterna i bitar.
  2. Lägg dem i en ugnsfast form eller på en plåt.
  3. Blanda med olivolja, salt och peppar.
  4. Placera kycklingen ovanpå rotfrukterna eller bredvid dem.

Tillagning i ugnen

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg kycklingen med bröstet upp i en ugnsfast form.
  3. Ställ in formen i nedre delen av ugnen.
  4. Ös kycklingen med skyn som bildas under tillagningen, detta håller kycklingen saftig.
  5. Sänk eventuellt värmen till 150 grader efter halva tiden för att undvika att kycklingen bränns.
  6. Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att skära ett snitt vid låret. Saften ska vara klar och köttet vitt. Använd gärna en stektermometer, innertemperaturen ska vara 70-75 grader.
  7. Om du vill ha en extra krispig yta kan du ställa om ugnen till grillfunktion de sista minuterna. Var noga med att passa kycklingen så att den inte bränns.
  8. Ta ut kycklingen ur ugnen och låt den vila i cirka 10 minuter innan du skär upp den.

Ungefärlig tillagningstid:

  • Kyckling utan rotfrukter: 1-1,5 timmar
  • Kyckling med rotfrukter: 1,5-2 timmar

Serveringstips

Hel kyckling i ugn med rotfrukter är gott som det är, men det finns många tillbehör som kan lyfta rätten ytterligare.

Förslag på tillbehör:

  • Sås:
    • Gräddsås gjord på stekskyn
    • Dijonsås
    • Örtsås
    • Mangosalsa
  • Sallad:
    • Grönsallad med vinägrett
    • Coleslaw
    • Tomatsallad
  • Andra tillbehör:
    • Ugnsbakade tomater
    • Sparris
    • Haricots verts
    • Bröd

Variationer och anpassningar

  • Fyll kycklingen: Fyll kycklingen med frukt (t.ex. äpplen, apelsiner, citroner), örter, ris eller bröd.
  • Marinera kycklingen: Marinera kycklingen i en god marinad i några timmar eller över natten innan tillagning.
  • Använd olika kryddor: Experimentera med olika kryddblandningar för att hitta din favorit.
  • Laga kycklingen i en lergryta: En lergryta ger en extra saftig och smakrik kyckling.
  • Hel kyckling på grillen: Hel kyckling kan även tillagas på grillen.

Tips för en lyckad hel kyckling

  • Rumstempererad kyckling: Ta ut kycklingen ur kylskåpet i god tid så att den hinner bli rumstempererad.
  • Generöst med kryddor: Var inte rädd för att krydda ordentligt, både inuti och utanpå.
  • Ös kycklingen: Ös kycklingen med skyn som bildas under tillagningen för att hålla den saftig.
  • Använd stektermometer: En stektermometer är ett säkert sätt att veta när kycklingen är genomstekt.
  • Låt kycklingen vila: Låt kycklingen vila i cirka 10 minuter innan du skär upp den, så hinner saften fördela sig och köttet blir saftigare.

Receptinspiration

Här är några specifika recept baserade på den information som tillhandahållits:

Hel kyckling i ugn med citron och rosmarin

Ingredienser:

  • 1 färsk kyckling (ca 1,2-1,4 kg)
  • 2 msk smör, mjukt
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 krm salt
  • 1 citron
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad rosmarin

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kontrollera att kycklingen är urtagen och torka den torr.
  3. Lägg kycklingen med bröstet upp i en ugnsform och ställ in i ugnen i 5 minuter.
  4. Smält smör tillsammans med soja, rosmarin, salt, peppar och rivet citronskal samt pressa i citronsaft från halva citronen.
  5. Stoppa in citronhalvan i kycklingen.
  6. Ta ut kycklingen och pensla på marinaden. Häll marinaden som blir kvar över kycklingen.
  7. Sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  8. Ta ut och ös kycklingen med skyn som bildats. Sänk värmen till 150 grader och stek kycklingen i ytterligare en timme.
  9. Ta ut och ös kycklingen igen. Kontrollera att den är genomstekt.
  10. Ställ om ugnen till grill på maxvärme och sätt in kycklingen i mitten av ugnen i cirka 5 minuter så den får fin färg.
  11. Ta ut kycklingen och låt den vila cirka 10 minuter innan servering.
  12. Spara och sila stekskyn och använd till en gräddsås.

Hel kyckling med dragonsmör och ugnsrostade rotfrukter

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling
  • 1 dl vitt vin
  • Salt och peppar
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk dragon
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • Ugnsrostade rotfrukter (se förslag ovan)

Gör så här:

  1. Skär löken och vitlöken i skivor. Tvätta citronskalet och dela citronen i bitar. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål och fyll kycklingens hålrum med blandningen.
  2. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en bunke. Peta in det mesta av smöret under skinnet runt om hela kycklingen. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
  3. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret.
  4. Häll på vinet. Salta och peppra runt om kycklingen.
  5. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 70 minuter.
  6. Tillsätt rotfrukterna efter 25 minuter.
  7. Häll skyn som bildats i en kastrull. Rör ner crème fraiche och låt såsen koka ihop i någon minut.

Hel kyckling med rostade rotfrukter och grönkål

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • Persilja
  • 100 g smör
  • Sötpotatis
  • Morötter
  • Grönkål
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om.
  3. Dela vitlöken på mitten. Skala 3 vitlöksklyftor och riv på ett rivjärn. Skölj citronen och riv skalet. Finhacka persiljan.
  4. Mixa samman vitlök, citronskal, citronsaft, persilja och smör.
  5. Gnid in kycklingen med smöret. Ös kycklingen ofta med skyn som hamnar runt om.
  6. Skala sötpotatis och morötter och skär i bitar. Lägg på en plåt och tillsätt olja, salt och peppar.
  7. Blanda om ordentligt. Halvera citronen och lägg på plåten. Sätt in i ugnen i ca 40 min.
  8. Skölj grönkålen och lägg i en skål. Tillsätt olja och salt och massera grönkålen med händerna ordentligt.
  9. Ta ut kyckling och rotfrukter. Blanda rotfrukterna med grönkålen.

Hel kyckling med rostade rotfrukter och apelsin

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling (ca 1,3 kilo)
  • 500 g morötter
  • 300 g bananschalottenlökar
  • 2 fänkålsstånd
  • Olivolja
  • Smör
  • Rosmarin
  • 1 apelsin
  • Gul lök
  • Crème fraiche
  • Vatten
  • Hönsbuljongtärning
  • Dijonsenap

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala morötter och lök och skär i större bitar. Ansa och skär fänkålen i klyftor. Lägg morötter, lök och fänkål på en plåt och blanda med olja. Krydda med salt och peppar.
  3. Gnid in kycklingen med olja och krydda med salt och peppar in- och utvändigt. Fyll buken med smör och rosmarinkvistar. Knyt eventuellt ihop benen med ett steksnöre och lägg kycklingen bland rotfrukterna.
  4. Skiva smör och lägg på kycklingen. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Halvera apelsinen och lägg halvorna bland grönsakerna. Repa och grovhacka resterande rosmarin och strö över.
  5. Tillaga kyckling och rotfrukter mitt i ugnen i ca 50 min tills kycklingen är genomstekt.
  6. Ta ut och låt vila i ca 10 min. Pressa lite av apelsinsaften över kyckling och rotfrukter.
  7. Sås: Skala, halvera och skiva löken. Lägg den i kastrull med resterande ingredienser och sjud i ca 5 min. Tillsätt skyn som bildats från kycklingen. Mixa såsen slät med stavmixer.

Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen

Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon

Populära inlägg: