Skånsk potatis med korv: En smakrik rätt med variationer

Skånsk potatis med korv är en klassisk rätt som värmer i vinterkylan och uppskattas av hela familjen. Rätten är enkel att tillaga och kan varieras på många olika sätt, beroende på smak och tillgång till ingredienser. I den här artikeln går vi igenom ett grundrecept på skånsk potatis och ett spännande sätt att servera isterband, samt ger tips på andra rätter som passar bra under de kallare månaderna.

Isterband med twist: En festlig variant

Isterband är en given del av den skånska matkulturen. Här presenteras en variant som ger den klassiska korven en extra smakdimension.

Ingredienser:

  • Isterband
  • Purjolök
  • Äpple
  • Rödbetor

Gör så här:

  1. Snitta isterbanden längs med och vrid isär dem lite, så att det bildas en skåra.
  2. Hacka purjolök, äpple och rödbetor fint.
  3. Fyll skåran i isterbanden med den hackade blandningen.
  4. Lägg isterbanden i en ugnsfast form och tillaga i ugnen på 150-170 grader i cirka 20 minuter, eller tills de "fläker upp sig" och är genomvarma.

Denna variant av isterband ger en fin balans mellan sälta, sötma och syrlighet, och är ett roligt sätt att förnya en klassisk rätt. Servera gärna med skånsk potatis och en klick senap.

Skånsk potatis: Grundrecept

Skånsk potatis är en krämig och smakrik potatisrätt som passar perfekt till korv, kött eller fisk.

Läs även: Traditionell Skånsk Leverpastej

Ingredienser:

  • 1 kg fast potatis
  • 1 lök
  • Smör
  • Grädde
  • Soja (efter smak)
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala och tärna potatisen och löken i cirka 1 cm stora bitar.
  2. Fräs potatisen och löken i smör i en stekpanna tills de fått lite färg.
  3. Häll på grädde, lite i taget, och låt den koka in under omrörning tills en stuvning bildats.
  4. Smaksätt med salt, peppar och lite soja för att få en fin färg och extra smak.

Tips:

  • Använd gärna en fast potatissort, som exempelvis Asterix eller King Edward, för bästa resultat.
  • För en ännu krämigare variant kan du tillsätta en klick smör eller en skvätt mjölk i slutet av tillagningen.
  • Experimentera med olika kryddor och smaksättningar, som exempelvis timjan, rosmarin eller vitlök.

Variationer och tillbehör

Skånsk potatis kan varieras på många olika sätt för att passa olika smaker och preferenser. Här är några förslag:

  • Med bacon: Stek knaperstekt bacon och tillsätt det till potatisen i slutet av tillagningen.
  • Med svamp: Fräs champinjoner eller annan svamp och blanda ner i potatisen.
  • Med ost: Riv över ost, exempelvis Västerbottensost eller cheddar, och låt den smälta ner i potatisen.
  • Vegansk variant: Ersätt grädden med havregrädde eller annan växtbaserad grädde.

Som tillbehör till skånsk potatis och korv passar det bra med:

  • Senap
  • Inlagd gurka
  • Rödbetssallad
  • En fräsch sallad

Andra värmande rätter för kalla dagar

Förutom skånsk potatis med korv finns det många andra rätter som passar bra under de kalla månaderna. Här är några exempel som nämns i användarens information:

  • Senapsbakad torsk med rostad sötpotatis: En hälsosam och smakrik rätt med torsk och sötpotatis.
  • Surkålsgryta från Alsace: En mustig och värmande gryta med surkål och kött.
  • Revbensspjäll med glaze: Kryddiga och smakrika revbensspjäll med en söt och syrlig glaze.

Revbensspjäll med glaze: Ett receptförslag

Eftersom revbensspjäll nämns som en passande rätt, kommer här ett mer detaljerat recept:

Läs även: Recept på Skånsk Ostkaka

Ingredienser:

  • Revbenssidor
  • Grillkrydda
  • Spiskummin
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Olja
  • Vatten

Glaze:

  • 2 msk oystersås
  • 1 msk soyasås
  • 1 msk honung
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk sambal oelek
  • Saften av 1 lime

Gör så här:

  1. Gör en kryddblandning av grillkrydda, spiskummin, svartpeppar och salt.
  2. Smörj in revbenssidorna på båda sidorna med kryddblandningen och klappa väl.
  3. Låt revbenssidorna "stå och dra" i cirka 1 timme i rumstemperatur.
  4. Häll lite vatten i botten på en långpanna (för att revbensspjällen inte ska bränna fast).
  5. Lägg i revbenen och ringla över lite olja.
  6. In i ugnen på 200 grader.
  7. Efter cirka 30 minuter, pensla på glaceringen (blanda alla ingredienser till glaceringen).
  8. Vänd revbensspjällen och glacera andra sidan.
  9. Fortsätt tillaga i ugnen i ytterligare 30 minuter med den nya sidan upp.

Tips:

  • För extra möra revbensspjäll, koka dem i vatten med kryddor i cirka 1 timme innan du ugnsbakar dem.
  • Justera mängden sambal oelek efter smak.
  • Servera revbensspjällen med skånsk potatis eller rostad potatis och en fräsch sallad.

Använda skyn från revbensspjällen till skånsk potatis

Ett smart tips är att använda skyn från långpannan med revbensspjällen till att smaksätta den skånska potatisen. Detta ger potatisen en extra dimension av smak och gör rätten ännu mer smakrik. Följ då receptet för skånsk potatis ovan, men byt ut en del av grädden mot cirka 5 dl sky från revbensspjällen.

Skånsk potatis: Tidsåtgång och förberedelser

Enligt informationen tar skånsk potatis cirka 30 minuter att tillaga. Detta gör rätten till ett bra alternativ när man vill ha en snabb och enkel middag. För att spara tid kan man förbereda ingredienserna i förväg, exempelvis skala och tärna potatisen och löken.

Läs även: Recept: Indisk gryta

Populära inlägg: