Utsökt Fisksoppa: Recept och Variationer

Fisksoppa är en mångsidig och smakrik rätt som kan anpassas efter säsong, tillgängliga ingredienser och personliga preferenser. Denna artikel utforskar olika recept och tips för att skapa den perfekta fisksoppan, från klassiska varianter till mer moderna tolkningar.

Byfjordens Fisksoppa: En Klassiker

Detta recept är en hyllning till den traditionella fisksoppan, med en rik smak av vitt vin, fond och en subtil hetta från sambal oelek.

Ingredienser:

  • 250 g laxfilé (utan skinn och ben)
  • 250 g sejfilé
  • 300 g räkor (färska)
  • 2 morötter
  • 1 purjolök (liten)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin (torrt)
  • 2 msk fiskfond (koncentrerad)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk honung
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa gräslök
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar (nymald)

Gör så här:

  1. Skär fisken i ca 1 ½ cm stora kuber. Skala räkorna.
  2. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Ansa och skär purjolöken i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Fräs grönsakerna i smör i en gryta.
  4. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 5 min.
  5. Finhacka dill och gräslök.
  6. Häll grädden i soppan och tillsätt dill och gräslök.
  7. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner citronskal och citronsaft i soppan.
  8. Låt soppan koka upp och tillsätt fisken. Sjud 2-3 min tills fisken är genomkokt.
  9. Krydda med salt och peppar.
  10. Toppa med räkorna.

En Lyxigare Variant med Aioli

Detta recept tar fisksoppan till en ny nivå med en hemgjord citronaioli som ger en krämig och smakrik touch.

Ingredienser:

  • Fisk och skaldjur efter smak (ca 500-600 gram tärnad fisk och skaldjur)
  • Grönsaker (lök, fänkål, morötter, potatis)
  • Vitt vin
  • Fiskfond
  • Saffran
  • Grädde eller crème fraîche
  • Salt och peppar
  • Cayennepeppar (valfritt)
  • Dill

Citronaioli:

  • 1 äggula
  • Lite äggvita
  • Vitlök
  • Rapsolja
  • Citronskal (finrivet)
  • Citronsaft
  • Salt

Gör så här:

  1. Citronaioli: Mixa samman äggula, lite äggvita och vitlök med en stavmixer. Häll på oljan och lyft sakta mixern upp samtidigt som du mixar. När det blivit en tjock majonnäs smakar du av med finrivet citronskal, citronsaft och salt.
  2. Skala, halvera och skär löken i tunna strimlor. Skär först fänkålen i tunna skivor och skär dem sedan i mindre bitar.
  3. Fräs löken mjuk och glansig på medelhög värme i oljan i en stor kastrull eller gryta. Lägg sedan i fänkålen och låt fräsa ihop med löken någon minut.
  4. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med kort.
  5. Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på fond och vatten. Tillsätt saffran och stött fänkål. Riv i potatisen med ett zestjärn alt den finaste sidan på ett rivjärn.
  6. Låt koka ihop ca 4-5 min och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och flera varv med nymalen svartpeppar samt en knivsudd cayennepeppar. Låt småkoka 10-15 minuter.
  7. Skär fisken i 2 cm stora tärningar. Lägg ned i grytan och sjud ca 3 minuter precis före servering.
  8. Lägg upp i djupa tallrikar. Toppa grytan med 1/2 dl räkor på varje tallrik och dekorera med en dillvippa. Servera direkt.

Bouillabaisse: En Fransk Klassiker

Bouillabaisse är en traditionell fransk fisksoppa från Marseille, känd för sin rika smak och variation av fisk och skaldjur.

Läs även: 200 snabba barnmatsrecept

Ingredienser:

  • 300 g färsk laxfilé
  • 300 g torskfilé
  • 0,5 kg frysta blåmusslor
  • 240 g handskalade räkor
  • 300 g morötter
  • 400 g potatis
  • 0,5 st fänkål
  • 0,5 st purjolök
  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk fiskfond
  • 0,5 st citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 g saffran
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 msk färsk timjan
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.
  2. Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning.
  4. Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.
  5. Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.
  6. Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna.
  7. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.
  8. Repa av timjanblad så att du får ca ½ msk.
  9. Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min.

Matig Fisksoppa/Gryta: En Mättande Variant

Detta recept är perfekt för dig som vill ha en rejäl och mättande fisksoppa, fylld med både fisk och grönsaker.

Ingredienser:

  • 6-7 hg lax
  • 6-7 hg torskfilé
  • Minst 0,5 kg skalade räkor
  • 1 stor purjolök
  • 3-5 morötter
  • 2 paprikor
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • Vatten (beroende på konsistens)
  • Vitt vin efter smak (0,5-1 dl eller mer)
  • 5 dl grädde
  • 1 burk crème fraiche, 2 dl
  • 1 pkt dill
  • Salt
  • Peppar
  • Ev. cayennepeppar

Gör så här:

  1. Riv morötter och skär purjo och paprika i ganska små bitar.
  2. Fräs grönsakerna tillsammans med pressad vitlök.
  3. Smula buljongtärningarna, häll på vin, vatten, krossade tomater och koka upp.
  4. Rör i grädde, creme fraiche och dill, krydda och koka upp igen.
  5. Lägg i fiskkuberna och sjud i cirka fem minuter, red ev. OBS! lätt att bränna vid!
  6. Smaka av igen och krydda ev. ytterligare.

Tips och Variationer

  • Fiskval: Använd den fisk du föredrar, eller en blandning av olika sorter. Lax, torsk, sej, hoki och kolja är alla bra alternativ.
  • Skaldjur: Musslor, räkor, krabba och hummer kan alla tillsättas för extra smak och textur.
  • Grönsaker: Experimentera med olika grönsaker, som selleri, palsternacka, zucchini och tomater.
  • Kryddor: Var inte rädd för att experimentera med olika kryddor och örter. Saffran, fänkål, timjan, rosmarin och persilja är alla bra komplement till fisksoppa.
  • Buljong: Använd en bra fiskbuljong som bas. Du kan göra egen buljong eller använda en färdigköpt variant.
  • Konsistens: Justera mängden vätska för att få den konsistens du önskar. Tillsätt mer vätska för en tunnare soppa, eller red av med lite mjöl eller majsstärkelse för en tjockare soppa.
  • Servering: Servera fisksoppan med ett gott bröd, som levain eller baguette. En klick aioli eller crème fraîche är också gott till.

Att Undvika Klichéer och Vanliga Missuppfattningar

  • Fisksoppa behöver inte vara svårt: Många tror att fisksoppa är en komplicerad rätt, men det är faktiskt ganska enkelt att göra.
  • Färsk fisk är inte alltid nödvändigt: Fryst fisk kan vara ett bra alternativ, speciellt om du inte har tillgång till färsk fisk.
  • Man kan använda olika typer av fisk: Det finns inget rätt eller fel när det gäller fiskval. Använd den fisk du gillar bäst.
  • Överdriv inte kryddningen: Fisksoppa ska smaka fisk, inte bara kryddor. Var försiktig med kryddningen och smaka av under tiden du lagar maten.

Läs även: Recept på Basta Soppan

Läs även: Sommarens potatissallad

Populära inlägg: