Thailändsk basilika, med sin distinkta smak och arom, är en oumbärlig ingrediens i många thailändska rätter. Den skiljer sig från den vanliga basilikan med sina spetsigare blad och en smak som är både söt och kryddig, med en lätt pepprig underton. I den här artikeln utforskar vi olika recept med thailändsk basilika, hur du bäst använder den i matlagningen, samt tips för odling och förvaring.
Populära recept med thailändsk basilika
Thailändsk basilika är en mångsidig ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter. Här är några populära recept där den spelar en central roll:
Pad Kra Pao (eller Pad Krapow)
Pad Kra Pao, ibland även kallad Pad Krapow, är en av de mest älskade thailändska vardagsrätterna. Det är en snabb, enkel och smakrik rätt som vanligtvis görs med valfri färs (oftast fläsk eller kyckling), smaksättare och en generös mängd thaibasilika.
Ingredienser (4 portioner):
- 4 portioner jasminris
- 500 g fläskfärs eller kycklingfärs
- 6 vitlöksklyftor
- ½ rödlök
- 2 röda piri-piri chili
- 2 msk ostronsås
- 2 msk asiatisk fisksås
- 1 msk strösocker
- 1 msk mörk soja eller ketjap manis
- 2 krukor thaibasilika
- 4 ägg
- Ca 1 dl neutral olja
- Salt
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Blanda ostronsås, fisksås, socker och soja i en skål.
- Plocka bladen från thaibasilikan och lägg åt sidan.
- Stek äggen i olja tills de får krispiga och gyllenbruna kanter. Salta och lägg upp på hushållspapper.
- Spara ca 2 msk av oljan i stekpannan.
- Skala och finhacka vitlök och rödlök. Skiva chilin tunt.
- Värm stekpannan med oljan till medelvärme och lägg i lök, vitlök och chili. Fräs utan att det får färg, ca 2 minuter.
- Höj värmen och lägg i färsen, smula sönder den och stek tills den börjar ta färg.
- Tillsätt sojablandningen, koka upp och rör runt.
- Dra av stekpannan från värmen och tillsätt basilikabladen. Rör runt och servera med ris och de stekta äggen.
Wokade risnudlar med thaibasilika (Pad Kii Mao)
Pad Kii Mao, även känt som "drunken noodles", är en annan populär thailändsk rätt som utnyttjar thaibasilikans smakprofil. Det är en snabb och lättlagad rätt med risnudlar och andra ingredienser som man ofta har hemma.
Läs även: Kokosmjölksoppa från Thailand
Ingredienser:
- 200 g breda risnudlar
- 15 g thaibasilika
- 3 msk neutral olja
- ½ paprika
- 1 piri-piri chili
- 1 tomat
- 100 g champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- Salladslök (till servering)
- Rostade jordnötter (till servering)
Woksås:
- 1 msk kokossocker
- 1 tsk himalayasalt
- 2 msk vatten
- 3 msk tamari (soja med låg salthalt)
- 3 msk svampsås
Gör så här:
- Blötlägg nudlarna i varmt kranvatten i ca 30 minuter. Blanda ihop ingredienserna till woksåsen i en skål och ställ åt sidan.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Halvera champinjonerna och hacka tomaten och chilin. Skiva paprikan.
- Hetta upp oljan i en wok eller panna på hög värme. Fräs schalottenlök och vitlök hastigt. Tillsätt champinjoner, tomat, paprika, chili och thaibasilika. Woka tills tomaten mjuknat en aning, någon minut eller så.
- Häll av nudlarna i ett durkslag och tillsätt dem och woksåsen. Woka tills nudlarna är färdiga och har absorberat såsen. Toppa med rostade jordnötter och strimlad salladslök.
Thailändsk basilikakyckling
Detta recept framhäver thaibasilikans smak i kombination med kyckling och en smakrik sås.
Ingredienser:
- 2 msk solrosolja
- 2 lökar (små), tunt skivade
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 2 thaichilifrukter, finhackade (röd)
- 8 kycklinglår, benfria och skinnfria
- 2 msk soja (reducerad och salt)
- 1 msk fisksås
- 1 msk ostronsås
- 250 g jasminris, förkokt
- 1-2 dl thaibasilika
Gör så här:
- Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken försiktigt i 5 minuter tills den mjuknat. Tillsätt vitlök och chili och stek i ytterligare 1-2 minuter.
- Skiva kycklingen så fint som möjligt. Lägg ner kycklingen i pannan och öka värmen för att bryna kycklingen överallt.
- Tillsätt soja samt ostronsås och låt koka tills kycklingen är genomstekt och glaserad i såsen.
- Värm under tiden riset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Ta av pannan från värmen och rör ner thaibasilikan. Servera med ris.
Chilistekt biff med thaibasilika
En het och smakrik rätt med biff och thaibasilika.
Ingredienser:
- 750 g Rostbiff
- 1 Gul lök
- 1 Spetspaprika
- 5 klyftor Vitlök
- 2 Chilipeppar Röd
- 1 Thaibasilika (stor bunt)
- 2 msk Japansk soja
- 1 msk Majsstärkelse
- 2 msk Farinsocker
- 1 msk Rapsolja
- 0,5 Lime
- 3 dl Basmatiris
- 0,5 dl Ostronsås
Gör så här:
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Skär köttet i tunna skivor över fibrerna. Blanda soja och majsstärkelse i en bunke. Lägg i köttet och blanda väl.
- Skala och skär löken i tunna båtar och paprika i långa strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Skiva chili tunt och plocka basilikablad.
- Hetta upp en stor stekpanna eller wok med lite olja tills den börjar ryka. Stek köttet i 1 min tills det får färg runtom. Lägg över på en tallrik och ställ vid spisen.
- Hetta upp mer olja tills det ryker och fräs sedan lök, vitlök, paprika och hälften av chilin i cirka 2 min. Lägg tillbaka köttet i pannan. Tillsätt hälften av basilikabladen och låt fräsa ihop. Häll över soja. Strö över socker och pressa över limesaft. Vänd runt och servera genast med nykokt ris.
Användning av thailändsk basilika i matlagningen
Thailändsk basilika är en fantastisk smaksättare som passar utmärkt i rätter från det asiatiska köket. Dess smak kompletterar ingredienser som kokosmjölk, soja, citron och vitlök. Den kan användas i allt från wokrätter och soppor till sallader och drinkar.
För att bevara smaken och aromen av färsk basilika i varma rätter, bör den tillsättas precis innan servering.
Läs även: Variationer av baconris
Odling av thailändsk basilika
Thailändsk basilika är ursprungligen från Asien, men har spridit sig till andra delar av världen. Den är en ettårig växt som kräver en del uppmärksamhet. För att trivas behöver den lä, sol, värme och rikligt med vatten. På grund av detta odlas den ofta i växthus i kallare klimat.
Förvaring av thailändsk basilika
Plockad basilika bör förvaras i en lufttät behållare i kylen och ätas inom ett par dagar. Om du har basilika i kruka kan den hålla sig bra på en solig plats, till exempel i fönstret.
Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen