Kola Chokladkakor: Recept och Variationer för Alla Tillfällen

Att baka kakor är ett underbart sätt att sprida glädje och njuta av en stunds avkoppling i köket. Kola och choklad är en klassisk smakkombination som tilltalar de flesta, och det finns oändliga variationer på temat. Denna artikel utforskar olika recept och tekniker för att skapa läckra kola chokladkakor, från enkla snittar till mer avancerade bakverk.

Klassiska Chokladkolasnittar

Dessa snittar är enkla att baka och perfekta när du vill ha något gott till kaffet. Receptet nedan är en bra utgångspunkt som du sedan kan anpassa efter egen smak.

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ½ msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg smör i bitar, socker, ljus sirap, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare.
  3. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Dela degen i hälften på lätt mjölad bänk och rulla till längder.
  5. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt.
  6. Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  7. Låt svalna något och skär sedan i snittar.

Tips: För extra smak kan du tillsätta en nypa flingsalt på toppen innan gräddning.

Kola- och Chokladkakor med Fylld Kola

Dessa kakor är lite mer speciella och blir extra goda med en bit mjuk kola i mitten.

Läs även: Populär kladdkaka utan socker

Ingredienser:

  • 125 g smör, rumstempererat
  • ¾ dl socker
  • ½ dl farinsocker
  • 2 ¼ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 påse (ca 150g) mjuka kolor, t.ex. Werthers Original
  • Ca 100 g chokladknappar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Vispa smör, socker och farinsocker krämigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat. Rör ner i smörblandningen.
  4. Dela degen i ca 20 bitar.
  5. Forma varje bit till en boll och tryck in en kola i mitten. Täck kolan helt med deg.
  6. Platta ut kakorna något och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i ca 6 minuter, tills kakorna rest sig, sjunkit ihop och fått fin färg runt kanterna.
  8. Tag ut och lägg chokladknappar på de varma kakorna.

Tips: Var noga med att inte övergrädda kakorna, de ska vara mjuka i mitten.

Kola- och Chokladkaka i Långpanna med Ganache

För en större sats kakor som räcker till många är en långpannekaka perfekt. Toppa med en chokladganache för extra lyx.

Ingredienser (Kaka):

  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  • 4,5 dl mjöl
  • 1 äggula (kan uteslutas)

Ingredienser (Kolakräm):

  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 50 g smör

Ingredienser (Chokladganache):

  • 150-175 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka smöret och nyp ihop det med socker, mjöl och eventuellt äggula till en deg.
  3. Lägg degen i kylen i 30 minuter.
  4. Klä en form (ca 25x25 cm) med bakplåtspapper. Tryck eller kavla ut degen i formen.
  5. Grädda i ca 10 minuter, tills den är gyllene.
  6. Koka kolakrämen under tiden: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 10 minuter. Rör i smöret.
  7. Häll kolakrämen i mördegsskalet och ställ kallt tills den stelnat.
  8. Smält chokladen och bred över kolakrämen. Låt stelna.
  9. Skär i rutor eller rektanglar.

Tips: Variera chokladganachen med mjölkchoklad eller vit choklad för olika smakupplevelser.

Dumlesnittar med Chokladganache

Detta recept kombinerar den klassiska dumlesnitten med en lyxig chokladganache.

Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe

Ingredienser (Snittar):

  • (Halvera receptet för dumlesnittar, exklusive dumlekolorna)

Ingredienser (Chokladganache):

  • Grädde
  • Choklad

Gör så här:

  1. Baka snittarna enligt recept, men utan dumlekolor. Grädda som en hel kaka i en brödform.
  2. Hetta upp grädden till ganachen i en kastrull.
  3. Häll den varma grädden över hackad choklad.
  4. Låt svalna något och häll sedan ganachen över kakan.
  5. Strö över flingsalt för extra smak.

Kreativa Variationer och Smaksättningar

Förutom de grundläggande recepten finns det många sätt att variera dina kola chokladkakor och skapa unika smakupplevelser.

  • Nötter: Tillsätt hackade valnötter, pekannötter eller hasselnötter i degen för extra textur och smak.
  • Kryddor: Experimentera med kryddor som kanel, kardemumma eller ingefära för en juligare smak.
  • Kaffe: Tillsätt en tesked snabbkaffepulver i degen för att förstärka chokladsmaken.
  • Lakrits: För lakritsälskaren kan man tillsätta lakritspulver eller hackade lakritskolor i degen.
  • Salt karamell: Blanda i salt karamellsås i degen eller ringla över de färdiga kakorna.
  • Apelsin: Rivet apelsinskal i degen ger en frisk och fruktig ton.

Tips för Perfekta Kola Chokladkakor

  • Rumstempererat smör: Använd rumstempererat smör för att få en jämn och smidig deg.
  • Mät noggrant: Var noga med att mäta ingredienserna korrekt för bästa resultat.
  • Överarbeta inte degen: Blanda degen tills den precis går ihop, överarbetning kan göra kakorna sega.
  • Kyl degen: Om degen är kladdig kan det vara bra att kyla den en stund innan du formar kakorna.
  • Grädda på bakplåtspapper: Använd bakplåtspapper för att förhindra att kakorna fastnar.
  • Låt svalna: Låt kakorna svalna på plåten några minuter innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt.

Att Välja Rätt Choklad

Valet av choklad påverkar smaken av dina kakor avsevärt. Mörk choklad ger en intensiv och bitter smak, medan mjölkchoklad är sötare och mildare. Vit choklad passar bra med andra smaker som bär eller citrus.

  • Mörk choklad: Välj en choklad med hög kakaohalt (minst 70%) för en rik och komplex smak.
  • Mjölkchoklad: Använd en kvalitetschoklad med hög kakaohalt för en balanserad sötma.
  • Vit choklad: Välj en vit choklad med äkta kakaosmör för bästa smak och konsistens.

Förvaring av Kola Chokladkakor

För att behålla kakornas fräschör är det viktigt att förvara dem korrekt.

  • Lufttät burk: Förvara kakorna i en lufttät burk i rumstemperatur.
  • Frysning: Kola chokladkakor går bra att frysa. Lägg dem i en fryspåse eller burk och tina dem i rumstemperatur före servering.

Kola Chokladkakor för Olika Dietära Behov

Det är möjligt att anpassa recepten för kola chokladkakor för att passa olika dietära behov.

  • Glutenfria kakor: Ersätt vetemjölet med en glutenfri mjölmix. Tillsätt eventuellt lite xantangummi för att förbättra konsistensen.
  • Veganska kakor: Ersätt smöret med ett veganskt margarin och äggulan med ett växtbaserat alternativ, som äppelmos eller mosad banan.
  • Sockerfria kakor: Ersätt sockret med en sockerersättning, som stevia eller erytritol. Tänk på att sockerersättningar kan påverka konsistensen och smaken.

Kola Chokladkakor som Gåva

Hembakade kola chokladkakor är en uppskattad gåva. Lägg kakorna i en fin burk eller påse och dekorera med ett vackert band. Du kan också inkludera receptet så att mottagaren kan baka sina egna kakor.

Läs även: Ljuvliga chokladrecept

Populära inlägg: