Kyckling är en mångsidig råvara som kan varieras i oändlighet. Men hemligheten bakom en riktigt lyckad kycklingrätt ligger ofta i såsen. En välkomponerad sås lyfter kycklingen till nya höjder och skapar en smakupplevelse som får gästerna att jubla. I den här artikeln kommer vi att utforska en mängd inspirerande och läckra såser som passar perfekt till stekt kyckling, oavsett om det är vardag eller fest.
Gräddsås med soja och pressgurka: En klassiker
En klassisk gräddsås med en twist av soja är en säker vinnare. Den umamirika sojan ger en extra dimension till såsen, och den friska pressgurkan bryter av fint mot det krämiga.
Ingredienser:
- 4 kycklingfiléer
- 1 msk smör eller margarin
- Salt och peppar
- 1 msk kinesisk soja
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl mjölk
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 msk strösocker
- 1 msk ättika (12%)
- 1 msk vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 gurka
- 1/2 ask gräslök (à 20 g)
- 65 g röd mangold (eller annan grön sallad)
Gör så här:
- Pressgurka: Blanda socker, ättika, vatten och salt i en bunke. Rör tills sockret löst sig. Hyvla gurkan tunt och vänd ner i lagen. Hacka gräslöken och vänd ner eller servera vid sidan av.
- Kyckling: Dela filéerna en gång på längden. Bryn dem på båda sidor i matfettet i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Häll i soja och grädde. Låt sjuda ca 10 minuter. Vänd då och då på filéerna.
- Lyft upp filéerna ur pannan. Blanda mjölken med majsstärkelsen och vispa ner i pannan. Låt sjuda några minuter under omrörning och smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen i såsen.
- Servera kycklingen med ris, pressgurka och mangold.
Kyckling i skysås: Enkel och smakrik
Denna skysås är otroligt lätt att göra och passar lika bra till vardags som till helgen.
Ingredienser:
- Kycklingfiléer
- Smör eller olja
- Salt, vitpeppar och paprikakrydda
- Vatten
- Buljong
- Grädde
- Soja
- Vitlök
- Mango chutney (kan uteslutas)
- Vetemjöl
Gör så här:
- Skölj av kycklingen och torka den torr. Krydda med salt, vitpeppar och paprikakrydda.
- Stek kycklingen i smör eller olja i en stekpanna så den blir fint brynt runt om. Stek sedan klart i ugnen (225 grader) tills den är genomstekt (innertemperatur 72 grader).
- Häll vatten i stekpannan och tillsätt buljong, vispa tills buljongen lösts upp.
- Tillsätt grädde, soja, vitlök och mango chutney (om du vill).
- Red av såsen med lite vetemjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens.
Currysås: En smak av Indien
En currysås ger kycklingen en exotisk touch och passar perfekt till ris eller couscous.
Läs även: Guide till soppa för många portioner
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 2 tsk curry
- 4 dl kycklingbuljong
- 1,5 msk Maizena majsstärkelse
- 2 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar nymald
Gör så här:
- Skala och hacka lök och fräs den i smör tillsammans med curry. Det får inte ta färg, bara bli glansigt.
- Tillsätt 4 dl kycklingbuljong i lökfräset.
- Rör ut majsstärkelsen med ett par msk kallt vatten och tillsätt det i såsen under omrörning.
Ädelostsås: För den som älskar starka smaker
En ädelostsås är krämig, smakrik och passar utmärkt till kyckling. Servera med en fräsch sallad för en balanserad måltid.
Ingredienser:
- 140 g gräddädelost t ex Kvibille
- 3 dl lätt crème fraiche
- 1 dl vatten
- 1 hönsbuljongtärning
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar nymald
Gör så här:
- Låt ädelosten smälta i en kastrull och sedan fräsa 30 sekunder.
- Vispa i crème fraiche, vatten och buljongtärning. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda ca 5 min.
Dragonsås: En aromatisk smakupplevelse
Dragon ger såsen en speciell karaktär som passar utmärkt till kyckling.
Ingredienser:
- 1 lök gul
- 2 dragonkvistar
- 1 msk rapsolja
- 2 dl vitt vin torrt
- 2 dl vatten
- 1 msk kycklingfond konc
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 1/2 dl yoghurt turkisk
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar nymald
- 1 msk majsstärkelse Maizena
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Finhacka dragonen. Fräs lök och dragon i olja ca 3 min.
- Tillsätt vin, vatten och fond och låt koka utan lock ca 5 min. Tillsätt grädden och koka ca 10 min.
- Klicka i yoghurten och mixa såsen slät och skummig med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
Inspiration från bloggar och forum
Många bloggare och matentusiaster delar med sig av sina bästa recept på såser till kyckling. En sökning på nätet ger mängder av inspiration och idéer.
Ett exempel är en bloggare som tipsar om en sås gjord på creme fraiche, grädde, färskost, timjan, vitt vin, kycklingfond och riven parmesan. Denna sås verkar vara mycket populär bland bloggens läsare.
Läs även: Sommargrillning: Så Grillar Du Kyckling
Tips för att lyckas med såsen
- Använd bra råvaror: En bra sås börjar med bra råvaror. Använd färska örter, kvalitetsgrädde och en god buljong.
- Smaka av: Smaka av såsen under tillagningen och justera kryddningen efter smak.
- Reducera: Låt såsen reducera för att få en mer koncentrerad smak.
- Experimentera: Var inte rädd för att experimentera med olika smaker och ingredienser.
Variera tillbehören
För att skapa en komplett måltid är det viktigt att välja rätt tillbehör till kycklingen och såsen. Ris, potatis, pasta eller couscous är alla bra alternativ. En fräsch sallad eller rostade grönsaker passar också utmärkt.
Läs även: Guide: Vin till kreolsk gryta