Recept på läckra pannkakor med 1 ägg: En komplett guide

Pannkakor är en klassisk rätt som älskas av både barn och vuxna. De kan serveras till frukost, brunch, lunch eller middag, och de kan varieras i oändlighet med olika toppings och fyllningar. I den här artikeln kommer vi att gå igenom ett grundläggande recept på pannkakor med 1 ägg, samt ge tips och tricks för att lyckas med pannkakorna varje gång. Vi kommer också att utforska olika varianter av pannkakor, inklusive amerikanska pannkakor och glutenfria alternativ.

Grundrecept på pannkakor med 1 ägg

Detta recept är enkelt och kräver få ingredienser, vilket gör det perfekt för en snabb och enkel måltid.

Ingredienser:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Vispa i resten av mjölken och ägget.
  4. Låt smeten vila ca 10 minuter.
  5. Hetta upp en stekpanna med lite smör.
  6. Häll i en lagom mängd smet i stekpannan och stek pannkakan på medelhög värme tills den är gyllenbrun på båda sidor.
  7. Servera pannkakorna med valfria tillbehör, t.ex. sylt, bär, frukt, grädde eller sirap.

Tips för att lyckas med pannkakorna

  • Låt smeten vila: Att låta smeten vila i ca 10 minuter gör att mjölet hinner svälla och pannkakorna blir fluffigare.
  • Använd rätt stekpanna: En bra stekpanna är viktig för att pannkakorna inte ska bränna fast. En non-stick stekpanna är att föredra.
  • Stek på medelhög värme: Om värmen är för hög bränns pannkakorna fast, och om den är för låg blir de sega.
  • Vänd pannkakan i tid: Vänd pannkakan när den börjar få bubblor på ytan och undersidan är gyllenbrun.
  • Håll pannkakorna varma: Lägg de färdiga pannkakorna i en ugn på låg värme (ca 100 grader) för att hålla dem varma tills det är dags att servera.

Amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor är tjockare och fluffigare än vanliga pannkakor. De serveras ofta med lönnsirap och bär.

Ingredienser:

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 1/2 dl mjölk (3%)
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  2. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget.
  3. Vispa till en slät smet.
  4. Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 1/2 msk smet per pannkaka.
  5. Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan.
  6. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut.
  7. Servera med lönnsirap och bär.

Glutenfria pannkakor

För den som är glutenintolerant eller vill undvika gluten finns det många bra alternativ till vanliga pannkakor.

Läs även: Gör spröda pannkakor

Ingredienser:

  • 2 1/2 dl glutenfri mjölmix
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke.
  2. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  3. Vispa i resten av mjölken och ägget.
  4. Låt smeten vila ca 10 minuter.
  5. Hetta upp en stekpanna med lite smör.
  6. Häll i en lagom mängd smet i stekpannan och stek pannkakan på medelhög värme tills den är gyllenbrun på båda sidor.
  7. Servera pannkakorna med valfria tillbehör.

Variationer och tillbehör

Pannkakor kan varieras i oändlighet med olika smaksättningar och tillbehör. Här är några förslag:

  • Smaksätt smeten: Tillsätt t.ex. vaniljsocker, kanel, kardemumma eller rivet citronskal i smeten.
  • Fyll pannkakorna: Lägg t.ex. bär, frukt, chokladbitar eller nötter i smeten innan du steker pannkakorna.
  • Servera med olika tillbehör: Sylt, bär, frukt, grädde, glass, lönnsirap, nutella, jordnötssmör, keso, kvarg, hackade nötter, kokosflingor, chokladsås.
  • Gör matiga pannkakor: Servera pannkakorna med t.ex. stekt bacon, äggröra, rökt lax, avokado eller ost.

Vanliga frågor om pannkakor

  • Kan man förbereda smeten i förväg? Ja, smeten kan förberedas kvällen innan och förvaras i kylskåpet.
  • Kan man använda kokosmjölk istället för vanlig mjölk? Ja, det går bra att använda kokosmjölk istället för vanlig mjölk.
  • Kan man göra pannkakor utan ägg? Ja, det finns recept på pannkakor utan ägg.
  • Hur får man pannkakorna fluffiga? Låt smeten vila ordentligt innan du steker pannkakorna och rör inte om smeten för mycket.
  • Vad gör man om pannkakorna blir platta? Tillsätt lite bakpulver i smeten för att få pannkakorna fluffigare.
  • Vilken typ av mjöl ska man använda? Vanligt vetemjöl fungerar bra, men man kan även använda andra typer av mjöl, t.ex. dinkelmjöl eller rågmjöl.
  • Kan man använda yoghurt istället för mjölk? Ja, grekisk yoghurt kan användas istället för mjölk för att få fluffigare pannkakor.

Läs även: Variationer av Pannkakor

Läs även: Fabriksbrand och Pannkakor

Populära inlägg: