Kanelbullen är en älskad klassiker i det svenska fikabordet. Med sin doft av kanel och kardemumma, och sin mjuka, saftiga konsistens, är den en favorit hos både stora och små. Denna artikel utforskar olika recept och tekniker för att baka de perfekta kanelbullarna, från traditionella metoder till innovativa variationer.
Kanelbullar i Långpanna: Enkelt och Smidigt
Att baka kanelbullar i långpanna är ett utmärkt sätt att få många bullar på en gång, perfekt för kalas eller större sällskap. Victoria Willén delar med sig av ett populärt recept från sin blogg, där bullarna får en extra krämig fyllning.
Ingredienser:
- 50 g färsk jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk nystötta kardemummakärnor
- 13 dl vetemjöl
Fyllning:
- 200 g naturell färskost
- 100 g rumstempererat smör
- 2 msk malen kanel
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
Pensling och Garnering:
- 1 ägg
- Pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli ljummen, max 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör om tills den har lösts upp.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma och lite mjöl i taget tills du har fått en fin deg som är mjuk och smidig.
- Knåda degen ca 7 minuter med maskin.
- Låt degen jäsa under bakduk eller lock i ca 40 minuter tills den har blivit dubbelt så stor.
- Vispa alla ingredienser till fyllningen med elvisp.
- Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel som är ungefär dubbelt så stor som din plåt. Plåten behöver vara ca 30×40 cm, men är den större går det också bra.
- Lägg ett bakplåtspapper på plåten och halva degen på den (andra halvan ligger utanför).
- Bred på ett tjockt lager med kanelfyllning på den halva som ligger på plåten och vik över den andra delen av degen.
- Klipp många jack på ovansidan av degen så att kanelfyllningen syns. Stansa sedan ut fyrkantiga bullar med en en degskrapa eller kniv. Skär ända ner i botten
- Täck över med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda långt ner i ugnen i 20-25 minuter. Bullarna ska få en fin färg och bli genomgräddade även i mitten av plåten.
- Ta ut och låt svalna på plåten. Bryt av bullarna eftersom de redan är stansade, eller skär om det behövs.
Det Klassiska Receptet: Vetebullar/Kanelbullar/Vetebröd
Det klassiska receptet på vetebullar, som ofta återfinns på vetemjölsförpackningar, är en bra grund för att baka kanelbullar. Detta recept ger cirka 40 småbullar eller 4 längder.
Ingredienser:
- 50 g färsk jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 150 g smör
- 12-13 dl vetemjöl
- Kardemumma (efter smak)
Fyllning:
- 150 g smör, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
Pensling och Garnering:
- 1 ägg
- Pärlsocker
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om.
- Mät upp mjölet och häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i 4 delar. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan.
- Rulla ihop till en rulle.
Bullar:
- Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter.
- Värm ugnen till 225-250°C.
Klippta längder:
- Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv.
- Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 200°C.
- Pensla med ägg och strö över pärlsocker före gräddning. Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna.
Tips för Saftiga Kanelbullar
För att få riktigt saftiga kanelbullar finns det några viktiga tips att tänka på:
Läs även: Variationer av baconris
- Rumstempererade ingredienser: Använd rumstempererade ingredienser för att degen ska bli jämn och smidig.
- Väg ingredienserna: Väg hellre än mät ingredienserna för mer exakta resultat.
- Undvik kontakt mellan jäst och salt: Saltet kan störa jäsningen, så undvik att de kommer i direkt kontakt.
- Tillsätt inte allt mjöl på en gång: För mycket mjöl kan göra bullarna torra och kompakta.
- Farinsocker i fyllningen: Använd farinsocker i fyllningen för extra saftighet och smak.
- Knåda länge: Knåda degen ordentligt, minst 10 minuter med maskin eller längre för hand.
- Forma bullarna innan jäsning: Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish.
- Frys ojästa bullar: Om du har för mycket deg, frys ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsa.
- Låt jäsningen ta tid: Låt degen jäsa ordentligt, men glöm inte bort den.
- Salt och vatten i äggpenslingen: Ha i lite salt och vatten till ägget vid penslingen för att det ska bli lättare att pensla med.
- Pensla med sockerlag: Pensla med sockerlag när bullarna är klara för att "stänga in" saftigheten.
Camilla: Receptkreatören och Hemkunskapsläraren
Camilla, en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare och TV-kock, delar med sig av sitt recept på saftiga och fluffiga kanelbullar. Hon betonar att det inte behöver vara perfekt knutna som på ett bageri, utan att det viktigaste är att de är goda.
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk kardemumma
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
- 150 g smör, rumstempererat
- 1 dl farinsocker
- 2 msk kanel
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
- Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Du vet att degen är färdigknådad när du försiktigt kan tänja ut degen och få ett så kallat glutenfönster.
- Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök.
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Låt koka upp tills sockret lösts upp sig i vattnet.
Variationer på Fyllningen
Kanelbullar kan varieras i oändlighet genom att ändra fyllningen. Här är några förslag:
- Choklad- och hasselnötsfyllning: Blanda smält choklad med hackade hasselnötter.
- Mandelmassa- och apelsinfyllning: Riv mandelmassa och blanda med apelsinmarmelad.
- Nutellafyllning: Bred Nutella direkt på degen.
- Kanelbullar med mörk choklad: Blanda ner bitar av mörk choklad (70%) i den traditionella kanelfyllningen.
- Blåbärsbullar: Byt ut fyllningen mot smör, blåbär och syltsocker (eller strösocker blandat med potatismjöl).
- Vaniljbullar: Byt ut fyllningen mot smör, strösocker och vaniljsocker.
- Kanelbullar med mandelmassa: Hyvla mandelmassa ovanpå den traditionella fyllningen.
Formen på Bullarna
Formen på kanelbullarna kan också varieras. Här är några exempel:
- Snurrade bullar: Kavla ut degen, bred på fyllning, vik ihop och skär i strimlor. Tvinna varje strimla och snurra ihop till en bulle.
- Klassiska snäckor: Rulla ihop degen till en rulle och skär i skivor. Lägg skivorna med snittytan uppåt i bullformar.
- Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv.
- Knutar: Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut.
Att Arbeta med Degen
En viktig faktor för att lyckas med kanelbullar är att arbeta degen ordentligt. Här är några tips:
Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen
- Knåda degen länge: Knåda degen i maskin i minst 10 minuter eller för hand tills den är elastisk och glansig.
- Tillsätt mjölet gradvis: Tillsätt mjölet lite i taget tills degen släpper från kanten av bunken.
- Undvik en torr deg: En torr deg är svår att kavla och ger torra bullar.
- Jäs degen ordentligt: Låt degen jäsa till dubbel storlek, både i bunken och på plåten.
Gräddning och Förvaring
- Grädda bullarna i rätt temperatur: Grädda bullarna i mitten av ugnen i 200-250 grader tills de är gyllenbruna.
- Pensla med sockerlag direkt efter gräddning: Pensla bullarna med sockerlag direkt efter att de kommit ut ur ugnen för att behålla saftigheten.
- Förvara bullarna rätt: Förvara bullarna i en lufttät burk eller påse för att de ska hålla sig mjuka och saftiga.
- Frysa in bullarna: Om du inte ska äta bullarna inom de närmaste dagarna, frys ner dem i fryspåsar så snart som möjligt efter gräddning.
- Frysa in ojästa bullar: Det är också möjligt att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsa. Låt dem tina och jäsa innan gräddning.
Att Använda Torrjäst
Om du använder torrjäst istället för färsk jäst, värm mjölken lite mer (ca 40-45 grader) och tillsätt lite kardemumma i degen.
Kanelbullens Dag
Kanelbullens dag firas den 4 oktober i Sverige. Det är en dag då vi hyllar denna älskade klassiker och njuter av nybakade kanelbullar tillsammans med vänner och familj.
Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon