Den här artikeln utforskar olika sätt att tillaga kokt rimmat flaskkott, en mångsidig ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter, från vardagsmat till mer festliga tillfällen. Vi kommer att titta på olika recept, tips och tricks för att få ut det mesta av detta smakrika kött.
Currydoftande läckerhet: Fläskkött i gräddig curry med jordnötter och chutney
Detta recept presenterar en spännande twist på traditionell curry, där fläskkött kombineras med krämig grädde, jordnötter och chutney för en smakrik och tillfredsställande måltid.
Ingredienser:
- 1-1,2 kg skinkstek
- Smör och olja för stekning
- 1 gul lök
- 15 cm purjolök
- 3 vitlöksklyftor
- 3 dl vatten
- 5 dl grädde
- 2 tsk gul curry
- 1 krm rökt paprikapulver
- 0,5 tsk strösocker
- Salt och svartpeppar efter smak
- Tillbehör: 4 portioner kokt basmatiris, mangochutney och jordnötter
Tillagning:
- Ansa skinksteken och skär den i munsbitar.
- Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.
- Hacka gul lök och strimla purjolök. Finhacka vitlök. Lägg allt i grytan med köttet, tillsätt en klick smör och stek på medeltemperatur tills löken mjuknat.
- Slå på vatten och grädde. Rör i curry, rökt paprikapulver, strösocker, salt och peppar.
- Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs.
- Red eventuellt av såsen med majsstärkelse utrört i kallt vatten för en tjockare konsistens.
- Servera med kokt ris, mangochutney och jordnötter.
Tips: Låt köttet puttra länge för att bli extra mört. Använd gärna hela purjolöken, även den gröna delen. Curryn smakar bäst när den värms upp och blandas med fett.
Kalops på fläskkött: En värmande klassiker med twist
Detta recept tar den klassiska kalopsen till en ny nivå genom att använda fläskkött istället för nötkött och tillsätta extra kryddor för mer smak.
Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta
Ingredienser:
- 1 stor gul lök
- 1 stor vitlöksklyfta
- 1 kg fläskbog/picnicbog
- Smör och olja för stekning
- Salt och svartpeppar efter smak
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk malen spiskummin
- 2-3 krm rökt paprikapulver
- 5 morötter (ca 500g)
- 2 lagerblad
- 10 hela korn kryddpeppar
- 8 dl vatten
- 1,5 msk majsstärkelse + 1,5 msk vatten
Tillagning:
- Hacka löken och finhacka vitlöken.
- Ansa bogen från silverhinnor och tärna köttet i bitar på cirka 2 cm.
- Värm smör och olja i en stekpanna och bryn köttet runt om på hög värme. Salta och lägg över köttet i en gryta.
- Stek inte allt på en gång - ta lite i taget så köttet bryns snarare än kokas.
- Smula i timjan och pudra över spiskummin och rökt paprikapulver.
- Skala och skiva morötterna i lika stora bitar som köttet. Lägg morötter, lagerblad och kryddpeppar i grytan.
- Slå på vatten. Salta och peppra ytterligare en gång.
- Lägg på locket och låt grytan puttra i 1 timme.
- Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och rör ner det i grytan. Låt puttra ytterligare 5 minuter.
- Servera grytan med kokt potatis, potatismos, couscous eller ris.
Tips: Fläskbog är en prisvärd detalj som blir saftig snabbare än nötkött. Variera tillbehören för olika kvällar. Andra detaljer av fläskkött som passar bra i kalops är grytbitar, skinkstek, fransyska, lår eller karré.
Fläskytterfilé med currysås: En snabb och smakrik vardagsrätt
Detta recept erbjuder en snabb och enkel lösning för vardagsmat, där fläskytterfilé kombineras med en smakrik currysås.
Ingredienser:
- 500 g fläskytterfilé (benfri kotlett)
- 1 msk olivolja
- Salt och peppar efter smak
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 äpple
- 1 msk olivolja
- 1 tsk curry
- 2 1/2 dl vatten
- 1 1/2 dl matlagningsbas (5%)
- 1/2 hönsbuljongtärning
- 1 msk ljus maizenaredning
Tillagning:
- Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor.
- Skala lök, vitlök och äpple. Skär dem i små tärningar.
- Fräs lök, vitlök och äpple i oljan med curry några minuter.
- Tillsätt vatten, matlagningsbas och buljongtärning. Låt det koka ca 10 minuter.
- Red av med maizenaredningen och koka 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
- Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek köttet några minuter på varje sida och krydda det med salt och peppar.
- Häll såsen runt om köttet och låt det koka några minuter.
- Servera med ris och valfria tillbehör, t.ex. mango, ananas, nötter, kokos, bananer, russin och sallad.
Tips: Detta recept är perfekt för en snabb och enkel vardagsmiddag. Variera tillbehören efter smak och tillgång.
Sydostasiatiskt fläskkött med grönsaker: En smakresa till Asien
Detta recept tar dig med på en smakresa till Sydostasien med en lättlagad rätt full av aromatiska smaker.
Läs även: Kokt potatis: En hälsosam kolhydratkälla
Ingredienser:
- Fläskkött
- Grönsaker (t.ex. gurka, morot, pak choi)
- Jasminris
- Sesamfrön
- Vitlök
- Majonnäs
- Sojasås
- Ga-Laksa kryddblandning
Tillagning:
- Pressa vitlök. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och fräs vitlök. Tillsätt vatten och ris och koka enligt anvisningarna.
- Skiva gurka och morot. Grovhacka pak choi.
- Rosta sesamfrön i en stekpanna tills gyllene.
- Blanda majonnäs och sojasås i en skål.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek morot och pak choi.
- Skär fläskkött i strimlor och blanda med Ga-Laksa kryddblandning.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek fläskköttet. Tillsätt grönsakerna, sojasås och socker.
- Servera med jasminris, fläskkött, grönsaker och gurkskivor. Toppa med rostade sesamfrön och majonnässås.
Tips: Detta recept är enkelt att anpassa efter smak och tillgång. Använd de grönsaker du föredrar och variera kryddningen.
Fläskkött med persiljesås och sockerärtssallad: En klassisk kombination med twist
Detta recept kombinerar mört fläskkött med en ljuvlig persiljesås och en fräsch sockerärtssallad för en komplett och tillfredsställande måltid.
Ingredienser:
- Fläskkött
- Potatis
- Sockerärtor
- Salladsmix
- Persilja
- Vitlök
- Matlagningsgrädde
- Kycklingbuljong
- Vitlöksflörter kryddblandning
Tillagning:
- Koka potatisen.
- Tärna köttet och stek det med Vitlöksflörter kryddblandning.
- Finhacka persilja och vitlök. Stek vitlök och tillsätt matlagningsgrädde och kycklingbuljong. Sjud tills såsen har tjocknat.
- Tillsätt persilja och kött till såsen.
- Dela sockerärtorna och blanda med salladsmix, olivolja, salt och peppar.
- Servera potatis och kött med persiljesås och sockerärtssallad.
Tips: Detta recept är en klassisk kombination med en twist. Persiljesåsen ger en fräsch och smakrik touch till det möra fläskköttet.
Kokt kött i dillsås: En variant på dillkött med fläskkött
Detta recept presenterar en variant på den traditionella dillkötten, där fläskkött används istället för nötkött.
Ingredienser:
- Fläskkött
- Dill
- Ättika
- Grönsallad
- Tomatsallad
- Kokta grönsaker
Tillagning:
- Koka fläskköttet tills det är mört.
- Gör en dillsås smaksatt med ättika.
- Servera köttet med dillsås, grönsallad, tomatsallad och kokta grönsaker.
Tips: Detta recept är en enkel och smakrik variant på den klassiska dillkötten.
Läs även: Undvik matsvinn: Rätt pasta mängd
Dumplings med fläskfärs: En asiatisk delikatess
Detta recept presenterar en asiatisk delikatess - dumplings fyllda med fläskfärs och smaksatta med gräslök, salladslök och ingefära.
Ingredienser:
- 48 dumplingsrundlar av vetemjöl
- 100 g gräslök
- 300 g salladslök
- 1 msk salt
- 250 g fläskfärs
- 1 msk färskriven ingefära
- 1/2 dl torr sherry
- 1 ägg
- 1 msk matolja
- Dippsås: Japansk soja och sambal oelek
Tillagning:
- Finstimla gräslök och salladslök. Blanda med salt och låt stå i 20-30 minuter för att dra ut vätskan. Pressa ut vätskan ordentligt.
- Blanda löken med fläskfärs, ingefära, sherry, ägg och matolja.
- Koka upp vatten i en stor kastrull.
- Lägg ca 1 msk färsblandning i mitten av en rundel. Vik rundeln på mitten och knip ihop.
- Lägg dumplingarna i omgångar i det kokande vattnet och koka tills de är klara.
- Servera med japansk soja och sambal oelek.
Tips: Dumplings är en rolig och god rätt att laga tillsammans med vänner och familj.