Lisa Förare Winbladh är en välkänd matbloggare och skribent med en passion för matlagning och odling, även om hon själv erkänner att hennes odlingsförsök inte alltid är framgångsrika. Denna artikel utforskar några av hennes recept och tankar, med fokus på hennes intresse för unika smaker och hennes pragmatiska syn på matlagning och trädgårdsarbete.
En tipsares bekännelser
Lisa Förare Winbladh beskriver sig själv som en notorisk tipsare, både i verkliga livet och på sin blogg. Hon delar generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter, men reflekterar också över drivkrafterna bakom detta beteende. Hon konstaterar att det handlar om omtanke och en vilja att dela med sig, men också om en viss besserwisserighet och ett behov av att styra och ställa med andras liv. Hon betonar vikten av att vara lyhörd och att undvika att ge oönskade råd, särskilt i känsliga situationer.
Receptinspiration: Grillad lax med ingefärscrème och ljummen äppel- och champinjonsallad
Här är ett exempel på ett recept som kombinerar enkla ingredienser med spännande smaker:
Ingredienser:
- Potatis
- Färsk ingefära
- Crème fraîche
- Lime
- Vitlök
- Laxkotletter
- Äpple
- Champinjoner
- Lök
- Basilika
- Balsamvinäger
- Spenat
- Salt och peppar
Gör så här:
- Koka potatisen i cirka 20 minuter.
- Skala och riv ingefäran och blanda den med crème fraîchen. Pressa i saften ur en av limefrukterna, pressa och tillsätt vitlöken och salta.
- Pressa saften ur den andra limen över laxkotletterna och grilla dem i grillpanna utan matfett.
- Kärna ur äpplet. Skär det och champinjonerna i bitar och hacka löken ganska grovt. Bryn sedan allt i lite olja tillsammans med grovhackad basilika och lite balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg till sist i spenaten och se till att den bara värms upp.
Detta recept är ett exempel på hur man kan skapa en smakrik och balanserad måltid med relativt enkla medel. Kombinationen av den grillade laxen, den friska ingefärscrèmen och den ljumma äppel- och champinjonsalladen ger en spännande smakupplevelse.
Läs även: Variationer av baconris
Chinotto: En kärlek till bittra smaker
Lisa Förare Winbladh uttrycker sin entusiasm för Chinotto, en italiensk läskedryck som hon beskriver som en godare och mindre söt version av Coca Cola. Hon delar med sig av ett recept på hemgjord Chinotto, som hon ser som ett utmärkt sätt att använda lite ledsna citrusfrukter.
Recept på Chinotto (inspirerat av Lisa Förare Winbladh):## Ingredienser:
- Blandade citrusfrukter (t.ex. apelsin, citron, lime, grapefrukt, clementiner, kumquats)
- Pomerans (om möjligt)
- Bergamott (om möjligt)
- Socker
- Vatten
- Kryddor (t.ex. koriander, anis, stjärnanis, lagerblad)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Lägg ett bakplåtspapper eller silikonmatta i en långpanna.
- Skiva citrusen i ganska tunna skivor och bred ut dem på plåten lite omlott. Strö över sockret.
- Baka i ugn tills allt fått färg, lite svarta fläckar gör ingenting. Släng på kryddorna utom lagerbladen och kör i ytterligare några minuter.
- Koka upp 1 1/2 liter vatten med lagerbladen och 7 dl socker i en stor kastrull eller gryta.
- När citrusen är färdig låter du den svalna några minuter, för att inte bränna dig på det brända heta sockret. Ös ner den rostade citrusen, slå någon deciliter hett vatten i långpannan för att lösa upp det brända sockret - häll ner det i grytan.
- Sjud blandningen sakta i 15 minuter. Sätt på locket och kyl grytan över natten.
- Förvara saften i kylen och drick upp den inom några veckor. Saften kan silas först och sedan hällas på flaskor. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur citrusfrukterna när du silar dem.
Lisa föreslår att man kan dricka Chinotton med bubbelvatten, vanligt vatten eller blanda den med mörk rom och bubbelvatten för en julsmakande drink. De urpressade citrusfrukterna kan hackas och användas i kakor eller till marmelad.
Odlingens vedermödor och byteshandelns lycka
Lisa Förare Winbladh beskriver sina odlingsförsök med en humoristisk ton. Hon berättar om sina storslagna planer varje vår, som oftast slutar med att växterna förtvinar eller blir uppätna av skadedjur. Hon konstaterar att vissa är födda odlare, medan andra är bättre på att laga mat. Hon har accepterat att hon tillhör den senare kategorin och fokuserar på det hon är bra på.
Hon har också insett att all lycka vilar på kompromisser och byteshandel. Hon delar med sig av sina skördar i utbyte mot grannens plommon och kollegans tomater. Hon har till och med uppkallat ett recept på pickles efter en lyckosam odlare för att få tillgång till hennes libbsticka.
Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen
Ogräskalas och hibiskusdryck: Att göra det bästa av situationen
Lisa Förare Winbladh ger exempel på hur man kan göra det bästa av situationen, även när det gäller trädgårdsarbete. Hon föreslår att man kan göra kirskålsröra av kirskål, ett vanligt ogräs. Hon delar också med sig av ett recept på hibiskusdryck, en uppfriskande dryck som passar perfekt att njuta av i vårsolen.
Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon