Gluten- och laktosfria pannkakor: Recept och tips för alla tillfällen

Pannkakor är en älskad klassiker som passar lika bra till frukost, lunch eller middag. För den som är gluten- eller laktosintolerant kan det dock kännas som att denna rätt är otillgänglig. Men misströsta inte! Det finns en mängd enkla och läckra recept på gluten- och laktosfria pannkakor som gör det möjligt för alla att njuta av denna favoriträtt.

Varför gluten- och laktosfria pannkakor?

Glutenintolerans (celiaki) och laktosintolerans är vanliga tillstånd som påverkar många människor. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn, och laktos är ett socker som finns i mjölkprodukter. Personer med dessa intoleranser kan uppleva obehagliga symtom som magsmärtor, uppblåsthet och diarré efter att ha ätit mat som innehåller gluten eller laktos.

Genom att välja gluten- och laktosfria alternativ kan man undvika dessa symtom och ändå njuta av god och näringsrik mat. Gluten- och laktosfria pannkakor är ett utmärkt exempel på hur man kan anpassa traditionella recept för att passa speciella kostbehov.

Grundrecept för glutenfria pannkakor

Det finns många variationer på glutenfria pannkaksrecept, men grunden är oftast en blandning av glutenfritt mjöl, vätska (som mjölk eller växtbaserad dryck), ägg och en liten mängd fett. Här är ett enkelt grundrecept:

Läs även: Brownies och biskvier – mjölk- och glutenfritt

Ingredienser:

  • 3 dl glutenfri mjölmix
  • ½ tsk salt
  • 5 dl mjölk (eller laktosfri mjölk/växtbaserad dryck)
  • 2 ägg
  • 2 msk smält smör (eller laktosfritt margarin/olja)
  • Smör eller olja till stekning

Gör så här:

  1. Rör ihop glutenfri mjölmix och salt i en skål.
  2. Vispa ner mjölken (eller växtbaserad dryck) lite i taget till en jämn smet.
  3. Blanda ner ägg och smält smör (eller laktosfritt margarin/olja).
  4. Låt smeten vila i ca 5 minuter. Detta är viktigt för att mjölet ska absorbera vätskan ordentligt.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja.
  6. Häll ca ½ dl smet per pannkaka i pannan.
  7. Stek pannkakorna på medelvärme i ca 2-3 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna.
  8. Servera genast med dina favorittillbehör.

Variationer och tips för glutenfria pannkakor

  • Mjölmix: Experimentera med olika sorters glutenfria mjölmixer för att hitta din favorit. Rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl och mandelmjöl är populära alternativ.
  • Vätska: Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk, havredryck, mandelmjölk eller annan växtbaserad dryck. Kokosmjölk kan ge en extra krämig konsistens.
  • Sötma: Tillsätt lite socker, honung eller sirap till smeten för en sötare smak.
  • Smaksättning: Krydda smeten med vaniljsocker, kardemumma eller kanel.
  • Konsistens: Om smeten är för tjock, tillsätt lite mer vätska. Om den är för tunn, tillsätt lite mer mjöl.
  • Stekning: Använd en stekpanna med non-stick beläggning för att undvika att pannkakorna fastnar.
  • Vila: Låt smeten vila i minst 5 minuter, gärna längre, för bästa resultat. Detta ger mjölet tid att absorbera vätskan och gör pannkakorna mer elastiska.

Recept på laktosfria pannkakor

För att göra laktosfria pannkakor kan du helt enkelt byta ut den vanliga mjölken mot laktosfri mjölk eller en växtbaserad dryck. Du kan också använda laktosfritt smör eller olja till stekningen.

Gluten- och laktosfria plättar

Plättar är små, tjocka pannkakor som är perfekta för barn och vuxna. Du kan använda samma recept som för vanliga gluten- och laktosfria pannkakor, men grädda dem i en plättlagg.

Serveringsförslag

Pannkakor är mångsidiga och kan serveras med en mängd olika tillbehör. Här är några förslag:

  • Frukt och bär: Färska bär, skivad banan, äppelmos, sylt.
  • Grädde: Lättvispad grädde (laktosfri om det behövs), kokosgrädde.
  • Söta såser: Lönnsirap, chokladsås (laktosfri), karamellsås.
  • Nötter och frön: Hackade nötter, frön, kokosflingor.
  • Savoury: Stekt bacon, ost, grönsaker.

Färdigköpta gluten- och laktosfria pannkakor

För den som har ont om tid finns det även färdigköpta gluten- och laktosfria pannkakor att köpa i butiken. Dessa är oftast frysta och kan värmas i ugn eller mikrovågsugn. Var noga med att läsa innehållsförteckningen för att säkerställa att produkten är fri från gluten och laktos.

Läs även: Recept: Laktosfria Chokladmuffins

Pannkakor för speciella tillfällen

Pannkakor är perfekta att servera på speciella tillfällen som födelsedagar, pannkaksdagen eller bara en mysig helgfrukost. Du kan göra pannkakorna extra festliga genom att dekorera dem med färgglada frukter, bär och grädde.

Klimatsmarta pannkakor

Genom att välja ekologiska och närproducerade ingredienser kan du göra dina pannkakor mer klimatsmarta. Du kan också minska din klimatpåverkan genom att välja växtbaserade alternativ till mjölk och smör.

Läs även: Variationer av Pannkakor

Populära inlägg: