Gräddtårta, speciellt i kombination med choklad, är en älskad klassiker som passar perfekt till festliga tillfällen som födelsedagar och midsommar. Men att få till den perfekta grädden kan ibland vara en utmaning. Den kan bli grynig, för lös eller svår att spritsa. Denna artikel ger dig recept, tips och tricks för att lyckas med din gräddtårta med choklad varje gång.
Utmaningar med Vispad Grädde
Vispad grädde kan vara knepig, särskilt under varma sommardagar. Det är lätt att antingen övervispa eller undervispa den. Även om grädden ser perfekt ut i bunken kan den ändå bli grynig när den spritsas. I vissa bakverk, som exempelvis semlor, vill man ha enbart grädde. Men i en gräddtårta finns det flera sätt att stabilisera grädden och göra den mer hållbar.
Metoder för att Stabilisera Grädde
Att tillsätta bakpulver för att stabilisera grädde är ett vanligt tips, men det är inte alltid effektivt. Här är tre bättre metoder för att förstärka grädden i din tårta:
- Vit Chokladgrädde: Genom att blanda grädden med vit choklad får du en sötare och mycket stabilare grädde.
- Mascarponegrädde: Vispa grädde med mascarpone och florsocker. Ju mer mascarpone, desto stabilare blir grädden.
- Vispad Pannacotta: Använd gelatin för att förstärka grädden. Du kan själv bestämma mängden socker och smaksättning (vanilj, citron, etc.).
Recept: Gräddtårta med Chokladcrème och Jordgubbar
Detta recept ger dig en fantastisk gräddtårta med en ljuvlig chokladcrème och färska jordgubbar. Receptet är lagom för en tårta på cirka 20 cm i diameter.
Läs även: Populär kladdkaka utan socker
Ingredienser:
- Tårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 ½ dl vetemjöl
- ½ dl potatismjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- Chokladcrème:
- 200 g vit choklad
- 3 dl vispgrädde
- 1 lime
- Garnering:
- 1 liter jordgubbar
- 6 dl vispgrädde
Gör så här:
- Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Spänn fast bakplåtspapper i en form med löstagbar kant (ca 24 cm) eller smörj och bröa formen.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten och rör om försiktigt.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är torr.
- Låt kakan kallna helt och dela den sedan i tre delar.
- Chokladcrème:
- Bryt chokladen i mindre bitar.
- Koka upp hälften av grädden och ta av från värmen.
- Rör ner chokladen och låt den smälta helt.
- Rör slätt med resten av grädden.
- Låt grädden kallna ordentligt i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten.
- Vispa upp grädden med en elvisp.
- Riv det yttersta skalet av limen och vänd ner i crèmen.
- Montering:
- Skär kakan i tre bottnar.
- Lägg en botten på ett fat och skeda över lite flädersaft (valfritt).
- Bred på hälften av chokladcrèmen, lägg på nästa botten, skeda över flädersaft och bred på resten av chokladcrèmen.
- Lägg på den sista botten och skeda över flädersaft.
- Garnering:
- Ansa jordgubbarna och dela dem eventuellt i halvor.
- Vispa grädden till garneringen fast och spritsa eller bred den över tårtan.
- Dekorera med jordgubbar.
Recept: Gräddtårta med Chokladglasyr och Maräng
Denna tårta kombinerar den klassiska gräddtårtan med en rik chokladglasyr och krispiga maränger.
Ingredienser:
- Sockerkaka:
- 4 ägg
- 160 g socker
- 90 g vetemjöl
- 100 g potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- Fyllning och dekoration:
- 6 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 400 g jordgubbar
- 1 påse maränger
- Chokladglasyr:
- 100 g smör
- 100 g ljus bakchoklad
- 4 äggulor
- 4 msk socker
Gör så här:
- Sockerkaka:
- Sätt ugnen på 150°C.
- Vispa ägg och socker till en tjock äggsmet.
- Sikta i de torra ingredienserna och blanda försiktigt ihop smeten.
- Häll smeten i en rund bakform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Grädda kakan på galler i mitten av ugnen i 45 minuter.
- Låt kakan svalna helt i formen.
- Lossa kakan från formen med en vass kniv. Ta ut den från formen och ta bort bakplåtspappret. Dela kakan i två lager.
- Fyllning:
- Vispa grädden till en luftig kräm tillsammans med vaniljsockret.
- Täck kakbotten med hälften av grädden.
- Tryck ner marängerna i grädden och lägg sedan på skivade jordgubbar.
- Lägg på den andra sockerkaksbotten. Täck hela kakan med resten av grädden. Bred på ett tunt lager med grädde på sidorna och ett tjockt lager på toppen.
- Ställ kakan i kylskåpet medan du gör chokladkrämen.
- Chokladglasyr:
- Smält smöret i en liten kastrull tillsammans med chokladen. Rör blandningen jämn och låt svalna.
- Vispa äggulorna tillsammans med sockret tills det blir ljust och luftigt. Vispa in det avsvalnade chokladsmöret tills du får en tjock chokladkräm.
- Låt krämen stå i kylskåpet tills den är fastare men fortfarande tillräckligt mjuk för att breda på kakan.
- Montering:
- Ta ut kakan från kylskåpet. Bred försiktigt chokladkrämen över hela kakan med hjälp av en sprits eller smörkniv.
- Dekorera med jordgubbar och maränger.
Recept: Johans Gräddtårta med Choklad och Passion
Detta mer avancerade recept ger en tårta med dubbla bottnar av choklad samt vanilj- och passionsfrukt. Fyllningen består av passionscurd och vaniljkräm, och tårtan spacklas med smörkräm och spritsad grädde.
Ingredienser:
- Tårtbottnar (2 st):
- 8 ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl [120 g]
- 2 dl potatismjöl [160 g]
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 dl kakao
- 100 g mörk choklad 70 %
- 2 msk vaniljsocker
- 2 passionsfrukter
- Vaniljkräm:
- 1 vaniljstång
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 4 äggulor
- 2 msk majsstärkelse
- Passionsfruktscurd:
- 6 passionsfrukter
- 1 dl strösocker
- 50 g smör
- Smörkräm:
- 150 g smör, mjukt
- 3 dl florsocker
- 0,5 dl vatten, kokhett
- 1 msk vaniljsocker
- Topping:
- 5 dl vispgrädde
- Eventuell hushållsfärg
- Övrigt:
- Dulce de leche (karamelliserad mjölk)
- 2 formar med löstagbar kant [26 cm]
Gör så här:
- Tårtbottnar:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Fäst bakplåtspapper i två formar.
- Vispa ägg och socker pösigt ca 5 min med elvisp.
- Dela smeten i två delar i separata bunkar (den ena ska smaksättas med choklad, den andra med passionsfrukt).
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao (i ena) i en bunke, sikta ner mjölblandningen i ägget och sockret. Blanda försiktigt till en fin smet.
- Smält chokladen och tillsätt försiktigt i ena smeten.
- Dela och skrapa ur passionsfrukterna och tillsätt frukten i den andra smeten tillsammans med vaniljsockret.
- Häll smeten i formar och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
- Vaniljkräm:
- Separera fyra äggulor, spara äggvitorna.
- Vispa gulorna med socker och tillsätt grädde, dela och lägg i vaniljstång, tillsätt maizena.
- Låt koka upp under omrörning. Ta bort från värmen när den börjar tjockna och ställ därefter kallt.
- Passionsfruktscurd:
- Dela frukterna och gröp ur allt fruktkött med kärnor ner i en kastrull.
- Tillsätt socker och smör och sjud några minuter.
- Sila allt genom att pressa kärnorna hårt med baksidan av en sked mot en sil en stund. Häll den silade curden tillbaks i kastrullen och värm på igen.
- Ta lite av saften rör i maizenan så den blir klumpfri. Rör sedan ner allt i curden.
- Rör om tills den tjocknar, ställ åt sidan och låt svalna.
- Smörkräm:
- Koka upp 1 dl vatten.
- Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig. Vispas i ca 10 minuter totalt.
- Montering:
- Känn med sticka om tårtbottnarna är torra, ta ut dom och låt dom svalna, därefter skär dom i antingen 2 eller 3 lager, beroende på hur hög du vill ha tårtan.
