Långa i ugn: Recept och tillagningsmetoder

Långa, en fisk i torskfamiljen, är en mångsidig och välsmakande matfisk som ofta förknippas med lutfisk, särskilt under julen. Men långa kan tillagas på många andra spännande sätt. Dess fasta konsistens och milda, torskliknande smak gör den idealisk för en mängd olika rätter. Den här artikeln utforskar olika recept och tillagningsmetoder för långa i ugn, vilket ger dig inspiration till att inkludera denna läckra fisk i din matlagning.

Ugnsbakad långa med potatis och majs

Detta recept kombinerar långa med smakrika grönsaker och enkla kryddor för en lättlagad och näringsrik måltid.

Ingredienser:

  • Långafilé
  • Potatis
  • Lök
  • Majskolvar
  • Citron
  • Ost (riven)
  • Olja
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Tvätta och tärna potatisen. Blanda med hackad lök, finrivet citronskal, salt, peppar och lite olja. Lägg i en ugnsform.
  2. Dela majsen i mindre bitar och smaksätt med olja, salt och peppar. Lägg majsen ovanpå potatisen.
  3. Baka i ugnen på 170 grader i cirka 30-45 minuter.
  4. Ta bort eventuella ben från långafilén. Riv osten och strö över fisken, smaka av med kryddor, olja, salt och peppar. Dela fisken i portionsbitar.
  5. Lägg fisken ovanpå grönsakerna och baka i ugnen de sista 15-20 minuterna, tills fisken är klar.

Ugnstekt långa med rödvinssås och haricots verts

Detta recept erbjuder en mer sofistikerad rätt med en rik rödvinssås och fräscha haricots verts.

Ingredienser:

  • Långafilé
  • Haricots verts
  • Bacon
  • Svamp
  • Rött vin
  • Portvin
  • Kalvfond
  • Tomatpuré
  • Timjan
  • Mejram
  • Vitlök
  • Majsstärkelse
  • Smör
  • Rapsolja
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Skär fisken i portionsbitar och rimma i en lag (se recept nedan) i kylen i 2-6 timmar.
  2. Ta upp fisken, lägg i en ugnsfast form, peppra lätt och pensla med rapsolja.
  3. Baka i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 50-52 grader.
  4. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i 4 minuter.
  5. Skär bacon i strimlor och stek med ansad och delad svamp. Peppra.
  6. Rödvinssås: Koka samman rött vin, portvin, vatten, kalvfond, tomatpuré, timjan, mejram och vitlök i en gryta tills 4 dl återstår. Sila och red av såsen med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Koka såsen 3 minuter och vispa i smöret i klickar. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera fisken på en bädd av haricots verts, bacon och svamp, med rödvinssåsen.

Långa i folie med Västerbottensost

Detta recept är enkelt och smakrikt, perfekt för en snabb och läcker middag.

Läs även: Variationer av baconris

Ingredienser:

  • 800 g långafilé (alt kolja eller kummel)
  • 50 g smör
  • 75 g Västerbottensost
  • Peppar
  • Salt
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt (utan jod)
  • 0,5 msk socker

Tillagning:

  1. Blanda vatten, salt och socker tills allt är upplöst (rimlag). Lägg fisken i rimlagen i 5 minuter, ta upp och torka av.
  2. Lägg långan mitt i ett folieark (27x29 cm). Hyvla över smör och riven Västerbottensost. Krydda med peppar och salt efter smak.
  3. Vik in kanterna och skapa ett paket.
  4. Grädda i ugnen på 250 grader eller grilla tills innertemperaturen är 45 grader.

Panko-panerad långa

Detta recept ger fisken en krispig och smakrik yta.

Ingredienser:

  • Långafilé
  • 2 dl panko (japanskt ströbröd)
  • Örthack (t.ex. persilja, timjan, gräslök)
  • Smör
  • Bönor
  • Citron (skal och saft)
  • Salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär fisken i portionsbitar och lägg i en smord ugnsäker form.
  2. Blanda panko med örthack och smör. Lägg blandningen på fisken.
  3. Stek i övre delen av ugnen ca 10 min, till en innertemperatur av 50 - 52 grader.
  4. Koka bönorna i lättsaltat vatten 2 - 3 minuter. Häll av vattnet och blanda med lite smör, rivet citronskal och citronsaft.

Smörstekt långa med tillbehör

Detta recept fokuserar på att få fram långans naturliga smak genom enkel smörstekning, serverad med smakrika tillbehör.

Ingredienser:

  • Långafilé
  • Smör
  • Olja
  • Salt
  • Hasselbackspotatis
  • Rödbetspuré
  • Rostade mandlar
  • Machesallad
  • Färsk pepparrot
  • Citronzest

Tillagning:

  1. Hasselbackspotatis: Skala potatis och skär tunna skivor (inte helt igenom). Lägg på ugnsplåt, strö över salt och peppar, och lägg på en smörklick på varje potatis. Ställ mitt i ugnen i ca 40 minuter på 220 grader. Pensla med smält smör efter 15 och 30 minuter. Strö över ströbröd de sista 10 minuterna.
  2. Rödbetspuré: Koka rödbetor tills de är mjuka. Mixa med stavmixer eller blender, tillsätt creme fraiche, riven pepparrot, salt och peppar.
  3. Rostade mandlar: Hacka och rosta i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
  4. Brynt smör: Smält smör i en kastrull på hög värme tills det blir gyllene och doftar nötigt.
  5. Smörstekt långa: Dela fisken i bitar, torka av och salta. Hetta upp olja i en stekpanna, stek fisken med skinnsidan nedåt i ca 2 minuter på hög värme. Vänd och lägg i en rejäl klick smör. Ös fisken med smöret under stekningen i ca 2 minuter. Sänk temperaturen, lägg på lock och låt fisken gå klart tills innertemperaturen är 48-50 grader.
  6. Servera långan med hasselbackspotatis, rödbetspuré, brynt smör, rostade mandlar, machesallad, riven färsk pepparrot och citronzest.

Långa i ugn med dillsås och kokt potatis

Ett klassiskt recept med en enkel och god dillsås.

Ingredienser:

  • Långafilé
  • Potatis
  • Purjolök
  • Grädde
  • Mjölk
  • Senap
  • Ärtor
  • Smör
  • Lök
  • Kryddpeppar
  • Dillstjälkar
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Smöra en ugnsfast form, lägg i fisken, salta och peppra. Baka i ugnen tills innertemperaturen är 50 grader.
  2. Koka potatistärningar i saltat vatten tills de är genomkokta.
  3. Potatis med purjolök och ärtor: Fräs tärnad purjolök i smör utan att den tar färg. Tillsätt grädde och mjölk, koka upp och låt sjuda till krämig konsistens. Smaka av med senap och vänd i ärtorna.
  4. Dillsås: Fräs hackad lök och kryddpeppar i smör. Tillsätt små bitar av lutfisk (för smak), grädde, mjölk och dillstjälkar. Koka upp och låt sjuda till simmig konsistens. Sila såsen och vispa i 2 msk smör precis före servering.
  5. Servera potatisen i botten, med fisken ovanpå och dillsåsen.

Tips och variationer

  • Fisksort: Långa kan bytas ut mot annan vit fisk som torsk, kolja eller kummel.
  • Kryddning: Experimentera med olika kryddor och örter, som citronpeppar, vitlök, chili eller färska örter.
  • Tillbehör: Servera långan med dina favoritgrönsaker, sallader eller såser.
  • Vin och öl: Till långa passar ofta torra vita viner som Chablis eller en frisk champagne. Ett alkoholfritt veteöl kan också vara ett bra alternativ.

Långa som matfisk

Långa är en näringsrik fisk som är rik på protein, vitaminer och mineraler. Den är också relativt mager, vilket gör den till ett hälsosamt val. Långa är dessutom ett miljövänligare alternativ än många andra fiskarter, eftersom bestånden är relativt stabila.

Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen

Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon

Populära inlägg: