Kycklingfilé med ananas är en populär rätt som kombinerar det saftiga och möra i kycklingen med den söta och syrliga smaken av ananas. Denna rätt är mångsidig och kan anpassas efter individuella preferenser och tillagas på olika sätt, från snabba vardagsmiddagar till mer avancerade helgmåltider. I denna artikel utforskar vi olika recept och metoder för att tillaga kycklingfilé med ananas, samt ger tips och råd för att lyckas med rätten.
Sötsur kyckling med ananas och krispiga grönsaker
Ett fantastiskt recept på kyckling i sötsur sås med ananas kombinerar krispiga grönsaker, söt ananas och friterad kyckling, som sedan vänds runt i en magiskt god sås.
Ingredienser:
- 400 g kycklinglårfilé
- 1,5 msk japansk soja
Smet:
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl majsstärkelse
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 stort ägg
- 1 dl vatten
Sås:
- 1 dl ketchup
- 1 dl sweet chilisås
- 1 klyfta vitlök, finriven
- 3 msk japansk soja
- 2 msk risvinäger
Grönsaker:
- 1 morot, i halvmånar
- 1 rödlök, i klyftor
- 1 spetspaprika, i munsstora bitar
- 1 broccoli, i små buketter
- 0,5 ananas, i bitar
- Olja till stekning
Till servering:
- 4 portioner jasminris, kokt
Gör så här:
- Skär kycklingen i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en skål och blanda med sojan. Låt stå och marinera.
- Blanda ihop alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.
- Blanda ihop alla ingredienserna till smeten.
- Hacka alla grönsaker samt ananas.
- Lägg den marinerade kycklingen i smeten och rör om.
- Hetta upp en stor stekpanna med generöst med olja. Stek kycklingen i omgångar tills den är gyllene runtom. Lägg den frasiga kycklingen på hushållspapper.
- Hetta upp en wok eller stor traktörpanna. Woka morot, lök, paprika och broccoli i några minuter. Tillsätt ananas och woka i 1 minut till.
- Lägg den gyllene kycklingen i woken och häll på såsen. Låt fräsa på under omrörning i någon minut.
- Servera med jasminris.
Tips: För att behålla fraset på kycklingen kan du servera den vid sidan om istället för att blanda den med såsen.
Snabb och enkel kycklinggryta med ananas
För en snabb och enkel vardagsmiddag kan du göra en kycklinggryta med ananas som är klar på drygt 20 minuter. Detta recept är både snabblagat och barnvänligt.
Läs även: Utsökta kycklingrecept
Ingredienser:
- 1 msk majsstärkelse
- 3 dl vatten
- 0,5 st färsk ananas
- 1 krm svartpeppar
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 krm salt
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 st gul lök
- 550 g strimlad kyckling
- 1 msk rapsolja
- 3 msk kycklingfond
- 1 dl sweet chilisås
- 1 st röd paprika
Tillbehör:
- 3 dl basmatiris
- 125 g körsbärstomater
- 0,5 st romansallat
Instruktioner:
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och klyfta löken. Skölj och skär paprika i bitar och skala och skär ananas i bitar.
- Hetta upp olja i en stekpanna och fräs kycklingstrimlorna så att de får fin färg. Tillsätt lök, paprika och ananas och stek under omrörning ca 5 min.
- Koka ihop vatten, sweet chilisås, kycklingfond, tomatpuré, maizena och vinäger i en liten kastrull. Vispa samman till en slät sås och tillsätt till kycklingfräset. Låt det koka ihop på svag värme ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj och strimla salladen och skölj och halvera tomaterna.
- Servera kycklinggrytan med ris, sallad och tomater.
Kyckling med ananas och kokosmjölk
Detta recept kombinerar kyckling med ananas och kokosmjölk för en krämig och smakrik rätt med asiatiska influenser.
Ingredienser:
- 4 kycklingfiléer (ca 550 g)
- 1 msk röd currypasta
- 1 msk olja
- 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
- 1 färsk ananas eller ananas på burk (ca 560 g)
- 3 msk fisksås
- Thaibasilika eller kanelbasilika till garnering
- Ris till servering
Gör så här:
- Strimla kycklingfiléerna.
- Bryn currypasten i oljan i en stor panna.
- Tillsätt den strimlade kycklingen och stek tills den är genomstekt.
- Skala och ansa färsk ananas och skär den i mindre bitar eller skär den konserverade i mindre bitar.
- Tillsätt ananasen och kokosmjölken och fisksåsen och låt koka i ca 10 minuter.
- Garnera med thaibasilika eller kanelbasilika och servera med ris.
Marinerad kyckling med ananas och grönsaker i wok
En annan variant är att marinera kycklingen och woka den med ananas och grönsaker för en smakrik och hälsosam måltid.
Ingredienser:
- Kycklingfiléer
- Kikkoman sojasås
- Socker
- Mald spiskummin
- Riven ingefära
- Limejuice
- Lök
- Chilipeppar
- Farin socker
- Paprika
- Morot
- Koriander
- Matolja
Gör så här:
- Skär kycklingen i tärningar.
- Blanda kycklingen med Kikkoman sojasås, socker, mald spiskummin, riven ingefära och limejuice. Marinera i ca 30 minuter.
- Skiva löken tunt. Finhacka eller riv ingefäran. Hacka chilipeppar. Skär ananasen i stora tärningar, paprikan i kuber eller diamanter och moroten i halvmånar. Hacka koriandern.
- Hetta upp matolja i en wok eller stekpanna.
- Tillsätt kycklingen och koka på hög värme tills den börjar få färg.
- Tillsätt lök, morot, ingefära, ananas och chilipeppar och fräs i ca 1 minut.
- Tillsätt farinsockret och vänta tills det karamelliserats.
- Tillsätt paprikan och blanda ihop allt. Fräs i 1-2 minuter.
- Tillsätt slutligen Kikkoman-sojasåsen och koka tills överflödig vätska har avdunstat.
- Servera med färsk koriander och lime.
Ananaskyckling med curry och jordnötter
En spännande smakkombination får du med ananaskyckling smaksatt med curry, vitlök och salta jordnötter.
Ingredienser:
- Kycklingfiléer
- Ananasringar
- Vitlök
- Curry
- Ananasspad
- Vispgrädde
- Kycklingfond
- Jordnötter
- Olja
- Salt
- Svartpeppar
- Färska örter (t.ex. oregano eller basilika)
Gör så här:
- Skär ananasringarna i mindre bitar. Värm upp en stekpanna och häll lite olja i botten. Lägg i ananasbitarna och pressa över en vitlöksklyfta och krydda med curry. Stek bitarna i hög värme i någon minut.
- Värm upp stekpannan och häll i olja i botten. Krydda kycklingfiléerna med salt, svartpeppar och curry.
- Ta upp kycklingfileerna och skär dem i smala bitar. Lägg tillbaka dem i stekpannan och sätt på medelvärme.
- Tillsätt ananasspad, vispgrädde och kycklingfond. Rör om ordentligt.
- Tillsätt ananasbitarna. Strö över jordnötter och garnera gärna med färska örter.
Tips och variationer
- Marinad: Experimentera med olika marinader för kycklingen. Förutom de som nämnts ovan kan du använda marinader baserade på honung, soja, ingefära, vitlök eller lime.
- Grönsaker: Variera grönsakerna efter säsong och smak. Paprika, lök, morötter, broccoli, zucchini och svamp är alla bra alternativ.
- Sås: Anpassa såsen efter dina preferenser. Du kan använda färdiga sötsura såser, eller göra din egen med ketchup, vinäger, socker och kryddor.
- Styrka: Justera mängden chili eller curry efter önskad hetta.
- Servering: Servera kycklingfilé med ananas med ris, nudlar eller quinoa. En fräsch sallad passar också bra till.
- Ananas: Färsk ananas ger en mer intensiv smak, men ananas på burk fungerar också bra. Se till att rinna av ananasen ordentligt innan du använder den.
- Crock-Pot: För en extra enkel tillagning kan du använda en Crock-Pot (slow cooker). Lägg alla ingredienser i Crock-Poten och låt det koka på låg värme i 6-8 timmar eller på hög värme i 3-4 timmar.
Näringsinnehåll
Näringsinnehållet i kycklingfilé med ananas varierar beroende på recept och ingredienser. Generellt sett är rätten en bra källa till protein från kycklingen och vitaminer och mineraler från grönsakerna och ananasen. Var dock medveten om att vissa recept kan innehålla mycket socker från såser och marinader. Här är ett exempel på näringsinnehåll per portion:
Läs även: Inspiration för kycklinggrytor
- Energi: 1.854 kJ / 443 kcal
- Fett: 16 g
- Protein: 42 g
- Kolhydrater: 31 g
Läs även: En fest för smaken: Dubbelmarinerad kycklingfilé