Havtorn, även kallat "Nordens apelsin", är ett otroligt mångsidigt bär som kan användas i en mängd olika rätter. Med sin unika smak, som påminner om en blandning av apelsin, mango och tranbär, ger havtorn en spännande twist till både söta och salta recept. Denna artikel ger en omfattande guide till matlagning med havtorn, inklusive recept och tips för att få ut det mesta av detta näringsrika superbär.
Introduktion till Havtorn
Havtorn är en buske med vackra orangegula bär som är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. De växer vilt längs kuster i södra och mellersta Sverige, men odlas också i trädgårdar. Bären mognar under sensommaren och tidig höst. Ett bra tips är att frysa in havtornsbären, antingen genom att plocka loss dem eller genom att klippa av grenar med bär och lägga dem i frysen. Frysningen gör att bären får en bättre smak och blir lättare att plocka loss.
Förberedelser inför Matlagning med Havtorn
Innan du börjar laga mat med havtorn är det viktigt att förbereda bären ordentligt. Här är några tips:
Rengöring: Skölj havtornsbären noggrant för att avlägsna eventuell smuts och skräp.
Läs även: Variationer av baconris
Separering: Eftersom havtornsbär har små kärnor och ett tjockt skal, kan det vara bra att sila eller passera bären för att få en slätare konsistens, särskilt om du planerar att göra sylt, marmelad eller saft.
Sötning: Havtorn är naturligt syrliga, så du behöver tillsätta socker eller annat sötningsmedel för att balansera smaken. Mängden socker beror på din personliga smak och vad du ska använda havtornen till.
Recept med Havtorn
Här följer ett antal recept med havtorn, från enkla till mer avancerade, som visar på mångsidigheten hos detta bär.
Havtornspuré för Bebisar (STEP-metoden)
Detta recept är anpassat för att introducera havtorn till spädbarn enligt STEP-metoden (SmakTräning Enligt Princip).
Läs även: Rustikt bröd från Kungsörnen
Ingredienser:
- 2 dl frysta havtorn
Gör så här:
- Mät upp de frysta havtornen i ett mikrovågsugnssäkert kärl.
- Värm i mikrovågsugn på 750 W i 1-2 minuter.
- Låt svalna och passera purén genom en finmaskig sil för att få bort kärnor och skal.
Purén kan förvaras i kylskåp i max 3 dagar eller frysas in i små portioner, exempelvis i en iskubslåda.
Havtornsmarmelad
En klassisk havtornsmarmelad är ett utmärkt sätt att ta tillvara på havtornsbären. Den passar perfekt på frukostmackan, till ostbrickan eller som fyllning i bakverk.
Ingredienser:
- 500 g havtorn
- 250 g syltsocker
Gör så här:
- Lägg bären och socker i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda i 3-5 minuter. Mosa bären lite med en gaffel under tiden.
- Sila av vätskan och mosa ut det sista ur bären genom silen.
- Häll upp marmeladen i väl rengjorda och varma burkar. Sätt på locken.
För en slätare marmelad, passera den kokta marmeladen genom en finmaskig sil.
Havtornssylt med Ingefära och Muscovadosocker
Denna sylt är en spännande variant med ingefära och mörkt muscovadosocker som ger en extra dimension till smaken.
Ingredienser:
- 500 g havtorn
- 250 g syltsocker
- 2 tsk riven ingefära
- 2 msk mörkt muscovadosocker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Skölj och rensa bären.
- Blanda bär och socker i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser.
- Låt koka i 3-10 minuter beroende på önskad konsistens.
- Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut.
Havtornssaft
Att göra egen havtornssaft är ett enkelt sätt att njuta av havtornens unika smak och vackra färg.
Läs även: En guide till Vit Chokladmousse med Hallon
Ingredienser:
- 1 kg havtorn
- 5 dl vatten
- 2-3 dl socker (efter smak)
- 1 vaniljstång (valfritt)
Gör så här:
- Koka upp havtorn, vatten, socker och eventuellt en delad vaniljstång i en kastrull.
- Låt puttra i ca 10 minuter.
- Sila saften genom en sil eller saftduk.
- Tillsätt eventuellt konserveringsmedel (natriumbensoat) för längre hållbarhet.
- Häll upp saften på rena flaskor.
Servera saften kall och späd med vatten efter smak.
Havtornspannacotta
En elegant dessert som kombinerar den krämiga konsistensen av pannacotta med havtornens syrliga smak.
Ingredienser (Pannacotta):
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 0.75 dl socker
- 3 gelatinblad
Ingredienser (Havtornsgelé):
- 2 dl havtorn
- 0.5 dl socker
- 2 gelatinblad
Gör så här:
- Pannacotta: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg vaniljfrön, stång, socker, mjölk och grädde i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. Häll upp i portionsglas och ställ i kylskåp i minst 2 timmar.
- Havtornsgelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp havtorn och socker. Mosa bären väl och passera sedan genom en trådsil. Koka upp igen och smält ner gelatinbladen. Blanda väl och låt svalna ett par minuter. Häll försiktigt över pannacottan i glasen.
- Låt stå i kylen tills gelén stelnat.
Havtornscheesecake
En fräsch och syrlig cheesecake med havtorn som ger en vacker färg och spännande smak.
Ingredienser (Botten):
- 150 g digestivekex
- 75 g smält smör
Ingredienser (Fyllning):
- 400 g färskost
- 2 dl crème fraiche
- 1.5 dl socker
- 1 tsk vaniljpulver
- rivet skal av 1 citron
- 3 ägg
- 2 gelatinblad
Ingredienser (Havtornsgelé):
- 2 dl havtorn
- 0.5 dl socker
- 2 gelatinblad
Gör så här:
- Botten: Smält smöret och krossa kexen fint. Blanda smör och kexsmulor och tryck ut i botten på en form med löstagbar kant. Ställ i kylen.
- Fyllning: Lägg gelatinbladen i blöt. Blanda färskost, crème fraiche, socker, vaniljpulver och citronskal till en slät smet. Vispa ner äggen. Värm en liten mängd citronsaft och smält gelatinbladen i den. Rör ner gelatinblandningen i ostsmeten. Häll fyllningen över kakbotten och ställ i kylen i minst en timme.
- Havtornsgelé: Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp havtorn och socker. Mosa bären och sila saften. Smält gelatinbladen i havtornssaften och låt svalna. Häll gelén över cheesecaken och ställ tillbaka i kylen tills gelén stelnat.
Havtornsgravad Lax
En oväntad men utsökt kombination av havtornens syrlighet och laxens fetma.
Ingredienser:
- 500 g laxfilé
- 1.5 dl passerad havtornssaft
- 1 msk socker
- 1 msk salt
- 1 tsk peppar
Gör så här:
- Tina laxen.
- Blanda havtornssaft, socker, salt och peppar.
- Lägg laxen i en plastpåse och häll över blandningen.
- Dra ut så mycket luft som möjligt ur påsen och knyt till.
- Lägg laxen i en form i kylen och låt den grava i 3 dygn. Vänd påsen då och då.
Havtornscrème Caramel
En klassisk crème caramel med en twist av havtorn.
Ingredienser (Karamell):
- 1.5 dl socker
- 3 msk vatten
- 1.5 msk vatten
Ingredienser (Crème):
- 5 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 3 ägg
- 1 äggula
- 0.5 dl socker
Ingredienser (Havtornssås):
- 2 dl havtorn
- 0.5 dl socker
Gör så här:
- Karamell: Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp och koka till en gyllengul karamell. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vatten. Häll snabbt karamellen i botten på portionsformar.
- Crème: Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och vanilj. Blanda ägg, äggula och socker. Tillsätt den varma mjölken under vispning. Sila smeten.
- Häll smeten i formarna. Grädda i vattenbad i ugnen på 150°C i ca 45-50 minuter. Låt svalna och ställ i kylen.
- Havtornssås: Tina havtornen och blanda dem med socker. Passera blandningen genom en finmaskig sil.
- Skär loss crème caramelen med en vass kniv längs kanten. Vänd upp på tallrikar och servera med havtornssås.
Havtornspaj
En syrlig och söt paj med en krämig havtornsfyllning.
Ingredienser (Pajdeg):
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk kallt vatten
Ingredienser (Fyllning):
- 4 dl havtorn
- 2 dl grädde
- 1 dl socker
- 3 ägg
- 1 msk pressad citronsaft
Gör så här:
- Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ugnen på 200°C i ca 10 minuter.
- Fyllning: Koka upp grädde och socker i en kastrull och låt sjuda ett par minuter. Häll i havtornsbären och låt sjuda 10 minuter. Sila ner vätskan i en bunke och låt svalna lite. Vispa sönder äggen i en bunke bredvid. Häll pressad citron i bärgrädden. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda mitt i ugnen cirka 1 timme.
Övriga Receptidéer med Havtorn
- Smoothie: Mixa havtorn med banan, yoghurt och lite honung för en näringsrik smoothie.
- Morotskaka med Havtorn: Tillsätt havtorn till din favoritrecept på morotskaka för en extra smakdimension.
- Havtornsglass: Gör egen glass med havtornspuré för en uppfriskande sommardessert.
- Müsli: Blanda havtorn i din hemgjorda müsli för en extra vitaminboost.
- Drinkar: Använd havtornssaft som bas i drinkar och cocktails.
Tips för Att Lyckas med Havtorn
- Balansera syrligheten: Havtorn är mycket syrliga, så var noga med att balansera smaken med socker eller annat sötningsmedel.
- Sila eller passera: För en slät konsistens, sila eller passera havtornsbären för att avlägsna kärnor och skal.
- Frys in bären: Frysning gör att bären får en bättre smak och blir lättare att plocka loss.
- Experimentera: Var inte rädd för att experimentera med havtorn i olika recept. Deras unika smak kan ge en spännande twist till många rätter.
Fördelarna med Havtorn
Havtorn är inte bara gott, utan också otroligt nyttigt. Bären är rika på:
- Vitamin C: Havtorn innehåller mycket höga halter av vitamin C, vilket är viktigt för immunförsvaret.
- Antioxidanter: Havtorn är fullproppade med antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler.
- Omega-fettsyror: Havtorn innehåller omega-3, omega-6, omega-7 och omega-9 fettsyror, som är viktiga för hjärthälsan och hudens välbefinnande.
- Mineraler: Havtorn innehåller en mängd olika mineraler, inklusive kalium, kalcium och magnesium.
Genom att inkludera havtorn i din kost kan du förbättra din hälsa och njuta av en unik och spännande smakupplevelse.