Ostronskivling: En mångsidig delikatess - recept och inspiration

Ostronskivlingen, med sin milda smak och behagliga konsistens, är en fantastisk svamp som kan användas i en mängd olika rätter. Den är inte bara god, utan också relativt enkel att tillaga och odla. Denna artikel utforskar ostronskivlingens mångsidighet, från enkla stekta tillbehör till mer avancerade veganska rätter, samt ger tips om odling och förvaring.

Vegansk "stek" av ostronskivling

Ett spännande sätt att använda ostronskivling är som en vegansk "stek". Denna rätt är inte bara smakrik utan också fylld med umami.

Ingredienser:

  • Ostronskivling
  • Torkad svamp (t.ex. kantareller, taggsvamp, trattkantareller)
  • Vitlök
  • Maldon flingsalt
  • Potatis
  • Rapsolja
  • Svartpeppar
  • Kryddrub (valfri blandning av kryddor)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Mortla torkad svamp till ett pulver.
  3. Blanda ihop örtsmör genom att mortla vitlök och flingsalt till en pasta.
  4. Skär potatisen i klyftor, täck med rapsolja, flingsalt och svartpeppar. Baka i ugnen i ca 25 minuter tills potatisen fått fin färg och är mjuk.
  5. Blanda ihop ingredienserna till kryddruben.
  6. Lägg ostronskivlingsklasarna i en skål eller påse tillsammans med kryddrub och skaka om så de täcks helt.
  7. Stek ostronskivlingstekarna en i taget. Pressa dem hårt med botten på en annan stekpanna medan de steks så vätskan pressas ur dem och de plattas till. Stek och pressa först 2-3 minuter på ena sidan och sedan 2-3 minuter på andra. När de inte längre minskar i storlek medan du pressar så räcker det med att du bara steker dem utan press tills de inte längre vätskar ur och har fått fin färg.
  8. Servera med potatisklyftor och örtsmör.

Pizza bianco med potatis och röd pesto

Ostronskivling kan också användas som topping på pizza. En Pizza bianco med potatis och röd pesto är ett utmärkt exempel.

Tips för pizzabaket:

  • Använd en pizzaugn för att få en krispig botten.
  • En degblandare med interaktiv skärm kan underlätta arbetet med degen.

Wok med ostronskivling och grönsaker

För en snabb och enkel måltid kan du woka ostronskivling med grönsaker.

Läs även: Variationer av baconris

Ingredienser:

  • Ostronskivling
  • Olja
  • Lök
  • Vitlök
  • Broccoli
  • Soja-sås
  • Ris
  • Rostade sesamfrön

Tillagning:

  1. Dela svampen i mindre bitar.
  2. Hetta upp en wok eller stekpanna tills den blir riktigt het.
  3. Tillsätt olja och stek svampen tills den fått fin färg och är frasig.
  4. Tillsätt mer olja och häll ner lök, vitlök och broccoli. Stek på hög värme tills grönsakerna börjat mjukna och fått fin färg men ändå är krispiga.
  5. Lägg ner svampen och häll över soja-såsen.
  6. Låt allt bli varmt, blanda och servera med ris och rostade sesamfrön.

Satay med ostronskivling

Satay är en indonesisk rätt som traditionellt består av grillspett med kött och jordnötssås. Ostronskivling kan användas som ett utmärkt vegetariskt alternativ.

Ingredienser:

  • 400 g ostronskivling
  • 1 msk neutral matolja
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1⁄2 dl jordnötssmör
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk ketjap manis (söt sojasås)
  • 2 msk japansk sojasås
  • 1 thaichili eller röd spansk chilifrukt, finhackad
  • 1 lime, pressad saft
  • 2 morötter
  • 1 rättika
  • 2-3 msk neutral matolja
  • Flingsalt
  • 1⁄2 tsk chiliflakes
  • Nymald svartpeppar
  • 2-3 msk grovhackade jordnötter
  • Färska örter, t ex thaibasilika, mynta och koriander

Tillagning:

  1. Blötlägg spetten i kallt vatten en stund innan för att de inte ska ta eld.
  2. Riv svampen i långa strimlor. Trä upp svampen på träspetten.
  3. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs finhackad vitlök i någon minut så att den får lite färg. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, ketjap manis, sojasås och finhackad chili. Blanda och puttra samman såsen i 10 minuter utan lock. Rör då och då så att såsen inte bränns i botten.
  4. Tillsätt limesaft och puttra samman i ytterligare 2-3 minuter. Blanda och sätt åt sidan att svalna.
  5. Skala och skär morötter och rättika i långa remsor med en julienneskärare eller vass kniv. Gnid in svampen med några matskedar olja.
  6. Grilla spetten eller stek i en grillpanna tills svampen fått fin färg. Krydda med lite salt, chiliflakes och nymald svartpeppar.
  7. Servera svampen med grönsaker och jordnötssås.

Svamppasta med ostronskivling, valnötter och friterad salvia

En elegant och smakrik pastarätt med ostronskivling, valnötter och friterad salvia.

Ingredienser:

  • Spaghetti
  • Ostronskivling
  • Champinjoner
  • Valnötter
  • Salvia
  • Vitlök
  • Parmesan
  • Matlagningsgrädde
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Tillagning:

  1. Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten.
  2. Skala och finhacka vitlök. Grovhacka champinjoner. Skiva ostronskivling. Finhacka valnötter. Grovhacka hälften av salviabladen och spara resterande blad. Riv parmesan.
  3. Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelvärme. Fräs de hela salviabladen i 1-2 min, eller tills de ser krispiga ut och har fått en mörkgrön färg. Plocka upp salviabladen med en mattång och placera dem på en tallrik med hushållspapper.
  4. Fräs valnötter i samma panna i 1-2 min och sätt åt sidan.
  5. Lägg i spaghettin i kastrullen med det kokande vattnet. Koka i 10 min, eller tills ‘al dente’. Häll av spaghettin i ett durkslag och häll den sedan tillbaka i kastrullen. Ringla över en skvätt olja. Sätt åt sidan med lock så att pastan håller sig varm.
  6. Hetta upp en skvätt olja i stekpannan på hög värme. Fräs vitlök, champinjoner och ostronskivlingar i 5 min. Krydda med salt och peppar.
  7. När svamparna har brynts och sloknat något kan du sänka till medelvärme. Lägg i matlagningsgrädde, hackad salvia och hälften av parmesanen. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda i 7-10 min.
  8. Blanda såsen med spaghettin och garnera med friterad salvia och resterande parmesan.

Smörstekt ostronskivling

Ett enkelt och snabbt tillbehör som passar till många rätter.

Ingredienser:

  • Ostronskivling
  • Smör
  • Olivolja
  • Lök
  • Vitlök
  • Persilja
  • Salt
  • Peppar

Tillagning:

  1. Skala och skiva lök och vitlök fint.
  2. Ansa och riv svampen i strimlor.
  3. Stek svampen i smör och olivolja i en stekpanna, tills den fått fin färg och börjar bli krispig.
  4. Tillsätt lök och vitlök och stek ytterligare ett par minuter.
  5. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Hacka persilja och strö över vid servering.

Glaserad ostronskivling

En sötstark och smakrik variant av ostronskivling.

Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen

Tillagning:

  1. Lägg ut svampen i en ugnssäker form eller plåt och pensla ett rikligt lager glaze över svampen.
  2. Vänd på svampen när ytan karamelliserats något och kanterna börjar sotas och pensla på även baksidan.
  3. Låt ligga i ugnen i cirka 10 minuter till tills även baksidan fått fin färg. Var uppmärksam på svampen.

Ostronskivling: Mer än bara en ingrediens

Ostronskivlingen är inte bara en ingrediens, utan en upplevelse. Dess mångsidighet gör den till en favorit i många kök.

Kuriosa om ostronskivling:

  • Den saknar rot, stam och blad och är uppbyggd av ett nätverk av trådar.
  • Alla delar av svampen kan ätas.
  • Den är svårodlad, men det är värt besväret för den smakar underbart gott.

Användningstips

  • Använd ostronskivling istället för champinjoner i omelett, wok eller svampsås.
  • Ostronskivlingens smak är mild, konsistensen fin och den håller formen bättre vid tillagning än vad champinjonen gör.

Odling och förvaring

  • I naturen växer ostronskivling på bokstammar.
  • De flesta svampar som säljs odlas dock i speciella byggnader där de växer fram i klasar på ett växtmaterial - ofta halm i säckar - sprayat med mycel (svampsporer).
  • Svamparna behöver precis rätt kombination av ljus, värme, fuktighet och ventilation för att växa optimalt.
  • Några av de bästa ostronskivlingarna i Europa odlas i Italien.
  • Ostronskivling har relativt kort hållbarhet, ca en vecka.

Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon

Populära inlägg: