Pasta med ostsås och räkor är en mångsidig och smakrik rätt som kan varieras på många sätt. Från enkla vardagsrecept till mer avancerade varianter med hemmagjord pasta och exklusiva ingredienser, finns det en pasta med ostsås och räkor för alla tillfällen. Denna artikel utforskar olika recept, tekniker och tips för att skapa den perfekta pastarätten med ostsås och räkor.
Enkel pasta med ädelostsås och räkor
Ett snabbt och enkelt recept som passar bra som vardagsmiddag.
Ingredienser:
- Gul lök
- Vitlök
- Tomater
- Persilja
- Ädelost
- Pasta
- Räkor
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Hacka gul lök och vitlök och fräs i en panna med lite olja.
- Dela tomaterna och låt dem steka med tillsammans med lite hackad persilja. Låt allt puttra samman en stund.
- Salta och peppra.
- Smula ner ädelosten och blanda runt väl.
- Häll av pastan när den har några minuter kvar på koktiden.
- Vänd ner den i pannan och sänk värmen på plattan. Låt pastan bli krämig av såsen. Tillsätt eventuellt lite pastavatten för att få till en krämighet som du vill ha.
- Toppa med svartpeppar, färska räkor och hackad persilja.
Krämig pasta med räkor och vitlök
Detta recept fokuserar på en krämig sås med vitlök och parmesanost, perfekt för en lyxigare vardagsmiddag.
Ingredienser:
- 1 förpackning räkor i lake (à 570 g)
- 1 röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk olivolja
- 1/2 dl vitt matlagningsvin
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 citron (rivet skal)
- 1/2 kruka persilja
- 2 dl riven parmesan
- Salt
- Svartpeppar
- 500 g färsk pasta (gärna fettuccine)
Gör så här:
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull till pastan.
- Häll av räkorna i en sil. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skiva vitlök och lök.
- Fräs lök, vitlök och paprika i olivoljan i en stekpanna utan att den får färg.
- Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt grädde och låt puttra några minuter.
- Riv yttersta skalet av citronen och tillsätt det. Hacka persiljan fint (spara lite till servering).
- Rör ner parmesan och persilja i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastan och tillsätt den därefter i stekpannan.
- Ta bort pannan från plattan och blanda sist i räkorna försiktigt och låt de bli varma.
- Toppa med persilja och servera genast.
Hemmagjord pasta med ostsås, dill och räkor
Detta recept kombinerar hemmagjord pasta med en mild ostsås smaksatt med dill och citron.
Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta
Ingredienser:
- Smör
- Mjöl
- Mjölk
- Grädde
- Riven ost (t.ex. cheddar eller gouda)
- Parmesanost
- Salt
- Vitpeppar
- Dill
- Citron
- Räkor
- Hemmagjord eller köpt pasta
- Babyspenat (valfritt)
Gör så här:
- Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och tillsätt sedan mjöl. Rör ihop.
- Tillsätt mjölk och vispa under tiden så alla klumpar försvinner.
- Tillsätt grädde och låt allt bli varmt.
- Sänk eller stäng av värmen och tillsätt sedan riven ost och parmesanost.
- Smaka av med salt, vitpeppar och dill.
- Koka pastan, skala räkorna och skiva citronen.
- Lägg upp pastan på tallrikar och toppa med lite ostsås, räkor och citron.
- Dekorera eventuellt med babyspenat.
Krämig räk-tortelloni med broccoli och basilikasås
Ett snabbt och enkelt recept med färdig tortelloni och en smakrik sås med tomat och basilika.
Ingredienser:
- 300 g spenat- och ricottatortelloni
- 150 g kungsräkor
- 20 g finriven ost
- 75 ml matlagningsgrädde
- Broccoli
- Lök
- Vitlök
- Tomat
- Färsk basilika
- Olivolja
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär broccoli i små buketter och stjälk i 2 cm stora bitar.
- Tillsätt pasta och broccoli till det kokande vattnet och koka under omrörning i 3-4 min, tills pasta är ‘al dente’.
- När pastan är färdig, skopa upp pastavatten [2 dl | 4 dl] i en kopp och ställ åt sidan. Häll av resten av vattnet, lägg tillbaka pasta och broccoli i kastrullen och ringla eventuellt över lite olivolja.
- Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Tärna tomat i 1 cm stora bitar. Krydda räkor med en nypa salt.
- Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek räkor i 1-2 min på varje sida, tills gyllene och genomstekta. Ställ räkor åt sidan på en tallrik.
- Smält smör [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Fräs lök tills genomskinlig, 2-3 min. Tillsätt vitlök, tomat och en generös nypa salt och stek tills vitlök är väldoftande och tomat är mjuk, 1-2 min.
- Rör i basilika (spara lite till garnering), riven ost, räkor, pasta, broccoli, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Sjud tills genomvarmt och tills såsen har tjocknat, 1-2 min. Tillsätt en extra skvätt pastavatten om såsen verkar tjock.
- Lägg upp krämig räk-tortelloni på tallrikar. Garnera med basilika.
Lyxig räkpasta med vitt vin och parmesan
Ett elegant recept med vitt vin och rikligt med parmesanost för en festligare middag.
Ingredienser:
- 400 g pasta
- 3 msk olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 schalottenlök
- 20 stora räkor
- 1 dl torrt vitt vin
- 5 dl vispgrädde
- 1,5 dl parmesanost
- 1 dl persilja
- Salt och svartpeppar
- Citron (till servering)
Gör så här:
- Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och tillsätt riven vitlök och finhackad schalottenlök, fräs några minuter utan att det tar färg.
- Lägg i räkorna och stek dem hastigt så de blir rosa, om de var råa.
- Häll på vinet och koka på hög värme i någon minut. Tillsätt grädden och låt koka ihop.
- Riv parmesanosten och lägg den i räkröran tillsammans med finhackad persiljan.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg den kokta pastan i såsen och blanda om.
- Strö på persilja och pressa över lite citron.
Het räkpasta med chili och vitt vin
Ett smakrikt recept med chili och vitt vin för den som gillar lite hetta.
Ingredienser:
- Pasta (gärna pappardelle)
- Olivolja
- Lök
- Vitlök
- Chiliflakes
- Vitt vin
- Grädde
- Riven ost (t.ex. parmesan eller pecorino)
- Pastavatten
- Citronjuice
- Salt
- Räkor
Gör så här:
- Koka pasta i saltat vatten enligt anvisning på paketet, tänk på att spara lite pastavatten till såsen.
- Finhacka lök och vitlök, fräs i en stekpanna med olivolja tills löken är mjuk och glansig.
- Salta, peppra och dra på chiliflakes, häll på vinet och låt reducera till ca hälften.
- Tillsätt grädde och låt puttra i ca 3 minuter, häll på riven ost och pastavatten.
- Låt puttra igen tills såsen tjocknat lite, smaka av med citronjuice och salt, tillsätt räkorna.
- Häll ner pastan i såsen, vänd in pastan ordentligt.
Variationer och tips
- Pasta: Använd din favoritpasta - spagetti, fettuccine, linguine, penne eller till och med tortelloni fungerar utmärkt. Färsk pasta ger en extra dimension till rätten.
- Ost: Experimentera med olika sorters ost. Parmesan är en klassiker, men prova även med pecorino, grana padano, mozzarella, gorgonzola eller ädelost för en unik smak.
- Grönsaker: Tillsätt grönsaker som spenat, broccoli, paprika, zucchini, champinjoner eller soltorkade tomater för extra smak och näring.
- Kryddor och örter: Använd färska örter som persilja, basilika, dill eller oregano för att lyfta smaken. Chili, vitlök, citron och svartpeppar är också utmärkta smaksättare.
- Vin: Vitt vin ger en fin syra till såsen, men kan uteslutas om så önskas.
- Räkor: Använd färska eller frysta räkor. Om du använder frysta räkor, se till att tina dem ordentligt och torka dem torra innan du steker dem.
- Vegetariskt alternativ: Ersätt räkorna med grillad halloumi, tofu eller andra vegetariska proteinkällor.
- Pastavatten: Spara alltid lite pastavatten när du häller av pastan. Det stärkelsehaltiga vattnet hjälper till att binda såsen och gör den krämigare.
- Servering: Servera pastan med en extra skvätt olivolja, riven ost och färska örter.
Att undvika vanliga misstag
- Överkokt pasta: Koka pastan "al dente" för bästa resultat.
- Sega räkor: Tillsätt räkorna precis innan servering för att undvika att de blir sega.
- För torr sås: Tillsätt pastavatten för att justera konsistensen på såsen.
- För lite smak: Var inte rädd för att smaka av såsen ordentligt med salt, peppar och andra kryddor.
Läs även: Recept: Krämig Pasta med Räkor
Läs även: Tips för bästa citron- och kycklingpastan