En mustig och krämig fläskfilégryta är en klassiker som passar perfekt både till vardags och fest. Den är relativt enkel att laga och kan varieras på många olika sätt, vilket gör den till en favorit i många hem. Denna artikel ger dig ett grundrecept på en fläskfilégryta, tips på hur du kan variera den samt information om hur du tillagar fläskfilé på bästa sätt.
Grundrecept: Fläskfilégryta med champinjoner
Detta recept är en klassisk variant av fläskfilégryta med champinjoner. Den är krämig, mustig och passar perfekt att servera med ris eller potatis.
Ingredienser:
- 500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
- 2 msk smör
- Salt och peppar
- 1 gul lök
- 250 g champinjoner
- 2 tsk tomatpuré
- 1 hönsbuljongtärning
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 2 msk japansk soja
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk majsstärkelse
- Till servering: kokt ris eller potatis, sallad
Gör så här:
- Skär fläskfilén i strimlor och bryn i hälften av smöret. Salta och peppra. Lägg upp på en tallrik.
- Skala och hacka löken. Ansa och dela svampen.
- Bryn lök och svamp i en stor gryta i resten av smöret. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt bryna någon minut under omrörning.
- Smula ner buljongtärningen och rör i grädde och mjölk. Låt koka upp.
- Smaka av med soja och senap, salt och peppar.
- Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i grytan för att tjockna den.
- Vänd ner köttet i grytan och låt den bli varm.
- Servera grytan med ris eller kokt potatis och en sallad.
Variationer på fläskfilégryta
Fläskfilégryta är en mångsidig rätt som kan varieras på många olika sätt. Här är några förslag:
- Fläskfilégryta med jordnötter: Tillsätt salta jordnötter för en extra smakdimension. Stek köttet och tillsätt grädde, curry och chilisås. Servera med ris och en krispig kålsallad. Strö jordnötter över grytan vid servering.
- Krämig fläskfilégryta med senap och basilika: Smaksätt grytan med dijonsenap, vitlök och basilika. Tillsätt syltlök och tomater för extra smak. Servera med kokt pasta.
- Kreolsk gryta: Kombinera fläskfilé med paprika och kabanoss. Tillsätt syltlök och cornichons för en syrlig touch.
- Fläskfilé "osso buco": Gör en mustig sås av plommontomater, kalvfond, morot, vitlök och vitt vin. Smaksätt såsen med apelsinskal och apelsinjuice.
- Filégryta med ananas: Tillsätt ananas, tomatpuré, vinäger och gurka för en söt och syrlig smak. Servera med ris.
- Fläskfilé i senapssås med sockerärter och rädisor: Bryn fläskfilén och koka den sedan i grädde med senap och kalvfond. Tillsätt sockerärter och rädisor för en fräsch smak.
- Fläskfilégryta med svamp och kabanoss: Stek fläskfilé, kabanoss, lök och champinjoner. Tillsätt mjöl, mjölk, grädde, dijonsenap, soja och oxfond. Låt grytan koka ihop och toppa med persilja.
- "The Fläskfilégryta": En populär variant som kan innehålla ost, grönpeppar, och andra kryddor efter smak.
Fläskfilégratäng - en allt i ett-rätt
Fläskfilégratäng är en annan variant av fläskfilérätt som är perfekt som en allt-i-ett-rätt. Den innehåller potatis, paprika, ost och grädde och är både enkel och god.
Läs även: Burgundisk Gryta: En steg-för-steg guide
Ingredienser:
- 400 g fläskfilé
- 1 gul lök
- 1 röd paprika
- 4-5 champinjoner
- 1 msk smör + 2 msk
- Salt och peppar
- 3 msk hackad persilja
- 8-10 potatisar
- 3-4 msk olivolja
- 0,5 tsk paprikapulver
- 3-4 dl riven ost (t.ex. gouda)
- 4 dl vispgrädde
- 1 hönsbuljongtärning
- Garnering: bacon, persilja, flingsalt
Gör så här:
- Putsa och skär fläskfilén i skivor.
- Skala och strimla löken. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva svampen.
- Bryn köttbitarna hastigt runtom i 1 msk smör. Krydda med salt och peppar. Ta upp köttet på en tallrik.
- Fräs lök, paprika och svamp i 2 msk smör ca 5 min. Blanda i persiljan.
- Skala och skiva potatisen tunt. Fräs potatisskivorna i olja ca 10 min tills de får färg. Krydda med paprikapulver och salt.
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka upp grädden med buljongtärningen under omrörning.
- Varva potatis, lök, paprika, svamp och ost i 3-4 lager i en smord ugnssäker form. Häll ca 2/3 delar av den varma grädden mellan varven och rör om försiktigt.
- Lägg på köttet. Häll över resten av grädden.
- Sätt gratängen mitt i ugnen och tillaga ca 25 min tills potatisen är mjuk och köttet är genomstekt.
- Låt gratängen vila övertäckt ca 20 min. Garnera med bacon, persilja och flingsalt.
Tips för att lyckas med fläskfilégrytan
- Bryn köttet ordentligt: För att få en fin smak och färg på grytan är det viktigt att bryna fläskfilén ordentligt innan du tillsätter de andra ingredienserna. Stek gärna köttet i omgångar så att det inte kokar.
- Använd rätt kryddor: Fläskfilé är ett milt kött som passar bra med många olika kryddor. Örtkryddor som timjan, rosmarin och basilika är klassiska val, men du kan också använda starkare kryddor som curry, chili eller paprika.
- Låt grytan koka ihop: För att smakerna ska utvecklas ordentligt är det viktigt att låta grytan koka ihop en stund innan servering. Men var försiktig så att du inte kokar köttet för länge, då kan det bli torrt.
- Förbered i förväg: Fläskfilégryta kan med fördel förberedas i god tid och värmas upp innan servering. Detta ger smakerna möjlighet att utvecklas ytterligare.
Att tänka på vid tillagning av fläskfilé
- Mörhet: Fläskfilé är ett mycket mört kött som inte behöver lång tillagningstid.
- Tillagningstid: Kokas fläskfilén för länge blir den torr.
- Kryddning: Eftersom fläskfilé är ett milt kött tål det både milda och starkare smaksättningar och kryddor.
- Passande kryddor: Fläskkött generellt passar väldigt bra med örtkryddor såsom timjan, rosmarin och basilika och även med frukter, till exempel äpplen, ananas och banan. Men även kryddor som till exempel curry, chili och heta paprikaröror.
- Internationella smaker: Fläskfilé passar därför att laga med hela världens smaker, i thailändsk wok, i en indisk currygryta, på spett med karibiska kryddor eller i en gryta med skogssvamp, grädde och några krossade enbär.
- Stekyta: När du gör en gryta på fläskfilé är det viktigt att allt kött får en fin stekyta. Därför bör du steka lite kött åt gången i grytan och eventuellt bacon för sig självt. Annars blir det lätt så att köttet kokas istället för att brynas.
- Alternativa ingredienser: Att steka någon form av ölkorv tillsammans med svamp och lök ger fin smak till grytan. Men du kan också byta ut den mot en bit rökt fläsk eller ett bra bacon. På samma sätt kan du byta ut champinjonerna mot kantareller om det är säsong när du ska laga fläskfilégrytan!
Vintips till fläskfilégryta
- Le Grand Manège Côtes-du-Rhône: Ett vin med smak och doft av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och kryddighet.
- Portia Crianza: Ett smakrikt vin med inslag av mörka frukter, fat, vanilj, peppar och kakao.
Läs även: Variationer av Kyckling Kabanoss
Läs även: Recept: Indisk gryta