Att baka bröd med hård skorpa är en konst som många uppskattar. Den krispiga ytan i kombination med ett mjukt och luftigt inre gör brödet till en delikatess. Här presenteras en samling recept och tips för att lyckas med just detta, från enkla frallor till mer avancerade surdegsbröd.
Övernattsjästa frallor med kummin och solroskärnor
Dessa frallor är perfekta att förbereda kvällen innan och grädda på morgonen. Den långa jästiden i kylen ger degen en komplex smak och en fin textur.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- Övriga ingredienser till en deg (se nedan)
- Uppvispat ägg (valfritt, för pensling)
- Solroskärnor och kummin (för topping)
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet.
- Blanda ner övriga ingredienser till en deg.
- Täck med plastfolie och jäs i kylskåp över natten.
- Skrapa ut degen på mjölat bakbord.
- Dra försiktigt ut degen till en avlång "platta", ca 10 x 30 cm.
- Vik långsida mot långsida, dela degen i 5 bitar (frallor) och låt dessa vila under duk i 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 250 grader och ställ in en plåt (om du inte använder en brödugn).
- Mortla kumminen.
- När brödet jäst klart, pensla om du vill med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och kummin.
- Lägg ett bakplåtspapper på den heta plåten och lägg försiktigt frallorna på det, alternativt placera frallorna i brödugnen.
- Släng in en kopp vatten i botten av ugnen, stäng snabbt och grädda ca 12-14 minuter.
Saftig limpmacka
Detta recept ger en saftig limpa som passar utmärkt till frukost eller som tillbehör till soppa.
Ingredienser:
- Jäst
- Ljummet vatten
- Övriga ingredienser (se nedan)
- Mjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten.
- Blanda ner alla ingredienser utom mjölet och rör slätt.
- Arbeta sedan ner mjölet och knåda degen 5 minuter för hand.
- Låt den jäsa under plast i 30 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
- Dela i tre delar och forma limpor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
- Under tiden som limporna får jäsa i 30 minuter till kan du värma ugnen till 175 grader.
Klassisk sötlimpa
En klassisk sötlimpa som passar bra till fikat eller som en sötare variant till frukosten.
Läs även: Smakrik perfektion: Vedugnsbakat bröd
Ingredienser:
- Jäst
- Ljummet vatten
- Övriga ingredienser (se nedan)
- Mjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och häll på ljummet vatten.
- Rör ut jästen i vattnet och rör ner allt utom mjölet.
- Blanda sedan ner det med och knåda ihop till en jämn deg.
- Jäs ca 30 minuter.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord och forma två små limpor.
- Lägg på bakplåtspapper på en plåt och jäs 30 minuter till.
- Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
Morotsbröd
Att använda morötter i bröd är ett utmärkt sätt att få in mer grönsaker i kosten, samtidigt som brödet blir saftigt och smakrikt.
Ingredienser:
- Rågkross
- Rågmjöl
- Solroskärnor
- Kokande vatten
- Jäst
- Salt
- Honung
- Morötter
- Mjöl
Gör så här:
- Blanda rågkross, rågmjöl och solroskärnor i en skål.
- Häll det kokande vattnet över blandningen och låt stå tills det blir ljummet, ca 10 minuter.
- Häll över skållningen i en större skål och rör ner jästen.
- Blanda ner salt, honung och morötter.
- Knåda ner mjölet tills degen blir formbar men ändå ganska lös.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt.
- Forma två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Focaccia
Focaccia är ett italienskt bröd som är perfekt att servera till soppa eller som tillbehör till en måltid.
Ingredienser:
- Jäst
- Ljummet vatten
- Olja
- Salt
- Mjöl
- Flingsalt
- Lök
- Timjan
- Olivolja
Gör så här:
- Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke.
- Tillsätt olja, salt och lite mjöl i taget.
- Arbeta degen smidig och gör du det för hand, knåda minst 5 minuter men gärna längre.
- Jäs under duk 40 minuter.
- Klä en springform med bakplåtspapper.
- Ta upp degen och platta ut den i formen, degen ska vara kladdig.
- Jäs ca 30 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva löken tunt och fördela över brödet.
- Fördela timjanblad över och ringla över olivolja.
Pitabröd
Pitabröd är ett utmärkt bröd att servera till falafel eller andra rätter där man vill ha ett bröd att fylla.
Ingredienser:
- Jäst
- Vatten
- Salt
- Mjöl
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt salt och mjöl.
- Ta lite mjöl i tagen tills du får en smidig eg.
- Knåda den sedan ca 10 minuter för hand.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma degen sedan i 10-12 bullar och platta ut dessa.
- Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa medans ugnen blir varm.
- Sätt ugnen på 250 grader med en plåt innuti.
- När ugnen är varm tar du ut plåten och lägger på bakplåtspappret med bröden (ta hjälp av en skärbräda).
- Grädda mitt i ugnen ca 7-9 minuter.
- Bröden ska jäsa upp som en boll.
- Lägg de gräddade bröden i handdukar så förblir de mjuka och varma.
Långjästa bröd med rågkross och fänkål
Dessa långjästa bröd får en djup smak och en härlig textur.
Läs även: Mjölmixer för glutenfritt bröd
Ingredienser:
- Vatten
- Rågkross
- Jäst
- Salt
- Mortlad fänkål
- Olja
- Mjöl
Gör så här:
- Koka upp 1 dl vatten och häll över rågkrossen.
- Rör ut jästen i resterande mängd vatten tillsammans med salt, mortlad fänkål och olja.
- Blanda ner mjölet tills du får en smidig deg.
- På morgonen efter hanterar du degen försiktigt och formar två limpor som placeras på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Medans bröden jäser låter du ugnen värmas till 225 grader.
- Snitta bröden med en vass kniv och sätt in i ugnen.
- Släng in en kopp vatten och stäng ugnen snabbt.
Limpa med kryddor
Detta bröd får en extra smakdimension av de tillsatta kryddorna.
Ingredienser:
- Jäst
- Vatten
- Salt
- Sirap
- Kryddor
- Olja
- Mjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet, saltet och sirapen.
- Mortla kryddorna och tillsätt tillsammans med oljan.
- Rör ner mjölet och när du får en deg som går att knåda, knåda på i ca 10 minuter för hand.
- Jäs under plast i 30-40 minuter.
- Forma sedan en limpa och dekorera om du vill.
- Sätt ugnen på 225 grader och jäs brödet 30 minuter till.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, och om det blir för mörkt kan du bara ställa en plåt över.
Kalljästa frallor med rågkross
Dessa frallor får en extra smakdimension av rågkrossen.
Ingredienser:
- Kokande vatten
- Rågkross
- Rågmjöl
- Jäst
- Sirap
- Olja
- Mjöl
Gör så här:
- Blanda kokande vatten, rågkross och rågmjöl till en gröt.
- Rör ner jäst, sirap och olja i fördegen.
- Blanda ner mjöl, lite i taget tills den är smidig.
- Knåda en stund och låt sedan jäsa 1 timme.
- Ta upp degen på bakbord och arbeta smidig.
- Forma fyrkanter och dela på hälften.
- Låt jäsa under duk på plåt med bakplåtspapper ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 225.
Gotlandslimpa
En klassisk gotlandslimpa, här i form av smålimpor.
Ingredienser:
- Rågsikt
- Salt
- Vatten
- Ättika
- Jäst
- Kryddor
- Sirap
Gör så här:
- Häll rågsikt och salt i en bunke.
- Koka upp vattnet och blanda med ättikan.
- Blanda jäst, vatten och kryddor.
- Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sirap.
- Arbeta tills du får en smidig deg och jäs under plast 60 minuter.
- Knåda degen på mjölat bakbord och forma två stora, runda bullar.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs under duk till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Sätt plåten långt ner i ugnen och sänk till 200 grader.
- Grädda bröden 60 minuter.
Hamburgerbröd
Hemgjorda hamburgerbröd är ett måste för den perfekta hamburgaren.
Ingredienser:
- Jäst
- Vatten
- Mjölk
- Olja
- Salt
- Surdeg (valfritt)
- Mjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en stor bunke och rör ut tillsammans med vattnet och mjölken.
- Tillsätt olja och salt samt eventuell surdeg.
- Arbeta ner mjölet, lite i taget tills du får en fast deg som är lätt att knåda.
- Knåda sedan minst 5 minuter för hand.
- Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa ca 1 timme.
- Ta upp degen på ett bakbord och forma 24 lika stora bitar.
- Låt dem jäsa 30-40 minuter på plåtar med bakplåtspapper.
- Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
- När bröden jäst färdigt penslar du dem med ägg och grädda sedan mitt i ugnen ca 12 minuter.
Jullimpa
En saftig limpa som passar perfekt på julbordet.
Läs även: Max hamburgare: Är det glutenfria brödet värt det?
Ingredienser:
- Smör
- Vatten
- Mjölk
- Sirap
- Jäst
- Mjöl
Gör så här:
- Smält smör och blanda sedan ner vatten, mjölk och sirap i kastrullen.
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med degvätskan.
- Rör ner mjölet och knåda tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
- Jäs degen 45 minuter.
- Dela degen i två bitar och knåda försiktigt på mjölat bakbord.
- Forma till två limpor och låt jäsa 40 min på bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i nedre delen i ugnen på 200º i ungefär 30 minuter.
Rågbröd med kummin
Ett smakrikt rågbröd med kummin.
Ingredienser:
- Kummin
- Rågsikt
- Kokande vatten
- Jäst
- Vatten
- Övriga ingredienser
Gör så här:
- Rosta kumminen i en torr panna.
- Blanda med rågsikten och häll över kokande vatten.
- Dag 2: Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt det i råggröten och låt stå övertäckt 5 timmar.
- Blanda ner resten av ingredienserna (spara lite rågsikt) till en smidig deg.
- Forma till limpor på mjölat bakbord.
- Jäs under bakduk 45-60 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 225 grader.
- Pensla bröden med lite smält smör + vatten och grädda långt ner i ugnen 15 minuter.
Hällbröd
Ett traditionellt hällbröd, perfekt till frukost eller som tillbehör.
Ingredienser:
- Jäst
- Smör
- Mjölk
- Vatten
- Hjorthornssalt
- Salt
- Socker
- Sirap
- Grahamsmjöl
- Rågsikt
- Vetemjöl
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader.
- Rör ut jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt.
- Arbeta i vetemjölet.
- Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min.
- Dela den lösa degen i 14 bitar.
- Rylla varje del till en bulle.
- Kavla ut på väl mjölad arbetsbänk till knappt ½ cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel.
- Lägg försiktigt ner kakan i en varm stekpanna på spisen.
- Grädda kakan ca 2 min på varje sida på medelstark värme.
Morotsbröd i form
Ett saftigt morotsbröd bakat i form.
Ingredienser:
- Jäst
- Vatten
- Salt
- Solrosfrön
- Morötter
- Mjöl
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet.
- Blanda ner salt, solrosfrön och morötterna.
- Arbeta ner mjölet så degen släpper från kanten.
- Jäst 45 minuter och knåda sedan degen ordentligt på mjölat bakbord.
- Lägg degen i en smord form och jäs 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225.
Rågsiktsbullar
Snabba rågsiktsbullar, perfekta till frukost.
Ingredienser:
- Jäst
- Vatten
- Rågsikt
- Övriga ingredienser
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet och arbeta sedan ner resterande ingredienser.
- Jäs 30 minuter medans du värmer ugnen till 275 grader.
- Klipp ett snitt i varje bulle och stoppa in plåten i ugnen.
- Släng in lite vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt.
Baguetter
Hemgjorda baguetter med små "hål" under.
Ingredienser:
- Jäst
- Vatten
- Mjöl
- Övriga ingredienser
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna till en lös deg.
- Lossa försiktigt degen från bunken och för ut den på ett mjölat bakbord.
- Dela degen i två bitar men var försiktig så luften stannar kvar i degen.
- Tvinna bitarna och forma två baguetter.
- Placera dessa på en baguetteplåt eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bröden jäsa medans ugnen värms till 250 grader.
- Spreja in lite vatten med blomspruta, och efter 5 minuter sänks temperaturen till 200 grader.
- Baka 10 minuter till.
Nattjästa bröd med chiafrön, müsli och äpple
Nattjästa bröd är enkla att göra och ger ett härligt segt bröd.
Ingredienser:
- Jäst
- Kallt vatten
- Salt
- Rivet äpple
- Chiafrön
- Müsli
- Vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och häll över vattnet.
- Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt salt, rivet äpple, chiafrön och müsli.
- Tillsätt tillsist vetemjöl, lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg som inte klibbar.
- Dela degen i 3 delar.
- Lägg bakplåtspapper i 3 avlånga brödformar och tryck ut degen.
- Mjöla lite ovanpå och lägg över en handduk.
- Låt jäsa i rumstemperatur över natten.
- På morgonen: sätt ugnen på 225 grader.
- Sätt in bröden när ugnen blivit varm och låt dem gräddas i ca 20-25 minuter.
- Bröden ska låta "ihåliga" när du knackar på dem.
- Låt svalna innan du skär i dem.
- Servera med smör och ost.
Nattjästa bröd med müsli
En variant på nattjästa bröd, denna gång med müsli.
Ingredienser:
- Färsk jäst
- Kallt vatten
- Salt
- Rågmjöl
- Vetemjöl
- Müsli
Gör så här:
- Blanda ut jästen i vattnet.
- Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda till en deg.
- Dela degen i 3 lika stora bitar.
- Lägg degen i 3 stycken avlånga brödformar med bakplåtspapper tryck ut dem något i formen och strö över müsli.
- Täck formarna med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
- På morgonen sätter du ugnen på 225 grader och när ugnen gått upp i grader så sätter du in bröden i ugnen ca 20-25 minuter.
- Bröden ska få fin färg och låta ihåligt när du knackar på det.
Baguetter med solroskärnor
Dessa baguetter får en extra smakdimension av solroskärnorna.
Ingredienser:
- Jäst
- Ljummet vatten
- Salt
- Rostade solroskärnor
- Vetemjöl
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnen, tillsätt salt, rör om.
- Tillsätt sedan solroskärnor och mjöl (använd bara den sista dl mjöl om det behövs) och knåda till en smidig men ändå lös deg.
- Degen ska inte kleta utan gå bra att ta i.
- Lägg degen i en bunke som du täcker över ordentligt med plastfolie.
- Låt stå i rumstemperatur över natten.
- På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader.
- Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord.
- Degen kommer att vara rätt kletig så se till att ha en del mjöl men inte för mycket.
- Vik degen på mitten se till att alla ytor är mjölade.
- Degen ska INTE knådas.
- Dra ut degen till en rektangel dela degen i 2 delar (mjöla snittytan).
- Vrid baguetterna lite lätt och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med lite vatten och strö över lite solroskärnor.
- Låt jäsa medan ugnen blir varm.
- Innan du sätter in baguetterna i ugnen så spraya med lite vatten i ugnen eller lägg in lite vatten på en plåt i botten på ugnen, detta för att brödet ska få en bra skorpa.
- Var försiktig när du lägger in vattnet i en varm ugn på en varm plåt för det blir riktigt het ånga så man får vara snabb och försiktig så man inte bränner sig. Annars kan du ställa in en ugnsform med vatten så slipper du ångan.
- Grädda baguetterna i mitten av ugnen ca 13 minuter, innertemperatur 92-94 grader.
- Håll koll alla ugnar är olika.
- Låt svalna på ett galler utan bakduk.
Snabbt bakpulverbröd
Ett snabbt bröd bakat med bakpulver istället för jäst.
Ingredienser:
- Vetemjöl
- Rågsiktsmjöl
- Salt
- Bakpulver
- Honung
- Vatten
- Müsli
Gör så här:
- Blanda ihop alla torra ingredienserna i en bunke.
- Tillsätt honung och vatten och forma till en deg.
- Eventuellt behövs lite mer vetemjöl, du ska kunna forma degen till runda bullar med händerna.
- Forma degen till ca 6 bullar.
Nattjäst bröd med päron och linfrön
Ett nattjäst bröd med päron och linfrön.
Ingredienser:
- Färsk jäst
- Kallt vatten
- Salt
- Rivna conference päron
- Krossade linfrön
- Vetemjöl
- Linfrö eller havregryn
Gör så här:
- Blanda ut jästen i vattnet.
- Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda till en deg.
- Ta lite vetemjöl i taget tills du får en deg som du kan ta i utan att den klibbar. Ta inte i för mycket mjöl bara.
- Dela degen i 3 lika stora bitar, ett tips är att väga dem.
- Gör 3 avlånga limpor och lägg dem i varsin avlång brödform med bakplåtspapper i som täcker både botten och kanterna.
- Mina rymmer ca 1.2 liter och är från IKEA ( lagom storlek tycker jag).
- Strö över lite mjöl på toppen och täck bröden med plastfolie eller bakplåtspapper närmast bröden och en handduk över.
- Låt stå i rumstemperatur över natten.
- På morgonen toppar du med frön eventuellt kan du spreja/pensla på lite vatten för att få fröna att fästa.
- Pensla försiktigt bra så att du inte trycker ner bröden.
- Sätt in bröden i ugnen ca 22-25 minuter på 225 grader.
Limpor med rågmjöl
Goda limpor bakade med rågmjöl.
Ingredienser:
- Jäst
- Ljummen mjölk
- Ljus sirap
- Ägg
- Salt
- Rapsolja
- Rågmjöl
- Vetemjöl
- Ättika
- Uppvispat ägg
- Linfrö
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken.
- Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt sirap, salt, ägg, olja, rågmjöl, ättika och vetemjöl, lite i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar.
- Tillsätt inte för mycket mjöl bara för då blir brödet torrt.
- Knåda degen några minuter.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 1 timma.
- Dela sedan degen i 3 lika stora delar som du formar till limpor.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Bara extra gott om de jäser ihop lite men inte för tätt.
- Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter.
- Snitta dem rätt ytligt med en riktigt vass kniv.
- Pensla dem med uppvispat ägg och strö på linfrö ovanpå.
Tekakor med morot
Fluffiga tekakor med morot.
Ingredienser:
- Smör
- Mjölk
- Jäst
- Sirap
- Salt
- Rivna morötter
- Vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk.
- Låt blandningen bli 37 grader.
- Häll smör/mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt sedan sirap, salt och finriven morot.
- Tillsätt sedan mjölet tills du fått en fin deg som lossnar från bunkens kanter.
Tunnbröd
Hemgjort tunnbröd.
Ingredienser:
- Jäst
- Smör
- Mjölk
- Vatten
- Hjorthornssalt
- Salt
- Strösocker
- Sirap
- Rågsikt
- Vetemjöl
- Brödkryddor
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk och vatten, låt blandningen bli 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och häll över smörblandningen.
- Rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt salt, hjorthornssalt, socker, sirap och brödkryddor.
- Tillsätt sedan rågsiktsmjöl och vetemjöl.
- Degen ska inte vara kladdig men det ska vara en lös och fin deg som går att ta i.
- Eventuellt får du tillsätta lite mer mjöl än det som står.
- Använd sedan rätt mycket mjöl till utbaket.
- Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt.
- Dela degen i 12 lika stora delar.
- Kavla sedan ut varje degbit till en rund eller rektangulär kaka.
- Du ska kavla den väldigt tunt ca 2 mm så använd mycket mjöl som sagt. Och använd en kruskavel på slutet.
- Lägg försiktigt upp den tunnkavlade degen (en kaka i taget) på den heta plåten och sätt in i ugnen ca 2-3 minuter.
Rågsiktskakor
Goda rågsiktskakor.
Ingredienser:
- Jäst
- Mjölk
- Smör
- Olivolja
- Sirap
- Salt
- Brödkryddor
- Rågmjöl
- Vetemjöl special
- Ättika
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt olivolja och mjölk.
- Blandningen ska vara Max 37 grader.
- Blanda ner smörblandningen i jästbunken och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt salt, sirap och brödkryddor jag mortlar ihop anis, fänkål och kummin 1 1/2 msk tillsammans.
- Rör om och tillsätt rågmjöl och ättika och till sist vetemjöl, lite i taget tills du får en smidig deg som släpper från kanterna på bunken.
- Låt degen jäsa ca 30-40 minuter under bakduk.
- Dela degen i 4 delaktig gör 4 runda kakor.
- Snitta ett rätt ytligt kryss i varje kaka med en vass kniv och nagga dem med en gaffel.
- Lägg upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt in i ugnen på 225 grader ca 15 minuter.
Limpa med rågskållning och linfrön
En limpa med rågskållning och linfrön.
Ingredienser:
- Vatten
- Rågsikt
- Jäst
- Salt
- Socker
- Smör
- Linfrön
- Vetemjöl