Stekt Ankbröst: Recept och Tillbehör för en Gourmetmåltid

Att steka ankbröst är en konst som kan bemästras med rätt teknik och recept. Denna artikel utforskar olika metoder och tillbehör för att skapa en minnesvärd måltid, från klassiska skysåser till innovativa blåbärssåser och rotfruktsrösti. Oavsett om du är en erfaren kock eller en nybörjare i köket, kommer du att finna inspiration och praktiska tips för att lyckas med ditt ankbröst.

Ankbröst: Förberedelse och Stekning

Förberedelse

Innan stekningen är det viktigt att förbereda ankbröstet korrekt. Börja med att putsa bort eventuella hinnor och senor. Skär sedan ett tätt rutmönster i fettkappan. Detta hjälper fettet att smälta under stekningen och ger en krispig yta. Krydda med salt och peppar efter smak.

Stekning i Stekpanna

En vanlig metod är att steka ankbröstet i en stekpanna. Lägg ankbröstet med fettsidan nedåt i en kall stekpanna med lite salt i botten. Värm upp pannan till hög värme och låt fettet smälta ut. Stek tills fettkappan är gyllenbrun och krispig. Vänd sedan och stek den andra sidan lätt gyllene.

Stekning i Ugn

Efter stekpannan kan ankbröstet stekas klart i ugnen. Placera ankbröstet i en ugnsform med fettkappan uppåt. Stek i mitten av ugnen på ca 150 grader tills bröstet når en innertemperatur på 52 grader för medium rare, ca 8 minuter. Använd en köttermometer för att säkerställa rätt temperatur.

Läs även: Smakrikt Kycklinggryta Recept

Vila

Låt ankbröstet vila i smörpapper eller bakplåtspapper i minst 5 minuter innan det skärs upp. Detta gör att köttsaften fördelas jämnt och ger ett saftigare resultat.

Såser som Kompletterar Ankbröst

Skysås

En klassisk skysås är ett utmärkt tillbehör till ankbröst. Finhacka schalottenlök och fräs mjuk i smör. Tillsätt vitt vin och vit balsamvinäger och låt det koka ner. Tillsätt vatten, fond och socker och låt skyn småkoka tills den reducerats till hälften. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.

Blåbärssås

För en fruktigare smak kan du prova en blåbärssås. Smält socker i en kastrull och blanda ner finhackad lök, blåbär och timjan. Tillsätt vin, vatten och fond och låt det sjuda i ca 10 minuter. Sila såsen och pressa med en sked för att få ut vätskan. Värm den silade såsen och vispa ner smör och maizena utrört i kallt vatten. Låt koka upp.

Portvinssås

En portvinssås ger en djup och rik smak till ankbröstet. Fräs finhackad lök och vitlök i en kastrull med timjan. Tillsätt balsamvinäger och socker och reducera tills hälften av vätskan är kvar. Tillsätt portvin och reducera igen. Ha i oxfond och vatten och låt koka utan lock i ca 5 minuter. Sila av såsen och ha upp i ren kastrull. Rör ut maizenamjöl i lite vatten och ha i såsen. Skär smöret i småbitar och låt det smälta ner i såsen. Sjud tills såsen tjocknat. Smaka av med salt.

Läs även: Gott Recept: Stekt Svartkål

Kryddig Apelsinsås

En kryddig apelsinsås ger en fräsch och aromatisk smak till ankbröstet. Skiva lök och vitlök och lägg i en varm kastrull med rapsolja. Häll på socker och låt det karamelliseras. Häll sedan på vinäger och vin, låt koka ihop. Tillsätt kycklingfond och koka ner till önskad konsistens. Smaka av med ingefära, apelsin, chilisås, salt och peppar. Sila slutligen av.

Tillbehör som Förhöjer Smakupplevelsen

Bakade Tomater

Bakade tomater är ett enkelt och smakfullt tillbehör. Lägg kvisttomater i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt och svartpeppar. Baka i ugnen i ca 30 minuter på 175 grader.

Sparris

Grillad sparris är ett friskt och krispigt tillbehör. Grilla sparrisen i en grillpanna/stekpanna i lite olivolja. Krydda med flingsalt.

Rotfruktsrösti

Rotfruktsrösti är ett rustikt och smakrikt tillbehör. Riv potatis, morot, palsternacka och lök på ett rivjärn. Pudra över mjöl och salt och rör om. Stek små plättar i smör i en stekpanna tills de fått fin yta och är genomstekta.

Kålsallad

En kålsallad ger en krispig och fräsch kontrast till det rika ankbröstet. Repa svartkål och finhacka purjolök. Stek i olja tillsammans med pumpakärnor. Smaka av med örtsalt.

Läs även: Näringsinformation leverkorv

Ugnsstekt Potatis med Parmesan

Skölj mandelpotatis och skär dem i halvor. Blanda dem med riven parmesanost och salt på en smord plåt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills potatisen är mjuk och osten har fått färg.

Schalottenlökscreme

Smält smör i en kastrull utan att det får färg. Ta i löken och låt den fräsa på medelhög värme tills den mjuknar. Tillsätt socker och låt löken bli lätt brynt. Mixa löken med mixerstav till en slät creme.

Dillolja

Mixa färsk dill med rapsolja i en matberedare. Krydda med en nypa flingsalt.

Dryckestips

Vin

Ett fylligt rött vin passar utmärkt till ankbröst. Pinot Noir är ett bra val, med sin nyanserade doft av hallon, björnbär och mogna körsbär. Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz är också ett bra alternativ, med smakinslag av plommon, björnbärssylt, mandel, vanilj, lakrits och mörk choklad.

Alkoholfritt

För ett alkoholfritt alternativ kan du testa Jacob´s Creeks Un Vined Shiraz.

Portvin

En Red Port passar utmärkt till portvinssåsen, med sin fylligt fruktiga och söta smak med inslag av katrinplommon, svartpeppar, torkade fikon och nötter.

Serveringstips

Skär ankbröstet i skivor mot fibrerna. Lägg upp sparris, ankbröst och bakade tomater på tallrikar. Ringla skyn över ankbrösten och servera med dillolja. Servera med rotfruktsrösti och kålsallad bredvid, toppa med portvinssåsen. Lägg en klick lökcreme i mitten på tallriken och några skivor ankbröst ovanpå. Fördela ut grönsakerna på tallrikarna och skeda över lite sås.

Stekgrader för Ankbröst

  • Blodigt: 55 °C
  • Medium: 62 °C
  • Välstekt: 70 °C

Att Undvika Vanliga Misstag

  • Överstekning: Använd en köttermometer för att undvika att ankbröstet blir torrt.
  • Täcka över stekpannan: Undvik att täcka över stekpannan eller formen för att behålla krispigheten.
  • Inte vila köttet: Låt ankbröstet vila i minst 5 minuter innan det skärs upp för att behålla saftigheten.

Populära inlägg: