Stekt torsk med pepparrotssås är en älskad klassiker i det svenska köket. Kombinationen av den milda fisken och den riviga pepparroten är en smakupplevelse som passar både vardag och fest. Denna artikel utforskar olika sätt att tillaga rätten, från enkla vardagsrecept till mer avancerade varianter med brynt smör och andra spännande smaker.
Ingredienser och variationer
Grundreceptet för stekt torsk med pepparrotssås är relativt enkelt och består av få ingredienser. Här är en översikt över de vanligaste ingredienserna och några förslag på variationer:
- Torsk: Självklart är torsk huvudrollen i rätten. Färsk torskryggfilé är det finaste, men även frysta portionsbitar eller andra sorters fisk som sej eller kolja fungerar bra.
- Pepparrot: Färskriven pepparrot är att föredra för bästa smak, men färdigriven går också bra. Mängden pepparrot kan justeras efter smak.
- Såsen: Pepparrotssåsen kan göras på olika sätt. En vanlig variant är baserad på smör, vetemjöl, buljong (ofta hönsbuljong), grädde eller mjölk och vinäger. Vissa recept inkluderar även spenat och lök för extra smak och textur.
- Panering: För en krispig yta kan torsken paneras i ströbröd, vetemjöl, ägg, salt och peppar.
- Tillbehör: Kokt potatis är det klassiska tillbehöret, men andra grönsaker som broccoli, sockerärtor eller en fräsch sallad passar också bra. Citronklyftor är ett måste för att pressa över fisken och balansera smakerna.
Grundrecept: Stekt torsk med enkel pepparrotssås
Detta recept är en bra utgångspunkt för att lära sig laga stekt torsk med pepparrotssås. Det är enkelt att följa och ger ett gott resultat.
Ingredienser:
- 4 torskfiléer (ca 150g/st)
- 1 ägg
- 3/4 dl ströbröd
- 1/2 dl vetemjöl
- 1 krm peppar
- 1/2 tsk salt
- 2 msk smör eller margarin
- 2 msk olja
Pepparrotssås:
- 2 msk smör eller margarin
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl hönsbuljong
- 3 dl grädde eller mjölk
- 2 msk sherryvinäger eller vitvinsvinäger
- 2 1/2 msk riven pepparrot
- (Valfritt: 1 pkt fryst bladspenat, 1 gul lök)
Gör så här:
- Förbered fisken: Doppa fisken i uppvispat ägg och vänd den i ströbröd blandat med vetemjöl, salt och peppar. Låt paneringen torka några minuter.
- Gör såsen: Smält matfettet till såsen i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt buljong, grädde/mjölk, vinäger och riven pepparrot. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Om du vill ha spenat i såsen, krama ur den tinade spenaten, hacka löken och fräs i matfett i en separat kastrull. Blanda sedan ner i såsen.
- Stek fisken: Stek fisken vackert gyllenbrun i matfett och olja i en stekpanna.
- Servera: Servera den stekta torsken med pepparrotssås och kokt potatis.
Variationer och förfiningar
För den som vill ta sin stekt torsk med pepparrot till nästa nivå finns det många sätt att variera och förfina receptet. Här är några idéer:
Läs även: Smakrikt Kycklinggryta Recept
Torsk med brynt smör och pepparrot
Denna variant ger rätten en extra dimension av smak genom att använda brynt smör istället för vanligt smält smör. Det brynta smöret har en nötig och karamelliserad smak som passar perfekt med pepparroten.
Ingredienser (utöver grundreceptet):
- 50 g extra smör
- 1 msk riven färsk pepparrot
- 2 salladslökar
- 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)
- 1 hjärtsallad
- 250 g rimmad torskfilé (kan ersätta vanlig torsk)
- Sockerärtor
Gör så här:
- Förbered tillbehören: Koka potatisen och sockerärtorna (de sista 3 minuterna tillsammans). Skala och riv pepparroten. Skär salladslöken i tunna skivor. Hacka persiljan. Ansa salladen och skär i bitar.
- Stek torsken: Stek torsken i lite av smöret i en stekpanna. Peppra fisken.
- Brynt smör: Smält resten av smöret och låt det sjuda tills det blir lite nötigt i tonen. Vänd ner pepparrot, salladslök och persilja.
- Servera: Servera torsken med potatis, sockerärtor, sallad och pepparrotssmör.
Lyxigare variant med ägg och räkor
Detta recept ger en extra lyxig touch till den klassiska rätten.
Ingredienser (utöver grundreceptet):
- Ägg
- Räkor
- Dill
- Citron
Gör så här:
- Förbered tillbehören: Koka potatisen och äggen (ca 6 minuter). Riv äggen grovt.
- Blanda räkröran: Blanda rivet ägg med skalade räkor och nyriven pepparrot i en bunke. Tillsätt hackad dill och blanda runt.
- Stek fisken: Stek fisken först i en varm panna i olja, sänk sedan temperaturen och fortsätt steka på andra sidan i smör. Ös fisken med smöret under stekningen.
- Brynt smör (valfritt): Bryn smör i en kastrull och kyla ner det med en klick smör i slutet.
- Servera: Servera torsken med potatis, räkröra, citronklyftor och eventuellt brynt smör.
Tips och tricks för bästa resultat
- Kvalitet på fisken: Använd alltid färsk eller tinad fisk av hög kvalitet. Färsk torskryggfilé är att föredra för bästa smak och textur.
- Paneringen: Se till att paneringen täcker fisken jämnt och låt den torka en stund innan stekning för att få en krispig yta.
- Stekningen: Stek fisken på medelhög värme tills den är gyllenbrun och genomstekt. Undvik att översteka fisken, då den kan bli torr.
- Pepparroten: Använd färskriven pepparrot för bästa smak. Om du använder färdigriven, tillsätt den precis innan servering för att behålla den starka smaken.
- Såsen: Smaka av såsen med salt, peppar och vinäger. Justera mängden pepparrot efter smak.
- Tillbehören: Välj tillbehör som kompletterar fiskens och pepparrotens smaker. Kokt potatis är klassiskt, men prova även med andra grönsaker eller en fräsch sallad.
- Klimatsmart: Välj miljömärkt torsk och andra hållbara ingredienser för att minska rätens klimatpåverkan.
Varför stekt torsk med pepparrot är en vinnare
Stekt torsk med pepparrot är en rätt som har mycket att erbjuda:
- Enkelhet: Grundreceptet är enkelt att följa och kräver få ingredienser.
- Smakrikedom: Kombinationen av den milda fisken och den riviga pepparroten är en smakupplevelse som passar de flesta.
- Flexibilitet: Rätten kan varieras på många sätt, från enkla vardagsrecept till mer avancerade varianter för festligare tillfällen.
- Hälsofördelar: Torsk är en mager och proteinrik fisk som är rik på vitaminer och mineraler. Pepparroten har också hälsofördelar och kan bidra till att stärka immunförsvaret.
- Svensk klassiker: Rätten har en lång tradition i det svenska köket och är en del av vår matkultur.
Läs även: Gott Recept: Stekt Svartkål
Läs även: Näringsinformation leverkorv