Mörk choklad utan mjölk: Recept och inspiration

Att njuta av mörk choklad behöver inte vara en omöjlighet, även om du undviker mjölkprodukter. Med rätt recept och ingredienser kan du skapa läckra veganska chokladkreationer som passar alla tillfällen. Denna artikel utforskar olika recept och tips för att göra mörk choklad utan mjölk, från enkla vardagsgodis till mer avancerade desserter.

Ingredienser och alternativ

Grundläggande ingredienser för att göra mörk choklad utan mjölk inkluderar:

  • Kakaosmör: Kakaosmöret är fettet från kakaobönan och är en viktig ingrediens för att ge chokladen dess karakteristiska konsistens och smältbarhet.
  • Kakaopulver: Kakaopulver ger chokladen dess smak och färg. Välj ett högkvalitativt kakaopulver för bästa resultat.
  • Sötning: För att söta chokladen kan du använda olika typer av sötning, som t.ex. yaconsirap, agavesirap, lönnsirap eller stevia. Yaconsirap har fördelen att den inte påverkar blodsockret och är bra för tarmbakterierna.
  • Smaksättning: Här kan du experimentera med olika smaker som vanilj, lakritspulver, frystorkade hallon, nötter eller kaffe.

Recept på hemgjord mörk choklad

Att göra egen mörk choklad är enklare än du tror och ger dig full kontroll över ingredienserna. Här är ett grundrecept:

Ingredienser:

  • 50 g kakaosmör
  • 25 g kakaopulver
  • Sötning efter smak (t.ex. yaconsirap)
  • Valfri smaksättning (t.ex. vaniljpulver, lakritspulver, hackade nötter)

Gör så här:

  1. Smält kakaosmöret i ett vattenbad.
  2. Blanda i kakaopulver och sötning. Rör om ordentligt tills allt är väl blandat.
  3. Tillsätt valfri smaksättning.
  4. Häll chokladen i formar eller på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Ställ in i kylen för att stelna.

Recept på vegansk wienernougat

Wienernougat är en klassisk julgodis som enkelt kan göras vegansk.

Läs även: Populär kladdkaka utan socker

Ingredienser:

  • 300 g vegansk nougat
  • 200 g mörk choklad (utan mjölk)
  • 200 g flagad mandel

Gör så här:

  1. Klä en form på ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält nougat och choklad över vattenbad. Rör tills smeten är jämn.
  3. Rosta mandeln i en torr panna.
  4. Vänd ner mandeln i nougatblandningen.
  5. Häll smeten i formen och låt stelna i kylskåpet.

Recept på veganska skurna chokladbröd

Dessa spröda kakor är perfekta till fikat. Här är två varianter, en med och en utan aquafaba.

Skurna chokladbröd (Variant 1 - med aquafaba):

  • 200 g mjukt margarin
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3 msk aquafaba

Skurna chokladbröd (Variant 2 - utan aquafaba):

  • 200 g mjukt margarin
  • 2 ½ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • Matlagningsgrädde till pensling
  • Pärlsocker till garnering

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°C.
  2. Vispa ihop margarin, socker, eventuell sirap, vaniljsocker och kakao.
  3. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt (och eventuellt aquafaba) och knåda till en jämn deg.
  4. Dela degen i tre till fyra delar och rulla till rullar som är lika långa som plåten.
  5. Placera två rullar på varje plåt.
  6. Platta till rullarna ganska ordentligt, pensla ordentligt med matlagningsgrädde (om du gör variant 2) och strössla med pärlsocker.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 14-17 minuter.
  8. Skär längderna i 3-4 cm breda sneda kakor när de är varma.

Recept på vegansk chokladzucchinitårta

En saftig och smakrik tårta med zucchini och choklad.

Ingredienser:

  • 1 dl aquafaba
  • 4 dl florsocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
  • 1-2 krm salt
  • 1 ½ dl olja
  • 2 msk aquafaba
  • 2 dl riven zucchini (150 g)

Chokladglasyr:

  • 100 g smörgåsmargarin
  • ½ dl mjölkfri creme fraiche
  • 1 msk starkt kaffe
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°C och täck en form på cirka 20×30 centimeter med bakplåtspapper.
  2. Vispa aquafaba och socker vitt och fluffigt.
  3. I en separat bunke blandas vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt.
  4. Mixa ihop olja och aquafaba.
  5. Riv zucchinin och mät upp 2-2½ deciliter eller 150 gram. Krama sedan ur så mycket vätska du kan ur zucchinin.
  6. Rör ihop alla ingredienser med en slickepott.
  7. Fyll formen och baka mitt i ugnen i 30-40 minuter. Känn med en sticka att den kommer ur torr.
  8. Låt kakan svalna helt innan du har på frosting.

Chokladglasyr:

  1. Smält margarinet och vispa ner creme fraiche och kaffe.
  2. Sikta ner florsocker och kakao och tillsätt saltet.
  3. Vispa tills glasyren är slät.

Tips och tricks för vegansk bakning med choklad

  • Använd mjuka smörgåsmargarin: När du bakar med margarin istället för smör, använd mjuka smörgåsmargarin istället för bakmargarin. De har en lägre smältpunkt och smälter i munnen som smör gör.
  • Tillsätt salt: Kompensera för bristen på sälta i margarin genom att tillsätta en nypa salt i degen.
  • Aquafaba som äggersättning: Aquafaba (kikärtsspad) kan användas som äggersättning i många recept. 3 matskedar aquafaba motsvarar ett ägg.
  • Var försiktig med "kan innehålla spår av": Texten "kan innehålla spår av" betyder inte alltid att produkten faktiskt innehåller mjölk eller nötter. Kontakta tillverkaren för att få mer information och gör en egen riskbedömning.
  • Experimentera med smaksättningar: Var inte rädd för att experimentera med olika smaksättningar för att hitta dina favoriter.

Mörk choklads hälsofördelar

Mörk choklad är inte bara gott, det kan också ha positiva hälsoeffekter. Mörk choklad är rik på flavonoider, som är antioxidanter som kan verka antiinflammatoriskt. Studier har visat att mörk choklad kan hjälpa mot högt blodtryck och vara bra för hjärt- kärlhälsan.

Varm choklad utan mjölk

En kopp varm choklad är perfekt för mysiga vinterkvällar. Här är ett recept på en god och värmande vegansk varm choklad:

Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe

Ingredienser:

  • Valfri mjölkfri dryck (t.ex. havredryck, mandeldryck, kokosdryck)
  • Kakaopulver
  • Riven mörk choklad (utan mjölk)
  • Sötning efter smak (t.ex. agavesirap, lönnsirap)
  • En nypa salt

Gör så här:

  1. Värm mjölken i en kastrull.
  2. Blanda i kakaopulver och riven choklad. Rör om tills chokladen har smält.
  3. Smaka av med sötning och en nypa salt.
  4. Häll upp i en mugg och njut!

Läs även: Ljuvliga chokladrecept

Populära inlägg: