Räkpasta är en älskad rätt som kan varieras i oändlighet. Med krämiga såser, färska örter och en touch av citron blir varje tugga en smakupplevelse. Den här artikeln ger dig en översikt över olika recept på räkpasta med dill, från snabba vardagsalternativ till mer avancerade rätter för helgen.
Snabba och enkla vardagsrecept
Ibland behöver man en snabb och enkel lösning för middagen. Här är några recept som inte tar mer än 20-30 minuter att tillaga:
Farfalle med räkor, dill och citron
Detta recept från Mari Bergman är perfekt för en stressig vardag. Med få ingredienser och enkel tillagning får du en smakrik pasta på nolltid.
Ingredienser:
- 400 g Farfalle
- 125 g Grönkål
- 240 g Handskalade Räkor
- 1 Gul lök
- 1 krm Salt
- 2 dl Creme Fraiche Naturell
- 1 dl Vatten
- 1 msk Smör
- 0,5 st Citron
- 0,5 st Dill - färsk
- 1 msk Fiskfond
- 1 krm Svartpeppar Malen
Instruktioner:
- Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och finhacka lök och fräs mjuk i smör på låg värme. Tillsätt strimlad grönkål och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt creme fraiche, fiskfond och vatten från den kokande pastan. Låt såsen sjuda i 2 min.
- Finhacka dill och riv citronskal. Sila av räkorna.
- Sila av pastavattnet och blanda samman med sås, dill, citronskal och räkor.
Pasta med räkor, dill och sockerärtor
Detta recept är en snabblagad vardagspasta med räkor, krispiga sockerärtor och söt paprika i en krämig gräddsås.
Läs även: Allt du behöver veta om kokt pasta
Ingredienser:
- 580 g räkor i lake (spara spadet)
- 4 port tagliatelle
- 150 g sockerärtor
- 1 röd paprika
- 1/2 påse salladslök (à 125 g)
- 1 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 1/2 dl vispgrädde
- 1 dl spad från räkorna
- salt
- peppar
- 1/2 citron
- 1 ask färsk dill (à 20 g)
Instruktioner:
- Låt räkorna rinna av men spara räkspadet. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
- Koka sockerärterna med pastan när det återstår 3 minuter av koktiden.
- Ansa och strimla paprikan och salladslöken. Fräs paprika och salladslök hastigt i olivoljan i en gryta. Tillsätt pressad vitlök.
- Rör ut majsstärkelsen i grädden. Tillsätt den och räkspadet i grytan och låt såsen koka några minuter under omrörning.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Hacka dillen, blanda ner den och räkorna och låt allt bli varmt. Koka inte, då blir räkorna sega.
- Blanda pastan med räksåsen och servera.
Krämig räkpasta med färskost och dill (en kastrull)
Detta recept är lättlagat och kräver minimal disk, eftersom allt tillagas i en enda kastrull.
Ingredienser:
- 300 g pasta (med 10 minuters koktid, t ex strozzapreti)
- 1 l vatten
- 1 tsk salt
- 250 g gröna ärter (frysta)
- 1 knippe dill
- 200 g färskost med pepparrot
- 300 g räkor (skalade, i lag eller frysta och tinade)
- 2 krm nymald svartpeppar
Instruktioner:
- Koka upp vatten och salt i en låg vid panna. Tillsätt pastan och låt koka utan lock ca 10 min.
- Blanda i ärterna när ca 2 min återstår av koktiden.
- Hacka dillen, spara lite till garnering.
- Blanda ner färskosten i pannan och rör tills den smält.
- Blanda i dill och räkor och krydda med peppar.
Lyxigare recept för helgen
När du har lite mer tid kan du satsa på ett mer avancerat recept som imponerar på både smaklökar och gäster.
Krämig pasta med räkor och vitlök
Detta recept ger en riktigt krämig pasta med en tydlig smak av vitlök, persilja och parmesan.
Ingredienser:
- 1 förp räkor i lake (à 570 g)
- 1 röd paprika
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bananschalottenlök
- 1 msk olivolja
- 1/2 dl vitt matlagningsvin
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 citron (rivet skal)
- 1/2 kruka persilja
- 2 dl riven parmesan
- salt
- svartpeppar
- 500 g färsk pasta (gärna fettuccine)
Instruktioner:
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull till pastan. Häll av räkorna i en sil.
- Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skiva vitlök och lök.
- Fräs lök, vitlök och paprika i olivoljan i en stekpanna utan att den får färg. Häll på vinet och låt koka upp.
- Tillsätt grädde och låt puttra några minuter. Riv yttersta skalet av citronen och tillsätt det.
- Hacka persiljan fint (spara lite till servering). Rör ner parmesan och persilja i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av pastan och tillsätt den därefter i stekpannan.
- Ta bort pannan från plattan och blanda sist i räkorna försiktigt och låt de bli varma. Toppa med persilja och servera genast.
Krämig räkpasta med färska tomater
Detta recept kombinerar räkor med färska tomater, vitlök och chili i en krämig sås.
Läs även: Recept: Krämig Pasta med Räkor
Ingredienser:
- 200 g skalade räkor
- 400 g pappardelle
- 2 schalottenlökar
- 2-3 klyftor vitlök, stora
- 1 röd chilifrukt
- 6-8 romanticatomater
- 3 dl vitt vin
- 3-4 dl vispgrädde
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
- smör
- salt
- svartpeppar, nymalen
- Topping: persilja, hackad och chiliflakes
Instruktioner:
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chili och persilja.
- Skär tomaterna i kvartar.
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Lägg en rejäl klick smör i stekpanna och fräs schalottenlöken mjuk och glansig på medelhög värme.
- Tillsätt vitlök och chili och låt allt fräsa ihop några minuter.
- Vänd i tomaterna och låt gå med i pannan tills de mjuknar något.
- Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt sedan grädde och smulad buljongtärning. Låt koka ihop till önskad krämighet.
- Vänd till sist i räkor och persilja.
Räkpasta med citron och dill
Detta recept ger en god och smakrik räkpasta med en tydlig smak av citron och dill.
Ingredienser:
- 30 g Smör
- 500 g Räkor med skal
- 1 st Gullök
- 5 Grädde
- 2 dl Créme Fraiche
- 1 st Citron
- 1 st Vitlöksklyftor
- 1 knippe Dill
- Salt
- Peppar
- 400 g Spaghetti
Instruktioner:
- Skala räkorna och spara hälften av räkskalen. Hacka löken och riv vitlöken.
- Smält smöret i en djup panna och fräs sedan löken mjuk i 2-3 minuter. Tillsätt räkskalen och vitlöken och fortsätt fräsa på i 3 minuter till.
- Vänd sedan i grädden och låt puttra på medelvärme i ca 10 minuter. Sila sedan av och vänd tillbaka såsen.
- Börja koka pastan.
- Tillsätt skal från hela citronen och saft från halva. Vänd i creme fraiche och smaka sedan av med salt och peppar. Smaka eventuellt upp med mer citron.
- När du tycker att såsen smakar bra vänd då ner räkor, finhackad dill och pasta. Rör ihop och servera sedan!
Tips och tricks för den perfekta räkpastan
- Räkor: Använd färska eller frysta räkor av god kvalitet. Om du använder frysta räkor, tina dem långsamt i kylskåpet.
- Pasta: Välj en pastaform som passar bra till såsen. Farfalle, tagliatelle och pappardelle är bra alternativ.
- Grädde: Använd vispgrädde för en extra krämig sås, eller matlagningsgrädde för ett lättare alternativ.
- Citron: Citron ger en frisk och syrlig smak som passar utmärkt till räkor och dill. Använd både citronsaft och rivet citronskal.
- Dill: Färsk dill är ett måste för en autentisk smak. Hacka dillen precis innan du tillsätter den i såsen för att bevara smaken.
- Vin: Vitt vin ger en extra dimension till såsen. Låt vinet reducera ordentligt innan du tillsätter grädden.
- Pastavatten: Spara lite av pastavattnet och tillsätt det i såsen för att göra den ännu krämigare.
- Tillagning: Koka inte räkorna för länge, då blir de sega och torra. Tillsätt räkorna i såsen precis innan servering och låt dem bara bli varma.
Variationer och anpassningar
- Vegetariskt: Ersätt räkorna med tofu eller quorn för en vegetarisk variant.
- Starkare smak: Tillsätt chili flakes eller en nypa cayennepeppar för en hetare räkpasta.
- Grönsaker: Experimentera med olika grönsaker, som spenat, zucchini, eller paprika.
- Ost: Prova att tillsätta andra ostar, som mozzarella eller gorgonzola, för en annan smakprofil.
Läs även: Tips för bästa citron- och kycklingpastan