Grytor är en fantastisk rätt som kan varieras i oändlighet. Från klassiska franska rätter som Boeuf Bourguignon till snabblagade vardagsgrytor med kyckling och ris, finns det något för alla smaker och tillfällen. Denna artikel utforskar olika typer av grytor, tekniker och tips för att skapa den perfekta grytan.
Boeuf Bourguignon: En Klassisk Fransk Gryta
Boeuf Bourguignon är en klassisk fransk gryta med en mustig smak av rött vin och örter. Denna rätt är perfekt för en kylig kväll och passar utmärkt att servera med ett kraftigt rött vin, gärna från Frankrike.
Ingredienser:
- 1 kg grytbitar av nöt
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk smör + 1 msk
- 2 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 2 msk tomatpuré
- 4 dl rött vin
- 2 dl vatten
- 0,5 dl koncentrerad kalvfond
- 2 lagerblad
- 4 kvistar timjan
- 2 kvistar rosmarin
- 250 g smålökar
- 250 g champinjoner
- 150 g rökt fläsk
Gör så här:
- Förbered köttet och grönsakerna: Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
- Bryn köttet: Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta.
- Stek löken: Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut. Lägg över löken i grytan.
- Koka grytan: Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
- Förbered smålökar, champinjoner och fläsk: Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket.
- Stek fläsk, lök och champinjoner: Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg.
- Blanda och sjud: Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin.
- Servera: Servera med potatismos, baguette och en fräsch sallad.
Köttgryta med Lök och Champinjoner: En Nordisk Variant
Denna rejäla köttgryta är en specialitet från Östersjöns nordligaste stränder. Med lök, purjolök och champinjoner får den en robust och smakrik karaktär.
Ingredienser:
- Grytbitar av nötkött
- Lök
- Purjolök
- Champinjoner
- Morötter
- Grönsaksfond
- Grädde
- Kikkoman sojasås
- Lagerblad
- Potatis
- Smör
- Mjölk
- Muskotnöt
- Persilja
Gör så här:
- Förbered grönsakerna: Skala löken och skär dem i hasselnötsstora bitar. Tvätta purjolök och morötter, rensa champinjonerna och skär allt i ca 1 cm tjocka skivor.
- Stek köttet: Skär köttet i 1 cm tärningar, stek i en stor kastrull med olja.
- Deglasera och koka: Deglasera grönsakerna med grönsaksfonden, grädden och Kikkoman sojasås, tillsätt lagerbladen.
- Koka potatisen: Tvätta och skala potatisen och lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten, tillsätt rikligt med salt och koka potatisen mjuk.
- Mosa potatisen: Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av i den heta pannan. Mosa potatisen med smör, mjölk och muskotnöt till en krämig puré. Smaka av med salt.
- Servera: Garnera den färdiga rätten med persilja och servera med potatismos.
Kycklinggryta: En Enkel och Populär Vardagsrätt
Kycklinggryta är en otroligt populär rätt som är enkel att laga och kan ätas både till vardags och till fest. Den är mångsidig och kan serveras med ris, potatis eller pasta.
Läs även: Guide till soppa för många portioner
Ingredienser:
- Kycklingfiléer
- Lök
- Paprika
- Kycklingfond
- Kalvfond
- Soja
- Grädde
- Honung
- Färskost
Gör så här:
- Stek kycklingen: Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, stek bitar i smör.
- Tillsätt grönsaker: Hacka lök och paprika. Ha i det med kycklingen när den blivit genomstekt.
- Krydda och koka: Häll i kycklingfond, kalvfond och soja. Krydda.
- Tillsätt grädde och färskost: Häll i grädde, honung och färskost och blanda runt, låt sedan puttra i ca 10 min till på medelvärme.
- Servera: Servera med ris, potatis eller pasta.
Tips: För ett smalare alternativ, byt ut grädden och färskosten till smalare varianter. Milda Mat Lätt (4% fett) och Eldorado färskost (4% fett) är bra alternativ.
Gräddig Köttgryta: En Värmande Höst- och Vinterrätt
Denna gräddiga köttgryta är perfekt för hösten och vintern. Den kan förberedas i förväg och blir bara godare av att stå.
Ingredienser:
- Grytbitar av nötkött
- Lök
- Vitlök
- Morötter
- Passerade tomater
- Vatten
- Grädde
- Oxfond
- Soja
- Salt
- Peppar
- Kryddpeppar
- Lagerblad
- Champinjoner
- Bacon (valfritt)
Gör så här:
- Förbered köttet och grönsakerna: Skär bort senor och hinnor från köttet och skär det i mindre bitar (ca 2×2 cm). Bryn köttet runt om i stekpanna och lägg sedan över det i en gryta.
- Bryn grönsakerna: Bryn lök, vitlök och morötter i stekpannan och lägg sedan ner det i grytan där du redan lagt det brynta köttet.
- Koka grytan: Tillsätt passerade tomater, vatten, oxfond och kryddorna (utom grädde och soja). Rör om då och då, och tillsätt mer vatten ifall det behövs. Köttet ska hela tiden vara så gott som täckt av vätska.
- Låt sjuda: Låt köttgrytan koka i cirka 3-3,5 timmar, eller tills köttet är mört och fint.
- Tillsätt grädde och soja: Häll i sojan och grädden, och låt grytan koka i ungefär en halvtimme till.
- Stek champinjonerna: Stek under tiden champinjonerna i en stekpanna så vätskan går ur dem. Tillsätt eventuellt stekt bacon.
- Servera: Servera med pressgurka och ett gott rödvin.
Gryta med Kyckling och Ris: En Snabb och Enkel Variant
Denna gryta med kyckling och ris är ett snabbt och enkelt alternativ för en vardagsmiddag.
Ingredienser:
- Ris eller havreris
- Rödlök
- Strimlad kycklingfilé
- Olja
- Salt
- Peppar
- Matlagningsgrädde
- Kycklingbuljongtärning
- Chilisås
- Mjölk
- Torkad timjan
- Körsbärstomater
Gör så här:
- Koka riset: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Stek kycklingen och löken: Skala och skär löken i stora klyftor. Stek lök och kyckling i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt övriga ingredienser: Rör i grädde, chilisås, smulad buljongtärning, mjölk och timjan.
- Låt sjuda: Låt sjuda i ca 5 minuter.
- Servera: Servera grytan med ris och tomater.
Redning av Grytor: Tips och Tricks
Att reda en gryta är viktigt för att få rätt konsistens. Här är några olika sätt att reda en gryta:
Läs även: Sommargrillning: Så Grillar Du Kyckling
- Toppredning: En toppredning innehåller inget fett och passar bra till mjölk- och gräddbaserade grytor och soppor. Du kan använda vetemjöl, Idealmjöl, maizena, potatismjöl eller arrowrot.
- Bottenredning: En bottenredning innebär att man rör ut redningen i fett i början och sedan spär med vätska.
Olika typer av toppredningar:
- Vetemjöl: Passar med mjölk och/eller grädde som bas eller grumligare grytor, såser och soppor.
- Maizena eller potatismjöl: Ger en klarare redning som passar till allt men speciellt till klara såser, soppor och kräm. Glutenfritt.
- Arrowrot: Ger en helt klar redning och passar till ex. asiatisk mat. Glutenfritt.
- Idealmjöl: Strö det direkt i den kokande vätskan under omrörning till önskad tjocklek.
Att Välja Rätt Vin till Grytan
Ett gott vin kan lyfta en gryta till nya höjder. Till en mustig och gräddig köttgryta med nötkött passar det bra med ett rödvin med lite tryck i, som går under kategorin kryddigt och mustigt. Gärna ett riojavin i stil med Baron de Ley eller ett franskt vin med mycket smak i.
Vegetariska Alternativ
Det är fullt möjligt att göra en vegetarisk gryta som är lika smakrik och mättande som en köttgryta. Använd grönsaker som svamp, rotfrukter och baljväxter för att skapa en mustig och näringsrik rätt.
Läs även: Guide: Vin till kreolsk gryta