Mat från 1930-talet: En kulinarisk resa tillbaka i tiden

Att utforska maten från 1930-talet är som att öppna en dörr till en svunnen tid. Det är en tid präglad av både ekonomisk depression och framsteg inom folkhälsa och hushållning. Denna artikel tar dig med på en resa genom de smaker, rätter och matvanor som definierade detta årtionde. Vi kommer att granska både klassiska recept och de samhälleliga faktorer som formade matkulturen.

Folkhemmet och folkhälsan: En ny syn på mat

1930-talet var en tid då idén om folkhemmet tog form i Sverige. En central del av denna vision var att skapa ett samhälle med friska och starka människor. Detta innebar ett ökat fokus på kost och näring. Man började prata om vikten av att äta nyttigt och få i sig vitaminer och proteiner. Mjölkpropagandan, en statligt stödd organisation, spelade en stor roll i att uppmuntra svenskarna att dricka mer mjölk och mindre kaffe, allt för folkhälsans bästa.

Basvaror och husmanskost

Gröt, bröd, välling och potatis var stapelvaror i den svenska kosten under 1930-talet. Husmanskosten var också mycket populär, med rätter som falukorv i spetsen. Charkuteriprodukter var vanliga, och det var under detta årtionde som förpackade varor fick sitt genombrott. Konservburkssortimentet växte, och ICA introducerade varumärket "Hakons färdiga mat" med bland annat köttbullar och kalops.

Mjölkbarernas intåg

En av de mest intressanta trenderna under 1930-talet var mjölkbarerna. Dessa var enklare restauranger som serverade mjölk tillsammans med husmanskost eller smörgåsar. Att äta vid en bar ansågs vara modernt och nytänkande. Mjölkbarerna var en del av Mjölkpropagandans satsning på att öka mjölkkonsumtionen i landet.

Läs även: Variationer av baconris

Receptfavoriter från 1930-talet

Låt oss nu dyka ner i några klassiska recept från detta årtionde:

  • Salta petit choux: Denna franska bakelse, fylld med en smakrik ädelostkräm, var ett populärt tilltugg.
  • Gratinerade sardiner: Ett exempel på 30-talets "snabbmat" - snabbt, enkelt och med få ingredienser.
  • Söndagssteken: En klassiker som förgyllde helgen, ofta en kalvstek serverad med kokt potatis, gräddsås och inlagd gurka.
  • Cocktailtårta: En föregångare till dagens smörgåstårta, bestående av goda fyllningar och vacker dekoration, men gjord på gräddade pajbottnar istället för bröd.
  • Fluffig omelett: En suffléversion av omelett, serverad med bär som en överraskande god efterrätt.

Kuriosa från 1930-talet

  • ICA-almanackan: Den första ICA-almanackan gavs ut 1938 och innehöll råd för hem och hushåll. Den blev snabbt en stor framgång.
  • Hakons kokbok: ICAs grundare Hakon Swenson gav ut en kokbok med recept av kungens kock, fransmannen Paul Arbin. Kokboken betonade vikten av frukt och grönsaker samt hälsosam matlagning.

Mat i krigstid och kristider

Det är viktigt att komma ihåg att 1930-talet också var en tid av ekonomisk osäkerhet. Recepten från denna tid speglar ofta ett behov av att vara sparsam och använda alla resurser på bästa sätt. Rester användes som ingredienser i nya rätter, och det var vanligt att koka egen buljong.

Matens sociala betydelse

Maten spelade en viktig social roll under 1930-talet. Kalas och bjudningar var vanliga, och det fanns tydliga riktlinjer för vad som serverades vid olika tillfällen. Damluncher, herrmiddagar och bridgesupéer var alla tillfällen att umgås och njuta av god mat.

Husmoderns roll

Husmodern hade en central roll i hushållet under 1930-talet. Hon ansvarade för att laga mat, ta hand om hemmet och sy kläder. Husmoderns Köksalmanack var en viktig källa till inspiration och råd för många kvinnor under detta årtionde.

Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen

Förändringar i samhället

Under 1930-talet skedde stora förändringar i det svenska samhället. Allt fler människor flyttade till städerna, och det blev allt vanligare med elektricitet och andra moderna bekvämligheter. Samtidigt var det fortfarande stora skillnader mellan stad och landsbygd.

Maten under påsken

Påsken var inte en lika stor mathögtid som den är idag. Eftersom det var ont om mat på våren, gällde det att hushålla. De vanligaste rätterna var saltat nötkött eller saltfläsk, och ägg var en typisk primör.

En klimatsmart matfilosofi

Det är intressant att notera att maten från 1930-talet på många sätt kan ses som klimatsmart. Genom att använda rester, koka egen buljong och ta vara på alla resurser minskade man matsvinnet och levde mer hållbart.

Maten som kulturarv

Att laga mat från 1930-talet är mer än bara matlagning. Det är ett sätt att komma i kontakt med vår historia och förstå hur våra förfäder levde. Det är också ett sätt att uppskatta de enkla smakerna och de traditionella rätterna som har format vår matkultur.

Exempel på recept från 1930-talet

Här är några exempel på recept som var populära under 1930-talet:

Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon

Märtas korintkakor

Ingredienser:

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 200 g socker
  • 200 g korinter
  • 1 ägg
  • 1 rågad msk kanel
  • 325-330 g vetemjöl
  • 1 struken tsk bikarbonat väl upplöst i 1 1/2 msk vatten

Gör så här:

  1. Vispa smör och socker pösigt.
  2. Blanda ner övriga ingredienser.
  3. Knåda till en deg som sedan får vila i ca 30 minuter i kylskåpet.
  4. Kavla ut och tryck ut önskade formar.
  5. Grädda i ugnen tills de är gyllenbruna.

Rulltårta anno 1928

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 150 g socker
  • 150 g vetemjöl (gärna fina Manitoba Cream)
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 3 msk grädde
  • Sylt eller gele till fyllning

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och grädde.
  3. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper.
  4. Grädda ca 5 min i 275 grader.
  5. Tag kakan ur ugnen och stjälp upp den på ett sockerströat bakplåtspapper.
  6. Bred på sylt och rulla försiktigt ihop till en rulle.

Chokladstjärnor

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • ca 300 g mjöl
  • 1 äggula
  • 1 1/2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggvita till garnering
  • Hackad mandel och pärlsocker till garnering

Gör så här:

  1. Blanda det rumsvarma smöret med övriga ingredienser.
  2. Arbeta degen smidig och låt den sedan stå svalt i någon timme.
  3. Kavla ut degen och ta ut kakorna med mått.
  4. Pensla med äggvita och strö på socker och hackad mandel.
  5. Grädda i 175 grader i 5-10 minuter.

Pepparkaka

Ingredienser:

  • 2 ägg (vitor och gulor separerade)
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk pomerans
  • 75 g smör (smält)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl grovt hackad mandel

Gör så här:

  1. Vispa vitorna till hårt skum.
  2. Tillsätt sedan övriga ingredienser.
  3. Häll smeten i en smord form.
  4. Grädda i ugnen tills kakan är klar.

Tôrskare

Ingredienser:

  • Socker
  • Smör
  • Vetemjöl

Gör så här:

  1. Blanda socker och smör.
  2. Häll i vetemjölet och rör om tills degen börjar klumpa sig.
  3. Slå upp i långpanna och tryck till.
  4. Gör eventuellt mönster med gaffel eller sked.
  5. Grädda i ugnen tills kakan är klar.

Dopp i blanngryta

Ingredienser:

  • Vassla

Gör så här:

  1. Koka ihop vasslan till lagom simmig konsistens.
  2. Doppa tunnbröd i grytan och ät med smör och eventuellt en skiva ost.

Populära inlägg: