Mörk choklad: Forskning om hosta och andra hälsofördelar

Choklad, speciellt mörk choklad, har under de senaste åren fått ökad uppmärksamhet för sina potentiella hälsofördelar. Medan choklad traditionellt har betraktats som en godsak, har forskning börjat avslöja att det kan finnas mer i den än bara en söt smak. Denna artikel kommer att utforska forskningen kring mörk choklad och dess påverkan på hosta, samt några andra potentiella hälsofördelar.

Choklad mot hosta: Vetenskapen bakom påståendet

Enligt en brittisk ledande expert, professor Alyn Morice, chef för kardiovaskulära och respiratoriska studier vid University of Hull i Storbritannien, kan choklad vara det bästa botemedlet mot hosta. Denna slutsats bygger på år av forskning. En studie visade att patienter som tog en chokladbaserad medicin upplevde en märkbar förbättring av sina symtom inom två dagar. Dessutom bidrog det till att minska sömnsvårigheter.

Forskare på Imperial College i London har också visat att teobromin, ett centralstimulerande ämne som finns i kakaobönor, minskar behovet av att hosta mer effektivt än kodein, en vanlig ingrediens i hostmediciner.

Den förmodade mekanismen bakom chokladens hostdämpande effekt är dess lenande egenskaper. Choklad är klibbigare och mer trögflytande än traditionella hostmediciner, vilket skapar en skyddande hinna över nerverna i halsen och därmed minskar hostreflexen. Detta liknar hur honung kan lindra hosta. Professor Morice menar att choklad kan vara ännu effektivare eftersom det också har en hämmande effekt på nervändarna.

Läs även: Mörk choklad utan mjölk: En guide

Det är viktigt att notera att en varm chokladdryck kanske inte har samma effekt, eftersom kakaon inte kommer i kontakt med halsen tillräckligt länge för att bilda den skyddande hinnan. Att långsamt suga på en bit choklad kan vara mer effektivt, men en speciellt framtagen hostmedicin baserad på choklad är troligtvis det bästa alternativet.

Andra potentiella hälsofördelar med choklad

Förutom dess potentiella hostdämpande egenskaper, har mörk choklad visat sig ha en rad andra hälsofördelar:

Hjärt- och kärlhälsa

Mörk choklad är rik på flavonoider, en typ av antioxidant som kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke. En studie har visat att 100 gram choklad per dag kan minska risken för dessa tillstånd med 11 procent. Flavonoiderna hjälper till att bekämpa skadliga ämnen i kroppen som annars kan orsaka hjärtsjukdomar. Den höga halten flavonoider i kakao kan också öka mängden kväveoxid i blodet, vilket vidgar blodkärlen och sänker blodtrycket.

Hjärnfunktion

Choklad innehåller magnesium och koffein, som är viktiga för hjärnans hälsa. Det kan förbättra vakenhet, koncentration, problemlösningsförmåga och minne.

Läs även: Mörk chokladsås: recept och tips

Immunförsvar

Antioxidanten fenol i choklad kan stärka immunförsvaret och ämnet epikatekin kan hjälpa till att lindra hosta och förkylningar.

Kondition

I kombination med regelbunden motion kan choklad öka prestationsförmågan. En studie har visat att cirka 50 gram choklad per dag kan öka greppstyrkan i handen med 7 procent.

Stressreducering

En liten mängd choklad, cirka 40 gram per dag, kan minska stress och ångest. Choklad stimulerar produktionen av serotonin, ett hormon som ger en känsla av lycka.

Hud och hår

Antioxidanterna i kakao kan minska hudskador orsakade av sol, föroreningar och alkohol. Choklad kan också främja blodcirkulationen i hårbotten, vilket kan leda till tjockare hår. En chokladinpackning kan göra torrt hår glänsande och lite kakaopulver i balsam kan stärka hårkvaliteten.

Tandhälsa

Teobromin, en substans i choklad, kan vara mer effektivt än fluor för att skydda tänderna mot erosion och förebygga karies.

Läs även: Djupdykning i mörk choklad

Matsmältning

Choklad innehåller kostfibrer, som håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Kakao kan också öka nivåerna av goda bakterier i magen.

Cancerbekämpning

Flavonoiderna i choklad har en kraftfull effekt i kampen mot cancer. Personer som äter choklad kan ha en minskad risk att drabbas av alla typer av cancer, men framför allt lungcancer.

Sexuell lust

Choklad kan vidga blodkärlen, vilket också händer när man blir attraherad. Ett dagligt intag av choklad kan öka sexlusten och ge starkare känslor av åtrå.

Träningsprestation

En studie från Kingston University i London har visat att mörk choklad kan ge liknande effekter som rödbetsjuice, som är populärt bland uthållighetsidrottare. Mörk choklad innehåller nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid, vilket minskar syrekonsumtionen och ökar kroppens uthållighet.

Chokladallergi och andra reaktioner

Även om allergi mot kakao är ovanligt, kan vissa personer reagera på choklad. Enligt Magnus Wickman, barnläkare och professor emeritus i barnallergologi vid Karolinska institutet, är det ofta tillsatser i chokladen som orsakar reaktionen snarare än själva kakaon. Livsmedelsverket har också uppmärksammat att innehållsförteckningarna för chokladprodukter ibland kan vara opålitliga, med höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt även när det inte står något om det i ingrediensförteckningen.

Personer som är känsliga för histamin kan också reagera på choklad, eftersom kakao påverkar frisättningen av histamin i kroppen. Choklad kan också innehålla höga halter av biogena aminer, som kan orsaka symtom som värme och rodnad i ansiktet, illamående, kräkningar, buksmärtor, astmaliknande besvär och nässelutslag.

Hostmediciner: Evidens och alternativ

Det är viktigt att notera att evidensen för effekten av traditionella hostmediciner är bristfällig. Läkemedelsverket påminde 2008 om bristen på vetenskaplig dokumentation som uppfyller moderna krav. Eftersom hosta och slem i luftvägarna till följd av förkylning inte anses vara en allvarlig sjukdom, och effekterna av läkemedlen har bedömts som svaga, ingår "hostmediciner" vid övre luftvägsinfektion eller postinfektiös hosta inte i läkemedelsförmånen.

En Cochrane-rapport från 2014 visade att ingen av de två studier där kodein jämfördes med placebo kunde påvisa någon signifikant effekt för kodein. Av tre studier som jämförde effekten av placebo med expektorantiat guaifenesin, påvisade en av studierna signifikant nytta med guaifenesin. En Cochrane-översikt från 2018 visade att honung troligen lindrar hosta bättre än placebo respektive difenhydramin eller salbutamol hos barn.

Populära inlägg: