Recept på vildsvinsfärs med kantareller: En höstlig delikatess

Höstens smaker fångade i en och samma rätt! Vildsvinsfärs med kantareller är en fantastisk kombination som bjuder på både mustiga och jordiga toner. Denna artikel presenterar olika receptvarianter, från snabba vardagsrätter till mer avancerade helgmåltider, alla med den gemensamma nämnaren: vildsvinsfärs och kantareller i huvudrollen.

Vildsvinsskav med kantareller och svartvinbär

Detta recept är perfekt för en snabb och smakrik måltid, tillagad utomhus på en muurikka eller i en stor stekpanna.

Ingredienser:

  • 600 g vildsvinsskav (tunt skivad bog)
  • 1 stor rödlök
  • 150 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 dl svarta vinbär
  • 600 g mandelpotatis (kokt)
  • 2 msk hackad bladpersilja (till garnering)

Gör så här:

  1. Skala och skiva rödlöken. Ansa kantarellerna.
  2. Stek vildsvinsskaven i smör och olja i en muurikka, wok eller stor stekpanna.
  3. Tillsätt lök och kantareller och stek med i ca 3 minuter.
  4. Krydda med salt och peppar.
  5. Blanda i vatten och grädde. Låt puttra ca 5 minuter.
  6. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i pannan.
  7. Tillsätt svarta vinbär och låt koka i 1 minut.
  8. Halvera den kokta mandelpotatisen och blanda ner i pannan.
  9. Garnera med hackad bladpersilja.

Servering: Servera direkt från pannan för en rustik och smakfull upplevelse.

Älgfärsgryta med kantareller och dijonsenap

Även om receptet nämner älgfärs, går det utmärkt att använda vildsvinsfärs för en liknande smakprofil. Denna gryta är ett värmande och mättande alternativ, perfekt för kyliga höstdagar.

Läs även: Bästa recepten med skogens guld

Ingredienser:

  • 1/2 l färsk svamp (kantareller eller blandad svamp)
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 palsternacka
  • 1-2 msk smör eller margarin
  • 400 g älgfärs eller vildsvinsfärs
  • 1 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2-2 1/2 msk dijonsenap
  • 1 msk koncentrerad vilt- och kantarellfond
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • Lingon och hackad persilja till garnering

Gör så här:

  1. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och grovhacka löken. Strimla purjolöken. Skala och grovriv palsternackan.
  2. Bryn svamp, lök, purjo och palsternacka i en rymlig gryta. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Lägg i mer fett i grytan och bryn färsen. Krydda med salt, peppar och timjan.
  4. Lägg tillbaka svampblandningen i grytan.
  5. Rör samman grädde, senap, fond och majsstärkelse. Häll det i grytan och rör om.
  6. Låt grytan puttra på svag värme under lock i ca 10 minuter. Smaka av.
  7. Strö över lingon och hackad persilja vid servering.

Servering: Servera med pressad mandelpotatis, ris eller fullkornspasta.

Vildfärsbiffar med krämig kantarellsås

Dessa biffar är ett snabbt och enkelt sätt att njuta av vildsvinsfärs och kantareller. Servera med smörstekta vaxbönor eller annat valfritt tillbehör för en komplett måltid.

Ingredienser (Viltfärsbiffar):

  • 500 g viltfärs (vildsvin, hjort, älg, rådjur eller nöt)
  • Ca 0,5-0,75 dl vispgrädde
  • 1/2 riven eller finhackad gul lök
  • Salt, peppar, färsk timjan
  • Ev. en skvätt kalv- eller viltfond
  • Smör till stekning

Ingredienser (Krämig Kantarellsås):

  • Ca 200 g gula kantareller
  • 1 gul lök
  • Ca 3 dl grädde
  • Ca 0,5-1 dl crème fraîche, syrad grädde eller smetana (kan uteslutas)
  • Tamari soja
  • Ev. lite kalv- eller viltfond
  • Ca 0,5-1 tsk Dijonsenap (kan uteslutas)
  • Salt, peppar och färsk timjan
  • Smör till stekning

Gör så här (Viltfärsbiffar):

  1. Blanda färs, lök och grädde i en bunke.
  2. Tillsätt kryddorna och eventuell fond. Blanda till en jämn smet.
  3. Forma ca 8 biffar (skölj händerna med kallt vatten för att underlätta).
  4. Bryn biffarna ett par minuter på varje sida i smör tills de får stekyta och lägg åt sidan.

Gör så här (Krämig Kantarellsås):

  1. Använd samma panna som du stekte biffarna i.
  2. Finstrimla löken och bryn lök och kantareller i smör tills löken är genomskinlig.
  3. Slå på grädde och eventuell syrad grädde. Vispa ihop och låt koka upp så grädden tjocknar något.
  4. Smaksätt med fond, senap, salt, peppar, timjan och en skvätt soja.
  5. Lägg i biffarna i såsen och låt puttra ca 10-15 minuter (dela en biff och kolla så dom är tillagade rakt igenom).

Servering: Servera med smörstekta vaxbönor eller annat valfritt tillbehör.

Slowcookad vildsvinsgryta med trattkantareller

För den som har tid och vill låta smakerna utvecklas långsamt, är en slowcookad gryta ett utmärkt alternativ. Trattkantareller ger en extra dimension till smaken.

Läs även: Guide: Hållbarhet stekta kantareller

Ingredienser:

  • Vildsvinskött (högrev eller liknande)
  • Trattkantareller
  • Lök
  • Smör
  • Grädde

Gör så här:

  1. Bryn köttet i stekpanna i smör.
  2. Stek svampen tills vätskan har kokat bort och lägg ner den hackade löken. Ha i smör och fräs lök och svamp någon minut.
  3. Lägg ner allt i en slowcooker förutom grädden.
  4. Sätt på låg värme i ca 6 timmar.
  5. Häll i grädden och sätt på hög värme i 30 minuter.

Servering: Servera med potatis eller ris och en klick lingonsylt.

Variationer och tips

  • Färsråvara: Även om vildsvinsfärs är centralt i dessa recept, kan du experimentera med andra typer av viltfärs eller nötfärs. En blandning av olika färssorter kan ge en intressant smakprofil.
  • Svamp: Byt ut kantarellerna mot annan svamp, som exempelvis champinjoner, shiitake eller Karl Johan. Tänk på att olika svampsorter har olika smak och konsistens, så anpassa tillagningstiden därefter.
  • Kryddning: Var inte rädd för att experimentera med kryddor. Enbär, rosmarin, salvia och timjan passar utmärkt till vilt.
  • Grönsaker: Tillsätt andra grönsaker till grytorna, som exempelvis morötter, selleri eller rotselleri.
  • Vin: En skvätt rödvin i grytan kan förhöja smaken ytterligare.

Att tänka på vid tillagning av vildsvinsfärs

  • Vildsvinsfärs kan vara mager, så tillsätt lite extra fett vid stekning eller använd en fetare färsblandning.
  • Var noga med att genomsteka vildsvinsfärs för att undvika eventuella bakterier.
  • Låt vildsvinsfärsen vila en stund efter tillagning för att safterna ska fördelas jämnt.

Läs även: Kantareller med chili: recept och tips

Populära inlägg: