Stekt Inlagd Strömming: En Klassisk Svensk Delikatess

Stekt inlagd strömming är en älskad rätt i det svenska köket, en perfekt kombination av stekt fisk, syrlig lag och aromatiska kryddor. Denna rätt, som ofta serveras med potatismos eller kokt potatis, är en smakrik upplevelse som för tankarna till tradition och husmanskost. Denna artikel utforskar olika recept på stekt inlagd strömming, ger tips för bästa resultat och belyser variationerna som gör denna rätt så mångsidig.

Grundrecept och Variationer

Det finns många sätt att tillaga stekt inlagd strömming, men grunden är densamma: strömmingsfiléer paneras och steks, varefter de läggs i en ättikslag. Här presenteras några receptvarianter, inklusive ingredienserna och tillagningsmetoderna.

Recept 1: Klassisk Stekt Inlagd Strömming med Fänkål och Dill

Ingredienser:

  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 stor fänkål
  • 2 msk finskuren dill
  • 600 g strömmingsflundra
  • 2 msk dillfrö
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 krm peppar
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • Smör eller margarin till stekning

Tillagning:

  1. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en bunke. Rör tills sockret löser sig.
  2. Ansa och hyvla fänkålen tunt med en osthyvel. Lägg ner fänkålen och dillen i ättikslagen.
  3. Klipp av ryggfenan från strömmingen. Krydda den med stött dillfrö, salt och peppar.
  4. Lägg ihop strömmingen två och två med skinnsidan utåt.
  5. Blanda ströbröd och rågmjöl på ett fat. Vänd strömmingen i mjölblandningen.
  6. Stek strömmingen i omgångar i het panna med matfett, cirka 1-2 minuter på varje sida.

Servering: Servera med potatismos, gärna gjord på mandelpotatis.

Recept 2: Enkel Stekt Inlagd Strömming med Rödlök och Kryddpeppar

Ingredienser:

  • 1 kg strömmingsfiléer
  • 1 dl rågmjöl till panering
  • Salt och peppar
  • Smör till stekning
  • 1 rödlök
  • 5 kryddpepparkorn

Lag:

  • 1 dl ren ättika (24%)
  • 3 dl vatten
  • 3 1/2 dl strösocker

Tillagning:

  1. Klipp av ryggfenan på strömmingen.
  2. Häll mjölet på en tallrik. Doppa strömmingen i mjölet med köttsidan upp. Salta och peppra.
  3. Vik ihop filéerna på mitten.
  4. Stek strömmingen vackert brun i smör, 2-3 minuter per sida.
  5. Skala och skiva löken tunt. Varva strömmingen med lök och krossad kryddpeppar i en skål.
  6. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Låt lagen svalna och häll den över strömmingsfiléerna.
  7. Ställ kallt i minst 30 minuter.

Recept 3: Snabbvariant med Dill och Rödlök

Ingredienser:## Lag:

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1/2 tsk salt
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 rödlök

Strömming:

  • 500 g strömmingsfilé
  • 1/2 kruka dill
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk smör

Tillagning:

  1. Koka upp alla ingredienser till lagen, rör om tills sockret löst sig, och låt svalna.
  2. Klipp bort ryggfenan från strömmingen.
  3. Lägg ut hälften av strömmingen på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Hacka och strö över dillen. Lägg de andra filéerna ovanpå.
  4. Blanda mjölet med salt och peppar och vänd de dubbla strömmingarna i mjölet.
  5. Stek strömmingsflundrorna i smöret i en stekpanna ca 3 min per sida.
  6. Lägg de varma, nystekta strömmingsflundrorna i lagen och varva med rödlöken.

Recept 4: Klassisk Inläggning med Morot och Gul Lök

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer
  • Grovt rågmjöl
  • Ströbröd
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör till stekning

Ättikslag:

  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 skivad morot
  • 1/4 skivad gul lök
  • Några kryddpepparkorn

Tillagning:

  1. Vänd filéerna i ströbröd blandat med grovt rågmjöl. Salta och peppra och stek strömmingen i smör. Lägg den i en låg form.
  2. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt lagen svalna innan den slås över strömmingen.

Recept 5: Med Gräslök och Rödlök

Ingredienser:

  • 1 kg strömmingsfilé (1 kg filé eller 1,5 kg hel strömming)
  • 1 dl hackad gräslök
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 msk margarin till stekning

Lag:

  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 tsk salt
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 rödlök
  • 1 dl hackad dill

Tillagning:

  1. Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna.
  2. Lägg ut hälften av strömmingen på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Fördela gräslöken på strömmingen och lägg de andra filéerna ovanpå.
  3. Vänd de dubbla strömmingarna i mjölet blandat med salt och peppar.
  4. Stek strömmingsflundrorna i matfett ca 3 min per sida.
  5. Lägg de varma, nystekta strömmingsflundrorna i lagen och varva med rödlök och dill.

Recept 6: Modern Variant med Picklad Morot och Dillyoghurt

Ingredienser:## Picklad morot:

  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 morötter

Dillyoghurt:

  • 1 ask färsk dill (à 20 g)
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • Salt

Montering:

  • 4 msk smör
  • 4 skivor limpa
  • 8 stekta inlagda strömmingsflundror
  • 1 dl rostade hasselnötter

Tillagning:

  1. Picklad morot: Värm ättika, socker och vatten i en kastrull under omrörning till sockret löst sig. Dra av från värmen. Skala och riv morötterna grovt och lägg ner i lagen. Låt dra minst 1 timme.
  2. Dillyoghurt: Hacka dillen, blanda med yoghurten och smaka av med salt.
  3. Montering: Bred smör på brödskivorna. Lägg på strömming, picklad morot och toppa med hasselnötter.

Recept 7: Örtpanerad Strömming

Ingredienser:

  • Strömmingsfiléer
  • Skorpmjöl
  • Rågsikt
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Valfria färska örter (t.ex. dill, persilja, gräslök)
  • Smör till stekning

Ättikslag:

  • Vatten
  • Ättiksprit
  • Socker

Tillagning:

  1. Koka upp ingredienserna till ättikslagen och låt den svalna.
  2. Hacka örterna. Blanda skorpmjöl och rågsikt med salt och peppar.
  3. Panera strömmingarna genom att lägga en filé i mjölet med skinnsidan neråt, lägg i en handfull örter och lägg på en filé med skinnsidan uppåt. Vänd så de är välpanerade.
  4. Stek i smör i 3-4 minuter.
  5. Låt strömmingarna svalna och lägg dem i en glasburk. Häll över den kalla ättikslagen.

Tips för Bästa Resultat

  • Färska Ingredienser: Använd färska strömmingsfiléer för bästa smak och konsistens.
  • Rätt Temperatur: Se till att stekpannan är tillräckligt varm innan du lägger i strömmingen, så att den får en fin stekyta.
  • Lagens Sötma och Syra: Justera mängden socker och ättika i lagen efter egen smak.
  • Kryddor: Experimentera med olika kryddor i lagen, som kryddpeppar, vitpeppar, senapsfrön eller lagerblad.
  • Marineringstid: Låt strömmingen marinera i lagen i minst 30 minuter, gärna längre, för att smakerna ska sätta sig ordentligt.
  • Panering: Blanda gärna ströbröd och rågmjöl för en extra krispig panering.
  • Fett vid Stekning: Använd smör för en rikare smak eller en blandning av smör och olja för att förhindra att smöret bränns.
  • Servering: Servera stekt inlagd strömming med klassiska tillbehör som potatismos, kokt potatis, knäckebröd, gräddfil och hackad rödlök.

Variationer och Anpassningar

  • Olika sorters lök: Förutom rödlök kan du använda gul lök, purjolök eller schalottenlök i lagen.
  • Grönsaker: Morötter, gurka eller paprika kan läggas in tillsammans med strömmingen för extra smak och textur.
  • Örter: Variera med olika örter som persilja, timjan eller dragon i stället för eller tillsammans med dill.
  • Starkare smak: Tillsätt en nypa chiliflakes eller en skivad chilipeppar i lagen för en hetare variant.
  • Sötare lag: Öka mängden socker eller använd honung istället för socker för en sötare smak.
  • Glutenfri variant: Använd glutenfritt ströbröd och rågmjöl eller mandelmjöl till paneringen.

Näringsinnehåll och Hälsofördelar

Strömming är en fet fisk som är rik på omega-3-fettsyror, vilket är bra för hjärta och kärl. Den innehåller också viktiga vitaminer som D-vitamin och B12, samt mineraler som selen och jod. Inläggningen med ättika och kryddor bidrar också med antioxidanter och andra nyttiga ämnen.

Läs även: Smakrikt Kycklinggryta Recept

Tradition och Historia

Inlagd strömming har en lång historia i Sverige och har varit en viktig del av kosten under århundraden. Den användes ursprungligen som ett sätt att konservera fisk under långa vintrar. Idag är stekt inlagd strömming en festlig rätt som ofta serveras vid högtider som midsommar, jul och påsk.

Läs även: Gott Recept: Stekt Svartkål

Läs även: Näringsinformation leverkorv

Populära inlägg: