Kronärtskockssoppa är en delikatess som passar perfekt under kyliga dagar. Den har en unik smak som kan varieras på många olika sätt. Denna artikel ger dig flera recept och tips för att skapa den perfekta kronärtskockssoppan.
Grundrecept på Kronärtskockssoppa
Här är ett grundrecept som du kan anpassa efter dina egna preferenser:
Ingredienser:
- 2 stora schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g potatis
- 300 g jordärtskockor
- 2 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala potatis och jordärtskockor och skär i mindre bitar.
- Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka.
- Tillsätt vatten, buljongtärning, potatis och jordärtskocka.
- Koka tills potatisen och jordärtskockan är mjuka, cirka 15 minuter.
- Mixa soppan slät.
- Häll i grädden och späd eventuellt med mer vatten. Koka upp.
- Smaka av med salt och peppar.
Variationer och Tillbehör
Kronärtskockssoppa är mycket mångsidig och kan varieras på många sätt. Här är några idéer:
- Jordärtskockssoppa med tryffelolja: Tillsätt tryffelolja för en lyxigare smak.
- Kronärtskockssoppa med purjolök: Ersätt en del av löken med purjolök för en mildare smak.
- Kronärtskockssoppa med rostad vitlök: Rosta vitlöken innan du tillsätter den i soppan för en djupare smak.
- Topping: Toppa soppan med rotfruktschips, krutonger, färska örter eller en klick crème fraîche.
Lyxig Jordärtskockssoppa med Timjan och Citron
Detta recept ger en elegantare variant av kronärtskockssoppa, perfekt som förrätt eller varmrätt.
Läs även: Delikat förrätt med kronärtskocka
Ingredienser:
- 300 g jordärtskocka
- 200 g potatis
- 1 gul lök
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 1 msk finhackad färsk timjan
- 7 dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 msk finrivet citronskal
- 1-2 tsk tryffelolja
- Salt
- Svartpeppar
- Ca 2 dl rotfruktschips (till servering)
- Bröd (till servering)
Gör så här:
- Skala jordärtskocka, potatis, lök och vitlök. Skär skockan och potatisen i små tärningar och hacka lök och vitlök.
- Fräs skocka, potatis, lök och vitlök i smöret några minuter tills löken mjuknar.
- Tillsätt timjan och fräs ytterligare några minuter.
- Tillsätt vatten, grädde och buljongtärning. Låt koka 10-15 minuter på medelvärme tills potatisen mjuknar.
- Mixa soppan slät och späd eventuellt med mer vätska.
- Smaka av med citronskal, tryffelolja, salt och peppar.
- Häll upp i skålar. Toppa med rotfruktschips och servera gärna med bröd.
Enkel Soppa med Jordärtskocka och Purjolök
Detta recept kombinerar jordärtskocka och purjolök för en härlig, ljusgrön soppa.
Ingredienser:
- 350 g purjolök
- 500 g jordärtskocka, skalad
- Smör att steka i
- 1 liter vatten
- Salt
- 1 krm rökt paprikapulver
- 1 krm chilipulver
- 2 dl crème fraîche
- 2 dl vatten
- Svartpeppar
Gör så här:
- Strimla purjolöken. Skala och hacka jordärtskockan. Lägg jordärtskockan i ett vattenbad tills den ska användas, annars blir den mörk.
- Smält smör i en kastrull och lägg i purjolöken. Stek tills den börjar mjukna.
- Lägg i jordärtskockan och stek ytterligare några minuter under omrörning.
- Salta och slå på vatten. Lägg på locket och låt småkoka i 15 minuter.
- Ta kastrullen från plattan och mixa innehållet slätt. Om purjon är grov kan det bli som fibrer i soppan - smaka av och kolla. Sila den i så fall i ett durkslag med hjälp av en sked.
- Rör i rökt paprikapulver, chilipulver, crème fraîche och vatten.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, låt det koka upp och sedan småputtra i 5 minuter under lock.
- Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med bröd till.
Svinnsmart Soppa på Hela Kronärtskockan
Detta recept använder hela kronärtskockan, inklusive de yttre bladen och stjälkarna, för att minska matsvinnet.
Ingredienser:
- Kronärtskockor (antal efter behov)
- Potatis
- Olivolja
- Grönsaksbuljong
- Matlagningsgrädde
- Salt
- Peppar
Gör så här:
- Tvätta kronärtskockorna och ta loss bladen. Skär bort det hårda skalet på stjälkarna och dela i bitar. Skölj noga.
- Tärna potatis.
- Värm olivolja i en panna och stek grönsaksresterna i 5 minuter, rör om då och då. Tillsätt därefter kronärtskocksbladen och stjälkarna. Låt steka ytterligare några minuter innan du lägger i potatisen samt 7 dl av grönsaksbuljongen.
- Koka på hög värme i 15-20 minuter, häll i mer buljong om det behövs.
- Mixa till en fin puré, späd eventuellt med ytterligare buljong.
- Salta och peppra efter smak och ringla över lite matlagningsgrädde innan servering.
Örtdressing som Tillbehör
En fräsch örtdressing kan lyfta kronärtskockssoppan till en ny nivå.
Ingredienser:
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1/2 kruka bladpersilja
- 1/2 kruka dill
- 1/2 dl rapsolja
- 2 krm vinäger
- 1/2 krm svartpeppar
- 1 krm salt
Gör så här:
- Skala och riv vitlöksklyftan och hacka persiljan grovt.
- Mixa alla ingredienser.
Att Välja Rätt Vin till Kronärtskockssoppa
En Grüner Veltliner från Österrike passar utmärkt till kronärtskockssoppa. Denna druva har smaker av päron och vitpeppar, vilket kompletterar kronärtskockans säregna smak. Om du hittar en Grüner Veltliner som har några år på nacken kan den ha en oljig och rökig karaktär som passar extra bra till soppan.
Läs även: Guide till soppa för många portioner
Tips för Att Göra Soppan Matigare
För att göra soppan mer mättande kan du tillsätta pasta, ris, potatis, linser, bönor eller olika gryner. Även konserver som krossade tomater och inlagda grönsaker kan användas. Rester från frysen är också ett utmärkt sätt att göra soppan mer matig.
Att Använda Grönt från Purjolök
Många slänger det gröna på purjolöken, men det är där det mesta av smaken sitter. Använd gärna det gröna i soppan för att ge den en härlig färg och smak.
Vegetariska och Veganska Alternativ
För att göra soppan vegetarisk eller vegansk kan du använda vegetabiliskt smör eller olja istället för smör och en vegetabilisk fraiche istället för crème fraîche.
Läs även: Recept: Thailändsk kycklingsoppa