Kantareller, skogens guld, är en fantastisk råvara som kan förädlas på många sätt. En spännande och smakrik metod är att sylta kantarellerna med chili. Denna kombination av sött, syrligt och hett ger en unik smakupplevelse som passar utmärkt som tillbehör till en mängd olika rätter. I denna artikel utforskar vi recept på chilisyltade kantareller, variationer och användningsområden.
Grundrecept på Chilisyltade Kantareller
Detta recept ger en bra bas för att experimentera med egna smaker och kryddor.
Ingredienser:
- 450 g kantareller
- 0,5 dl ättiksprit (12 %)
- 1 dl vitvinsvinäger
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 msk färsk ingefära, finhackad
- 2 röda chilifrukter, skivade
- 2 schalottenlökar, skivade
- 1 tsk korianderfrö
- 1 tsk spiskumminfrö
Gör så här:
- Rensa kantarellerna noggrant.
- Koka upp ättika, vinäger, socker och vatten i en stor kastrull.
- Tillsätt ingefära, chili, lök och kryddor.
- Låt lagen koka i några minuter så att smakerna blandas.
- Lägg ner kantarellerna i lagen och låt dem koka med i cirka 5-10 minuter, beroende på storlek. De ska bli mjuka men fortfarande ha lite spänst.
- Fyll i väl rengjorda burkar, sätt på lock och låt svalna.
- Förvara i kylskåp. Kantarellerna är godast efter några dagar när smakerna har satt sig.
Variationer och Smaksättningar
Det finns oändliga möjligheter att variera receptet på chilisyltade kantareller. Här är några förslag:
- Styrka: Anpassa mängden chili efter smak. För en mildare variant, använd en mild chilisort eller ta bort kärnorna. För mer hetta, använd en starkare chilisort eller tillsätt mer chili.
- Kryddor: Experimentera med olika kryddor som senapsfrön, kryddpeppar, lagerblad eller rosmarin.
- Sötma: Justera mängden socker efter smak. För en mindre söt variant, använd mindre socker eller byt ut en del av sockret mot honung.
- Syra: Variera mängden ättika och vinäger för att få en balans mellan sötma och syra.
- Grönsaker: Tillsätt andra grönsaker som morötter, purjolök eller paprika för att ge mer smak och textur.
- Örter: Använd färska örter som timjan, persilja eller oregano för att ge en extra dimension till smaken.
Chilisyltade Kantareller i Matlagningen
Chilisyltade kantareller är ett mångsidigt tillbehör som kan användas på många olika sätt i matlagningen. Här är några exempel:
Läs även: Bästa recepten med skogens guld
- Tillbehör till kötträtter: Servera chilisyltade kantareller till grillat kött, stekar eller vilt.
- Tillbehör till asiatiska rätter: Använd chilisyltade kantareller som tillbehör till asiatiska rätter som wok, nudlar eller risrätter.
- I sallader: Blanda chilisyltade kantareller i sallader för att ge en extra smakdimension.
- På smörgåsar: Lägg chilisyltade kantareller på smörgåsar med ost, skinka eller andra pålägg.
- I grytor och såser: Tillsätt chilisyltade kantareller i grytor och såser för att ge en djupare smak.
- Som topping på pizza: Använd chilisyltade kantareller som topping på pizza för en spännande smakkombination.
- Viltlasagne: Använd chilisyltade kantareller i en viltlasagne för en extra smakupplevelse.
Recept på Viltlasagne med Chilisyltade Kantareller
Detta recept kombinerar den klassiska lasagnen med smaken av vilt och chilisyltade kantareller.
Ingredienser:
- 500 g viltfärs
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar, nymald
- 4 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk viltfond, koncentrerad
- 2 msk rönnbärsgelé
- 1 msk kinesisk soja
- 5 enbär
- 1 tsk timjan
- 2 msk majsstärkelse (Maizena)
- 250 g lasagneplattor, färska
- 2 dl västerbottensost, riven
- 150 g chilisyltade kantareller (se recept ovan eller köp färdiga)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och finhacka löken. Skala och grovriv morötterna.
- Fräs lök och morötter i smör i en stekpanna.
- Tillsätt färsen och låt den steka med tills den fått fin färg.
- Krydda med salt och peppar.
- Häll på vatten och grädde.
- Tillsätt fond, gelé, soja, krossade enbär och timjan.
- Låt puttra utan lock ca 5 min.
- Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i såsen. Låt koka upp.
- Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara sås.
- Strö över osten.
- Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
- Låt lasagnen vila några minuter innan servering.
- Servera med en sallad och eventuellt lite extra chilisyltade kantareller.
Tips för att plocka och förbereda kantareller
- Rensa noggrant: Det är viktigt att rensa kantarellerna noggrant från smuts, barr och annat skräp. Använd en liten borste eller en fuktig trasa.
- Stek eller förväll: Innan du syltar kantarellerna är det bra att steka eller förvälla dem. Detta gör att de håller bättre och får en bättre konsistens. Stek dem i en torr panna tills vätskan har avdunstat, eller förväll dem i kokande vatten i några minuter.
- Förvara rätt: Förvara de syltade kantarellerna i kylskåp i väl rengjorda burkar. De håller i flera månader.
Andra sätt att ta tillvara på höstens skörd
Hösten är en tid för skörd och att ta tillvara på naturens gåvor. Förutom att sylta kantareller med chili finns det många andra sätt att förädla höstens råvaror. Här är några exempel:
- Soltorkade tomater: Torka egna tomater i ugnen och marinera dem i olja.
- Hemlagat äppelmos: Gör äppelmos med mindre socker och utan konserveringsmedel.
- Egen sweet chilisås: Gör sweet chilisås med råsocker och smaksätt med koriander eller ingefära.
- Hemmagjord lingonsylt: Gör lingonsylt utan socker med sötningsmedel som stevia.
- Hemgjord pressgurka: Lägg in gurka med dill eller andra kryddor.
- Picklade kantareller: Pickla kantareller i en ättikslag med kryddor.
- Rostad lök: Gör hemmagjord rostad lök.
- Surkål: Gör egen surkål.
Recept på Picklade Kantareller
Detta recept ger en klassisk inläggning av kantareller.
Ingredienser:
- ca 500 g trattkantareller eller kantareller
- 1 silverlök
- salt
Ättikslag:
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 3 kvistar rosmarin
Gör så här:
- Ansa och borsta trattkantarellerna. Skala och skär löken i fina klyftor.
- Koka upp vatten och salt, 1 ½ msk salt/liter vatten.
- Lägg i svamp och lök i vattnet och koka upp igen och häll sedan av i ett durkslag.
- Låt rinna av och lägg i en ren glasburk.
- Ättikslag: Koka upp ättika, socker, vatten och rosmarin.
- Häll på lagen och rosmarin på svampen, tryck ner svampen under vätskan och stäng locket.
- Låt svampen stå i minst 3 dagar. Förvara svalt.
Tips för att lyckas med inläggningar och syltning
- Rena burkar: Använd alltid rena och steriliserade burkar när du lägger in eller syltar. Diska burkarna noggrant och koka dem i vatten i några minuter för att döda eventuella bakterier.
- Rätt proportioner: Följ recepten noga och använd rätt proportioner av ingredienser.
- Låt svalna: Låt inläggningarna och sylten svalna helt innan du ställer in dem i kylskåpet.
- Förvara rätt: Förvara inläggningarna och sylten i kylskåp. De håller i flera månader, men kontrollera alltid att de ser och luktar bra innan du äter dem.
Läs även: Guide: Hållbarhet stekta kantareller
Läs även: Smakrikt Kycklinggryta Recept