- Stansa ut hål i alla bottnar förutom på 2 st.
- Lägg en tårtbotten och fyll med curd. Ta nästa botten (varva de två olika sorterna), den fyller jag med vaniljkräm. Fyll sedan hålet med karamelliserad mjölk.
- Lägg på sista botten och därefter spackla tårtan smörkräm, låt den kyla.
- Vispa grädden till toppingen och spritsa eller bred den över tårtan. Dekorera efter önskemål.
Recept: Gräddtårta i Långpanna
Detta recept är perfekt när du behöver en stor tårta till många gäster.
Ingredienser:
- Kaka:
- 6 ägg
- 4 dl strösocker
- 2 dl potatismjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,75 dl vatten, kokhett
- Vaniljkräm:
- 1 äggula
- 1 dl mjölk
- 1 msk strösocker
- 0,75 msk majsstärkelse (Maizena)
- 0,5 msk vaniljsocker
- Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- 250 g hallon
- Garnering:
- 5 dl vispgrädde
- 250 g hallon
- 150 g blåbär
Gör så här:
- Kaka:
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål.
- Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
- Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt den kallna.
- Vaniljkräm:
- Blanda äggula, mjölk, socker och majsstärkelse i en kastrull.
- Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka.
- Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
- Fyllning:
- Vispa grädden hårt.
- Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen.
- Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
- Montering:
- Dela den kalla kakan på mitten.
- Bred vaniljgrädde på den ena bottnen och fördela hallon över.
- Lägg på den andra botten.
- Garnering:
- Vispa grädden fast.
- Bred ett tunt lager grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna.
- Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.
Tips och Trix för den Perfekta Gräddtårtan
- Temperatur är viktigt: Se till att grädden är ordentligt kall innan du vispar den. Kalla verktyg (bunke och vispar) kan också hjälpa.
- Övervispa inte: Var försiktig så att du inte övervispar grädden, då kan den skära sig och bli grynig.
- Förbered i förväg: Många moment, som tårtbotten och krämer, kan förberedas dagen innan.
- Låt tårtan safta till sig: En gräddtårta smakar ofta bäst om den får stå i kylen några timmar innan servering.
- Variationer: Experimentera med olika smaksättningar i grädden och fyllningen. Citronzest, vaniljextrakt eller likör kan ge en extra dimension till din tårta.
Vanliga Misstag att Undvika
- Förvaring: Undvik att förvara gräddtårtan för länge, eftersom grädden kan börja "svettas" och tårtan kan bli torr.
- Ugnstemperatur: Se till att ugnen har rätt temperatur för att undvika att tårtbotten blir ojämn eller bränd.
- Ingredienskvalitet: Använd ingredienser av hög kvalitet för bästa resultat.
Gräddtårta som Midsommartradition
Gräddtårta är en klassisk midsommartårta. En tårta med grädde och bär, speciellt hallon och passionsfrukt, är en populär och omtyckt kombination.
Läs även: Djupdykning i Arvid Nordquist Chokladkaffe
Avancerad Variation: Midsommartårta med Passionsfruktsfluff
Ingredienser:
- 200g choklad, Valrhona Inspiration Passion
- 3 dl grädde
- 225 g hallon
- 1 dl socker
- 3 dl grädde
- Hallon för garnering
Gör så här:
- Passionsfruktsfluff:
- Värm 3 dl grädde försiktigt, den ska inte koka.
- Tillsätt 200g choklad, ta av från plattan och rör om tills det smält.
- Ställ i kylen och låt svalna i ca. 6 timmar.
- Vispa sedan upp till ett fluff.
- Hallonsylt (alternativt köpt sylt):
- Blanda 225g hallon och 1 dl socker. Rör om och låt koka ihop till en sylt.
- Låt svalna ordentligt innan användning till tårtan.
- Tårtbotten: Baka en tårtbotten enligt tre-lika-metoden (lika delar ägg, socker och mjöl).
- Montering:
- Dela tårtbotten i tre delar.
- Bred hallonsylt på ena lagret och passionsfruktsfluff på det andra.
- Vispa grädden och spackla tårtan. Garnera med färska hallon.
Läs även: Ljuvliga chokladrecept