Ljuvliga Pannkakor: Recept och Variationer

Pannkakor är en klassisk och älskad rätt som kan varieras i oändlighet. Från tunna crêpes till fluffiga amerikanska pannkakor, det finns en variant för alla smaker. Detta är en djupdykning i pannkakans värld, med recept, tips och inspiration för att lyckas med dina egna pannkakor.

Tore Wretmans Klassiska Pannkakor

Tore Wretman, en av Sveriges mest kända kockar, hade ett speciellt förhållande till pannkakor. Hans recept är en utmärkt bas att utgå ifrån och kan enkelt anpassas efter egna önskemål.

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker

Gör så här:

  1. Vispa äggen och en del av mjölet.
  2. Häll ner mer mjöl och späd långsamt med mjölken.
  3. Smält smöret och häll i det i smeten och krydda med salt och socker.
  4. Stek pannkakorna i en varm stekpanna med smör. Vispa smeten då och då så att mjölet inte sjunker till botten.
  5. Häll lite smet i pannan. När den stannat och håller ihop, vänd den och grädda på andra sidan.
  6. Lägg pannkakorna på ett varmt fat.

Grundrecept för Pannkakssmet

Ett bra grundrecept är A och O för att lyckas med pannkakorna. Hemligheten ligger i att låta smeten vila, vilket ger en jämnare och finare textur.

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker (valfritt)
  • 2 msk smält smör

Gör så här:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke.
  2. Rör ner vetemjöl, salt (och socker om du vill ha det) och smält smör.
  3. Vispa allt till en lös smet och låt den vila i 1 timme i kylen.
  4. Smält smör i en stekpanna och häll i 1-2 dl pannkakssmet.
  5. Stek pannkakorna gyllene på båda sidor.

Variationer på Pannkakstemat

Pannkakor är mer än bara en rätt; det är en plattform för kreativitet. Här är några variationer som kan inspirera:

Läs även: Fabriksbrand och Pannkakor

Crêpes

Crêpes är tunna pannkakor som ofta fylls med både söta och salta ingredienser.

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smält smör

Gör så här:

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och vatten i en bunke.
  2. Rör ner vetemjöl, salt och smält smör.
  3. Vispa allt till en lös smet och låt den vila i 1 timme i kylen.
  4. Smält smör i en stekpanna och häll i 1-2 dl pannkakssmet.
  5. Stek pannkakorna gyllene på båda sidorna.

Proteinpannkakor

För den som vill ha ett mer näringsrikt alternativ är proteinpannkakor ett utmärkt val.

Ingredienser:

  • 1,5 dl havregryn (68g)
  • 1 skopa Whey proteinpulver med vaniljsmak
  • 5 ägg
  • 1 dl minimjölk
  • 125g lättkesella (1/2 burk)
  • 1,5 tsk bakpulver (6g)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk stevia
  • 2 tsk kokosolja

Gör så här:

  1. Lägg havregryn och proteinpulver i en mixer och kör till ett mjöl.
  2. Knäck i äggen, slå på mjölk och klicka i kesella.
  3. Ha i salt och kör sedan ihop smeten med mixern.
  4. Ställ smeten i kylen i 20 minuter.
  5. Smält smör i en stekpanna och ha ner 1-2 dl pannkakssmet.
  6. Stek pannkakorna gyllene på båda sidor (cirka 1 minut per sida).

Glutenfria Pannkakor

För de som undviker gluten finns det flera sätt att göra pannkakor utan vetemjöl.

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 5,5 dl mjölk
  • 3 dl majsstärkelse / 2 dl glutenfri mjölmix
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smält smör

Gör så här:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke.
  2. Rör ner majsstärkelse eller glutenfri mjölmix, salt och smält smör.
  3. Vispa allt till en lös smet och låt den sedan svälla 15 minuter i kylskåp.
  4. Grädda pannkakorna på medelvärme.

Amerikanska Pannkakor

Amerikanska pannkakor är tjockare och fluffigare än traditionella pannkakor.

Läs även: Recept och tips för bananpannkakor och bananbröd

Ingredienser:

  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk smält smör

Gör så här:

  1. Vispa upp ägg och strösocker lite luftigt.
  2. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det ihop med mjölken i äggsmeten.
  3. Värm upp ett plättjärn och lägg i en klick smör. Häll i smet och grädda på låg värme (eller klicka ut smet i små rundlar i en stor stekpanna).
  4. Stek plättarna i någon minuter på varje sida. Vänd dem när de fått fin färg.

Tillbehör som Förhöjer Upplevelsen

Pannkakor är inte kompletta utan tillbehör. Här är några klassiska och kreativa idéer:

  • Sylt och grädde: En tidlös kombination som alltid är uppskattad.
  • Färska bär: Jordgubbar, blåbär, hallon - valet är ditt.
  • Glass: Vaniljglass eller någon annan favorit.
  • Nutella: En älskad klassiker, särskilt bland barn.
  • Pannkakstårta: Varva pannkakor med choklad, bär och grädde för en festlig dessert.
  • Nötcreme: Ett gott alternativ till Nutella.
  • Lönnsirap: Perfekt till amerikanska pannkakor.
  • Frukt och bär: Skivad banan, äpplen eller andra frukter.
  • Keso och bär: Ett nyttigare alternativ som är rikt på protein.

Pannkakor och Tradition

I Sverige är pannkakor ofta förknippade med torsdagar, då de traditionellt serveras efter ärtsoppa. Denna kombination är en klassiker som många svenskar har starka minnen av.

Tips för Perfekta Pannkakor

  • Låt smeten vila: Detta är nyckeln till jämna och fina pannkakor.
  • Använd en bra stekpanna: En non-stick panna är idealisk.
  • Värm pannan ordentligt: Pannan ska vara varm innan du häller i smeten.
  • Vispa smeten då och då: Detta förhindrar att mjölet sjunker till botten.
  • Var inte rädd för att experimentera: Prova olika ingredienser och smaksättningar för att hitta dina egna favoriter.

Pannkakor för Alla Tillfällen

Pannkakor är en mångsidig rätt som passar lika bra till frukost, lunch, middag som till efterrätt. De är enkla att göra och kan anpassas efter de ingredienser man har hemma. Oavsett om du är en erfaren kock eller en nybörjare i köket, kan du lyckas med att göra ljuvliga pannkakor.

Läs även: Brownies och biskvier – mjölk- och glutenfritt

Populära inlägg: