Petit choux, även kända som éclairs, är små, luftiga bakverk som kan fyllas med en mängd olika godsaker. Denna artikel utforskar hur man gör petit choux med en klassisk chokladfyllning, samt ger tips och variationer för att skapa unika och läckra desserter.
Grundrecept för Petit Choux
Grunden för en lyckad petit choux är själva degen, pâte à choux. Denna deg är unik eftersom den kokas på spisen innan den bakas i ugnen.
Ingredienser:
- 125 ml mjölk
- 125 ml vatten
- 1 krm salt
- 1 krm socker
- 125 g smör
- 150 g vetemjöl
- 5 ägg
Gör så här:
- Värm ugnen till 200°C. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Koka upp mjölk, vatten, salt, socker och smör i en kastrull.
- Ta kastrullen från plattan när det börjar koka. Sikta i mjölet och rör kraftigt med en träslev tills smeten börjar släppa från kanterna.
- Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget, rör kraftigt emellanåt så att äggen arbetas in ordentligt. Degen ska vara slät och blank.
- Fyll upp en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut runda toppar på plåten.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter, tills de börjar få lite ljusbrun färg. Öppna inte ugnen under gräddningen, eftersom detta kan få dem att sjunka ihop.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett galler.
Chokladfyllning: En Klassisk Variant
En enkel men utsökt chokladfyllning kan göras med vispad grädde och smält choklad.
Ingredienser:
- Vispad grädde
- Mörk choklad, smält
Gör så här:
- Vispa grädden till fasta toppar.
- Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn.
- Gör ett litet hål i botten av varje petit choux med en vass kniv.
- Fyll en spritspåse med vispad grädde och spritsa in i varje petit choux.
- Doppa toppen av varje petit choux i smält choklad och låt stelna.
Variationer på Chokladfyllning
För att göra chokladfyllningen mer intressant, kan du experimentera med olika smaker och texturer. Här är några idéer:
Läs även: Recept på Himmelsk Marängtårta
- Chokladkräm: En rik och krämig fyllning gjord med äggulor, socker, grädde och choklad.
- Chokladmousse: En lätt och luftig fyllning gjord med smält choklad, äggvitor och vispad grädde.
- Chokladganache: En enkel blandning av choklad och grädde som kan smaksättas med kaffe, likör eller kryddor.
Recept på Chokladkräm:## Ingredienser:
- 200 g choklad (mörk eller mjölk)
- Äggulor
- Strösocker
- Maizena
- Vanilj
- Grädde
- Mjölk
Gör så här:
- Hacka chokladen och smält den i en bunke.
- Vispa samman äggulor, strösocker, maizena och vanilj i en bunke.
- Koka upp grädden och mjölken, häll den försiktigt över äggulor och socker medan du vispar.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till tills det tjocknar, vid ca 84 grader.
- Häll försiktigt ner chokladen i krämen under omrörning. Låt den bli helt kall i kylskåp.
Andra Fyllningar och Smaksättningar
Petit choux kan också fyllas med andra godsaker än choklad. Här är några populära alternativ:
- Vaniljkräm: En klassisk fyllning som passar bra till alla typer av petit choux.
- Citronfromage: En frisk och syrlig fyllning som passar bra till somriga petit choux.
- Frukt och bär: Fyll petit choux med färska bär, fruktkompott eller sylt.
- Saltade fyllningar: För en matigare variant kan du fylla petit choux med cream cheese och lax, skagenröra eller rökt kött.
Tips för Perfekta Petit Choux
- Var noga med måtten: Följ receptet noggrant och använd rätt mängd ingredienser.
- Rör kraftigt: Rör kraftigt när du tillsätter mjölet och äggen för att få en slät och jämn deg.
- Öppna inte ugnen: Öppna inte ugnen under gräddningen, eftersom detta kan få dem att sjunka ihop.
- Låt svalna helt: Låt petit choux svalna helt innan du fyller dem.
Petit Chou au Craquelin: En Uppgraderad Version
För en extra speciell variant kan du göra choux au craquelin. Detta innebär att du lägger en liten kaka av mördeg ovanpå varje petit choux innan du gräddar dem. Detta ger en krispig och söt yta.
Ingredienser till Craquelin:
- Smör
- Socker
- Vetemjöl
Gör så här:
- Blanda samman lika delar smör, socker och vetemjöl till en deg.
- Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg in i frysen.
- När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen och lägg på varje boll.
- Baka i ugnen som vanligt.
Servering och Förvaring
Petit choux smakar bäst samma dag som de fylls, men de kan förvaras i kylskåp i upp till två dagar. Om du vill frysa dem, fryser du dem ofyllda. De tappar dock sitt krisp efter frysning.
Servera petit choux som en del av en dessertbuffé, som en liten kaka till kaffet eller som en elegant avslutning på en middag. Pudra över florsocker för en extra festlig touch.
Läs även: Populär kladdkaka utan socker
Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe