Denna artikel presenterar ett recept på en smakrik gryta med svamp och bacon, perfekt för både festliga tillfällen och en lyxig söndagsmiddag. Receptet kombinerar mört kött med de djupa smakerna av rödvin, örter och svamp. Servera gärna med en krämig potatispuré för att fånga upp alla de goda smakerna från såsen.
Ingredienser
För att tillaga denna läckra gryta behöver du följande ingredienser:
- 1 kg grytbitar av nöt (eller viltkött, t.ex. älg eller rådjur)
- 2-3 msk smör (till stekning)
- Salt och nymalen peppar
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- ½ dl balsamvinäger
- 2 dl kalvbuljong (vatten + fond)
- ½ flaska rödvin (à 75 cl) eller motsvarande mängd matlagningsvin
- 2 paket bacon (à 140 g)
- 200 g champinjoner (eller annan valfri svamp)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 burk syltlök (à 275 g)
- Ca 1 msk smör (till stekning)
Bouquet garni:
- 1-2 timjankvistar
- 1-2 persiljekvistar
- 2 lagerblad
- 1 bit morot
- Steksnöre
Till servering:
- Kokt potatis eller potatispuré
- Ev. ½-1 dl grovhackad persilja
Tillagningsprocess - steg för steg
Följ dessa enkla steg för att skapa en fantastisk gryta:
- Förberedelse: Skär köttet i grytbitar om det inte redan är gjort. Strimla baconet och skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken och häll av spadet från syltlöken.
- Bryn köttet: Hetta upp smör i en gryta (med lock) som tål att stå i ugnen. Bryn köttet i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor. Salta och peppra generöst.
- Tillsätt smaksättare: Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
- Stek bacon och svamp: Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna med smör. Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
- Kryddbukett: Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner i grytan.
- Ugnsbakning: Sätt på ett lock och ställ in grytan i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 ½ timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra.
- Servering: Plocka ur bouquet garni (kryddbuketten). Servera med kokt potatis eller potatispuré och eventuellt grovhackad persilja.
Variationer och tips
- Svamp: Byt ut champinjoner mot andra svampsorter som kantareller, Karl Johan eller skogschampinjoner för en annan smakprofil. Konserverad svamp kan också användas, men kom ihåg att tillsätta svampspadet för extra smak.
- Kryddning: Experimentera med olika kryddor. En tesked sambal oelek kan ge grytan en extra kick. Färsk chili och massor av finklippt persilja är också utmärkta tillägg.
- Kött: Om du inte vill använda nöt- eller viltkött, kan du byta ut det mot strimlad kyckling eller pulled pork. Anpassa kryddningen efter kötets smak.
- Vegetariskt: För en vegetarisk variant, uteslut köttet och öka mängden svamp och grönsaker. Tillsätt eventuellt linser eller bönor för extra protein.
- Bacon: Om du vill undvika bacon, kan du skippa det helt eller ersätta det med rökt tofu för en rökig smak.
- Vätska: Om du inte vill använda rödvin, kan du ersätta det med mer buljong eller matlagningsvin. Balsamvinäger ger en fin syra till grytan, men kan uteslutas om du föredrar en mildare smak.
- Grönsaker: Tillsätt andra grönsaker som morötter, selleri eller palsternacka för att öka näringsinnehållet och ge grytan mer textur.
- Servering: Förutom kokt potatis eller potatispuré, kan grytan serveras med ris, couscous eller pasta. Ett gott bröd passar också bra till.
Potatispuré - det perfekta tillbehöret
En krämig potatispuré är det perfekta tillbehöret till denna smakrika gryta. Här är ett enkelt recept:
Läs även: Variationer av Kyckling Kabanoss
Ingredienser:
- Ca 1 kg potatis (mjölig sort)
- 50 g smör
- Ca 2 dl varm mjölk
- Salt och vitpeppar
Gör så här:
- Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
- Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smör.
- Vispa in den varma mjölken tills purén blir slät och fluffig.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
För en extra lyxig potatispuré kan du tillsätta en klick crème fraîche eller gräddfil.
Varför detta recept är så bra
Detta recept är inte bara enkelt att följa, utan också mycket flexibelt. Du kan anpassa det efter dina egna smakpreferenser och de ingredienser du har till hands. Grytan är också perfekt att förbereda i förväg, eftersom smakerna bara blir bättre med tiden. Dessutom är det en rätt som brukar uppskattas av både stora och små.
Att tänka på vid tillagningen
- Köttkvalitet: Välj kött av bra kvalitet för bästa resultat. Grytbitar från nöt eller vilt passar bra, men se till att de är välputsade.
- Bryning: Bryn köttet ordentligt för att få en fin stekyta och djupare smak. Stek i omgångar så att pannan inte blir för full.
- Vätskemängd: Anpassa vätskemängden efter behov. Grytan ska vara simmig, men inte för vattnig.
- Smaksättning: Var inte rädd för att smaka av och justera kryddningen under tillagningen. Tänk på att smakerna utvecklas under tiden grytan kokar.
- Tid: Ge grytan tillräckligt med tid att koka i ugnen. Köttet ska vara riktigt mört och falla isär lätt.
Serveringstips
- Servera grytan rykande varm med en klick potatispuré och lite grovhackad persilja.
- Ett gott bröd passar bra att doppa i den smakrika såsen.
- Servera gärna en fräsch sallad till grytan för att balansera de tunga smakerna.
- Ett glas rött vin passar utmärkt till denna rätt.
Läs även: Recept: Indisk gryta
Läs även: Mustiga grytor: En djupdykning