Jordgubbstårtor är en klassiker under sommaren, men ibland kan man vilja ha något lite annorlunda än den traditionella gräddtårtan med vaniljbottnar. En jordgubbschokladtårta är ett fantastiskt alternativ som kombinerar den rika smaken av choklad med den friska sötman från jordgubbar. Den här artikeln ger dig recept och inspiration för att skapa din egen underbara jordgubbschokladtårta, oavsett om du är en erfaren bagare eller nybörjare i köket.
Recept på Jordgubbschokladtårta med Lemon Curd och Chokladfyllning
Det här receptet ger en läcker tårta med två olika fyllningar som kompletterar varandra perfekt.
Ingredienser:
- Fyllning 1 (Lemon Curd):
- 1200 g naturell färskost
- 1 dl lemon curd
- Fyllning 2 (Mjölkchoklad):
- 150 g mjölkchoklad
- 3 dl vispgrädde
- 1 förpackning tårtbottnar (eller hembakta)
- Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- 1 liter jordgubbar
- 1 förpackning Noblesse (à 150 g)
Gör så här:
- Fyllning 1: Vispa färskost och lemon curd tjockt. Ställ åt sidan.
- Fyllning 2: Smält mjölkchoklad i mikron eller i vattenbad. Låt svalna något.
- Vispa grädden medeltjock. Vänd ner lite i taget av grädden i chokladen under vispning. Rör chokladgrädden slät. Låt stå i kylskåp ca 20 minuter.
- Montering: Bred lemon curdfyllningen på första botten och chokladfyllningen på nästa botten och lägg ihop.
- Garnering: Vispa grädden. Dekorera tårtan med vispad grädde, färska jordgubbar och Noblesse.
Chokladpinocchio: En Lyxig Jordgubbstårta
För den som vill ta sin jordgubbschokladtårta till nästa nivå är Chokladpinocchio ett utmärkt val. Denna tårta kombinerar saftiga chokladbottnar med krispig maräng, chokladfyllning och massor av jordgubbar.
Ingredienser (anpassat från Camilla, receptkreatör):
- Chokladbottnar: (Basrecept kan användas, se tips nedan)
- Chokladmaräng:
- Mörk choklad, grovhackad
- Äggvitor
- Mandelflarn (kan bytas mot Rice Krispies för nötallergiker)
- Chokladfyllning:
- Mörk choklad, grovhackad
- Smör
- Färskost
- Färska jordgubbar
- Vispgrädde (för garnering, valfritt)
Gör så här:
- Chokladbottnar: Följ ett grundrecept för chokladbottnar.
- Chokladmaräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Bred ut marängen över kaksmeten i formarna. Strö över grovhackad mörk choklad och mandelflarn. Grädda i ugnen.
- Chokladfyllning: Vispa ihop smör och färskost krämigt. Smält den mörka chokladen och rör ner i smörkrämen.
- Montering: Dela bottnarna. Bred ut hälften av fyllningen på den första botten, lägg på hälften av jordgubbarna och sedan nästa tårtbotten. Bred på resten av fyllningen och resten av jordgubbarna.
- Garnering: Dekorera med vispad grädde och extra jordgubbar.
Tips för Chokladpinocchio:
- Krispig maräng: För att marängen ska hålla sig krispig, förvara bottnarna i kylen om du gör dem dagen innan.
- Nötallergi: Byt ut mandelflarn mot Rice Krispies för att få krispighet utan nötter.
- Förberedelser: Fyllningen kan förberedas dagen innan och förvaras i kylen.
Chokladtårta med Jordgubbssmörkräm
Detta recept erbjuder en annan variant med fokus på en läcker jordgubbssmörkräm.
Läs även: Guide till sockerpasta tårtor
Ingredienser:
- Chokladbottnar:
- 315 g strösocker (3,5 dl)
- (Övriga ingredienser för chokladbottnar, se instruktioner nedan)
- Jordgubbspuré:
- 12 normalstora jordgubbar
- Strösocker
- Salt
- Jordgubbssmörkräm:
- 250 g strösocker (2,75 dl)
- Äggvitor
- Smör
- Vaniljpulver
Instruktioner:
- Chokladbottnar:
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i två smörade tårtformar, 16 cm i diameter. Grädda i ca 25 min. Provstickan ska komma ut torr. Låt svalna.
- Jordgubbspuré:
- Mixa jordgubbar, strösocker och salt i en mixer till en puré, gärna med lite jordgubbsbitar kvar.
- Jordgubbssmörkräm:
- Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
- Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
- Tillsätt vaniljpulvret.
- Blanda ner jordgubbspurén, max 1 tsk i taget, med vispen på hög hastighet. Smörkrämen kan lätt skära sig om du adderar för mycket vätska för snabbt.
- Montera tårtan:
- Dela tårtbottnarna i två delar. Börja med en botten och bred eller spritsa på smörkräm. Lägg på lite skivade jordgubbar. Upprepa proceduren med två bottnar till och lägg på den sista bottnen.
- Stryk smörkrämen i ett tunt lager runt hela tårtan. Låt stelna i kylskåp i ca 15 min. Stryk på ett lager till så att tårtan är jämnt täckt. Ställ in i kylen ytterligare 15 min.
- Spritsa pluppar med en stor rund tyll av smörkrämen som du sedan drar ut kanten på med en smal palett eller baksidan av en sked. Gör detta omlott tills du har fått önskat mönster.
Tips för Jordgubbssmörkräm:
- Förbered jordgubbspuré: Jordgubbspurén kan göras i förväg.
- Undvik att smörkrämen skär sig: Tillsätt jordgubbspurén långsamt och i små mängder.
Chokladtårta med Extra Allt
För den ultimata chokladälskaren är denna tårta fylld med chokladgrädde, hallon och toppad med jordgubbar och massa choklad.
Ingredienser:
- Chokladbottnar (använd ett basrecept)
- Chokladgrädde:
- Vispgrädde
- Torra ingredienser (se instruktioner nedan)
- Hallon
- Jordgubbar
- Extra choklad för garnering
Instruktioner:
- Chokladbottnar: Gör chokladbottnar enligt ett basrecept.
- Chokladgrädde: Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll sedan i en liten mängd av grädden och vispa tills det blir en klumpfri kräm. Häll i resten av grädden och vispa den fluffig.
- Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred 1/3 av chokladgrädden på och lägg hallon över. Lägg över en till tårtbotten, bred chokladgrädde och lägg på resten av hallonen över. Lägg på sista tårtbotten, bred chokladgrädde på toppen av tårtan.
- Garnering: Garnera fritt efter smak med jordgubbar och extra choklad.
Ytterligare Tips och Variationer
- Använd olika typer av choklad: Experimentera med mörk, mjölk eller vit choklad i bottnar, fyllningar och garnering.
- Tillsätt andra bär: Förutom jordgubbar kan du använda hallon, blåbär eller björnbär för att variera smaken.
- Smaksätt fyllningarna: Tillsätt en skvätt kaffe, likör eller essens till fyllningarna för extra smak.
- Gör en vegansk variant: Byt ut mejeriprodukter mot veganska alternativ.
Vanliga Frågor och Svar
- Kan jag göra tårtan dagen innan? Ja, många delar av tårtan, som bottnar och fyllningar, kan förberedas dagen innan. Montera tårtan strax innan servering för bästa resultat.
- Hur förvarar jag tårtan? Förvara tårtan i kylen.
- Kan jag frysa tårtan? Det är möjligt att frysa tårtan, men kvaliteten kan försämras något.
Läs även: Populär kladdkaka utan socker
Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe